İSTANBUL (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bu yıl 20 milyar doların üzerinde bir özelleştirme gerçekleşeceğini belirterek, "Bizim yabancı sermayeye diyeceğimiz tek şey 'welcome'dır" dedi.
Maliye Bakanı Unakıtan, İstanbul Ceylan Otel'de düzenlenen Uluslararası İslami Finans Forumu'nun (IIFF), ikinci gününde "İslami Pencereler ve Değişim" konulu oturumun açılış konuşmasını yaptı.
"Nerede ne yapmak istiyorsanız, para ile olur arkadaş. Savaşlardan karı-koca kavgalarına kadar para herşeyde çok önemlidir" diyerek sözlerine başlayan Unakıtan, gelişen dünyada Ortadoğu'nun fevkalade önemli, Uluslararası Finans Forumu'nun da İstanbul'da düzenlenmesinin Türkiye için yabancı yatırımcıyı çekme açısından önemli olduğunu kaydetti.
"YABANCI YATIRIMCIYA WELCOME" Türkiye'nin borçlarından kurtulması için özelleştirmenin en önemli etkenlerden biri olduğuna değinen Bakan Unakıtan, Erdemir, Tekel, THY, Petkim, Milli Piyango, enerji dağıtım kurumlarını ve arkasından enerji üretim tesisleri ve devlet bankalarını özelleştireceklerini belirtti. Unakıtan bunu, "Kulağınızda kalır diye söylüyorum. Daha limanlarımız var. Erdemir, Tekel sigara, Türk Hava Yolları, Petkim, Milli Piyango, enerji dağıtım şirketleri ve ondan sonra enerji üretim ihaleleri var. Özelleştirmelere aynı hızla devam edeceğiz. Devleti ekonomik faaliyetlerden kurtarıncaya kadar özelleştirmeye devam edeceğiz" sözleriyle açıkladı.
Yabancı yatırımcıyı çekmek ve özelleştirmeyi pekiştirmek için bütün prosedürleri yabancılara göre kolaylaştırdıklarını vurgulayan Unakıtan, "Şirket kurma, ihaleye katılma gibi şeyleri uygun hale getirdik. İnşaat yapma, gayrimenkul alımını kolaylaştırdık. Yapılan düzenlemede devletleştirmeye karşı yabancı sermaye korunacak. Ayrıca yabancı sermaye kendi vasıflı işçisini Türkiye'ye getirip çalıştırabilecek. Bizim yabancı sermayeye diyeceğimiz tek şey Welcome" diye konuştu.
"BU YIL 20 MİLYAR DOLAR ÖZELLEŞTİRME" Türkiye'nin 20 yılda sadece 8 milyar dolarlık bir özelleştirme yaptığını ifade eden Unakıtan, "Geçen yıllar özelleştirme için daha doğrusu altyapısını düzeltmek için çok uğraştık. 2005'in ilk 9 ayında 15 milyar dolar civarında bir özelleştirme gerçekleştirdik. Bu yıl 20 milyar doların üzerinde özelleştirme geliri sağlanacak. 20 yılda 8 milyar dolar, bu sene 20 milyar doların üzerinde özelleştirme, işte farkımız" dedi. Unakıtan Türkiye'nin doğrudan yabancı sermaye çekmeye başladığını, ortalama 1 milyar dolar olan yabancı sermaye girişinin geçen yıl 2.5 milyar dolara çıktığını, bu yıl ise geçen seneye göre iki misli bir rakam beklediklerini kaydetti.
"DEVLET TİCARET YAPIYORSA..."
Ak Parti iktidarının ekonomideki başarılarını anlatan Unakıtan, petrol fiyatlarına rağmen ekonomide istikrarlı bir rota çizdiklerini belirtti. Unakıtan, "2002 yılından beri Türkiye büyüyor, kişi başına milli geliri 4 bin 172 dolara çıkardık. İhracatımız 2002 yılında 40 milyar dolarken bu yıl sonunda 76 milyar dolar olacak. Bütçe açığını 18.2 milyar dolardan 8.1 milyar dolara indirdik. Yeni yatırımlar için borç yapılandırmasını değiştirerek vadeleri uzatıp borçlanmayı kolay hale getiriyoruz. Türkiye olarak hedefimiz serbest piyasa düzenidir. Devleti küçülterek ekonomik faaliyetlerden uzaklaştırmak istiyoruz. Devletin sadece denetleme yapması gerekiyor. Eğer devlet ticaret yapıyorsa bunda bir enayilik vardır, bunu değiştirmek lazım. Eğer devlet ticaret yapıyorsa bunda sorunlar yaşadığında oluşan açıklar halkın sırtına yüklenir" diye konuştu.
"KUR RİSK OLMAKTAN ÇIKTI" 2002 yılında iktidara geldiklerinde Türkiye'nin döviz borcunun yüksek olduğunu, döviz kurlarındaki değişkenlik sebebiyle Türkiye'nin ödeme riskinin sürekli arttığını hatırlatan Unakıtan, "TL ile borçlanmayı daha öncelikli hale getirdik. Son 3 yılda borçlanma TL ile yüzde 41 iken bunu yüzde 61'e çıkardık. Kur riskini azalttık. Kamu kurumlarının harcamalarını hizmetleri yönünde azalttık veya arttırdık. Daha önceden küçük paylar alan Milli Eğitim, Sağlık, Adalet bakanlıklarının paylarını arttırdık. Önceden en büyük payı alan diğer bakanlıkları geride bıraktık" dedi.
Bütçe açığının, borçlanmanın artması demek olduğunu ve bütçe açıklarının devlet geliriyle kapatabileceğini hatırlatan Bakan Unakıtan, "Bu da devletin sağlıklı vergi geliriyle yapılıyor. Ama bu vergiyi arttırarak değil, oranları düşürüp tabana yayarak herkesin vergisini ödemesini sağlayarak olur. Bunun için çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.
"BÜTÇEDE SIKINTI YOK"
Unakıtan konuşmasının sonunda Dubai Bank'ın CEO'su Ziad Makkawi'ye faizsiz finans sektöründeki katkı ve katılımları nedeniyle plaket verdi.
Çıkışta basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Unakıtan, Star TV'nin satışından memnun olduğunu belirtti. Mayınlı arazileri temizleme ihalesiyle ilgili yaptığı açıklamada da ihalenin Ekim ayında yapılmasının planlandığını sözlerine ekledi. Vergileri indirim konusunda çalışmalar yaptıklarını, özellikle KDV'de indirimin sosyal alanlarda olabileceğini belirten Unakıtan, faiz dışı fazlaya çok önem verdiklerini, mali disiplinden asla taviz vermediklerini, bu konuyla ilgili spekülasyonlara da karşı olduğunu kaydetti. 2006 yılı bütçesini 17 Ekim'e kadar TBMM'ye sunacaklarına değinen Unakıtan, IMF heyeti ile görüşmelerde bütçe konusunda herhangi bir s5e7in çok uğraştık. 2005'ıkıntının yaşanmadığını, ek bütçe yapma gibi bir düşüncelerinin de olmadığını ifade etti.