HABER

WSJ: Youtube kararı uluslararası toplumda "öfke" yarattı

Türkiye'de Twitter'den ardından YouTube'ya da erişimin engellenmesinin dünya çapındaki geniş yankıları sürüyor.

Wall Street Journal gazetesi, Youtube kararının uluslararası toplumda "öfke" yarattığını öne sürüyor.

Wall Street Journal, Türkiye'deki son gelişmeleri değerlendirdiği haberlerinden birinde Türkiye'deki kullanıcıların, Twitter yasağı konusunda olduğu gibi YouTube yasağını da bypass etmek amacıyla alternatif yolları bulmak için yoğun bir çabaya girdiklerini anlatıyor.

Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen bir Suriye toplantısına ait olduğu iddia edilen videonun Türkiye saatiyle akşam erken saatlerinde dünya çapında 170 binden fazla kez seyredildiğine dikkat çekildiği haberde YouTube yasağını by pass etmek için başvurulan yollara ilişkin ayrıntılı bilgi de veriyor.

"BU SANSÜR ÇABALARINDA BİR TIRMANMA"

Türkiye'nin bu alternatif yolları da sınırlamaya çalıştığı belirtilen haberde 2003-2009 döneminde Google'da politika direktörü olarak görev yapan ve Türkiye ile ilgili konularda çalışmaları bulunan Andrew McLaughlin'in "Bu, sansür çabalarında bir tırmanmadır" görüşü de yansıtılıyor.

WSJ, aynı konuya ilişkin diğer bir haber analizinde ise, Türk hükümetinin YouTube'u bloke etme kararının "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için bir referandum gibi görülen kritik yerel seçimler öncesi uluslararası alanda öfke yarattığını" yazıyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndaki Suriye toplantısına ait olduğu iddia edilen bir tape yayınladığına işaret eden gazete, sızlamaların, Türkiye'nin Suriye ile sınırdaki gerilimlerin arttığı bir dönemde gerçekleştiğine işaret ediyor.

ABD'li gazete, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun sızmaları "savaş ilanı" olarak nitelediğine de dikkat çektiği haber analizinde "Skandallar, Türkiye'nin uluslararası itibarındaki hızlı erosyonuna vurgu yapıyor gibi" görüşünü öne sürerken Erdoğan'ın Başkan Obama tarafından Washington'da ağırlandığı ziyaretten bu yana bir yıl bile geçmediğini anımsatıyor.

Türkiye'nin yatırım yapılabilir notunu alması ve İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları için önde gelen adayların arasında bulunduğu günlerden bu yana ancak dokuz ay geçtiğinin de altını çizen gazete, o dönemde Erdoğan'ın "otokratik tarzına ilişkin kaygılar artmış olsa da bazı analistlerin hala "Türk modeli"nden söz ettiklerini anımsatarak şöyle devam ediyor:

"Bina bir ay bile geçmeden, Sayın Erdoğan'ın bir alışveriş merkezi inşa etmek amacıyla İstanbul'daki bir parkı yerle bir etmek için çaba harcamasından sonra patlak veren ve bir ay kadar süren hükümet karşıtı gösterileri nedeniyle Türkiye'nin ciddi biçimde sarsılması üzerine tam olarak çatladı."

(ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler