Kahramanmaraş'ta TÜBİTAK'tan "KOBİ ve Ar-Ge" desteği alan girişimci Ahmet Akkök, cep telefonu kullanıcıları için hem yanlış yazmayı önleyen hem de eğlenceli ve kolay kullanılabilen klavye geliştirdi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Teknokent'te, TÜBİTAK desteğiyle ocak ayında ekibiyle çalışmaya başlayan girişimci Akkök, yaklaşık bir yıllık çalışmanın ardından cep telefonu kullanıcıları için yeni bir klavye uygulaması hazırladı.
Birçok işlevi tuşlara yükleyen Akkök, klavyeyi kullanan kişilere doğru yazım, zaman tasarrufu, eğlence ve kolay erişim gibi uygulamalar sundu.
Şimdilik İOS işletim sistemi için hazırlanan uygulamanın, android çalışmaları devam ediyor.
Girişimci Akkök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'da böyle bir çalışma yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Geliştirdikleri klavyede normalde yapılan tüm işlemlerin bulunduğunu, bunun üzerine harfleri yukarı aşağı ve sağa sola çekerek farklı noktalama, sayı ve resim figürlerine ulaşıldığını anlatan Akkök, "Tuşları yukarı çekerek büyük harfler yazabiliyorsunuz. Aşağı çekerek tuşun altında yazılı olan noktalama işareti, rakam ya da resim figürlerinden birini çağırabiliyorsunuz. Bütün figürler elinizin altına geliyor. Bu da önemli bir girdi imkanı çünkü mobil telefonlarda resim figürleri çok yoğun kullanılıyor" dedi.
Akkök, tasarlanan klavyede sürüklemeyle harflere ekstra fonksiyonlar katmalarının önemli bir yenilik olduğunu kaydetti.
Klavyeyle hızlı yazan cep telefonu kullanıcılarının yanlış yazma olasılığını da büyük oranda ortadan kaldırdıklarını anlatan Akkök, artık dokunmatik klavye ve cihazların hayatın her alanına girdiğini, bu nedenle uygulamaların hazırlanmasının önem arz ettiğini söyledi.
İOS işletim sistemi için hazırlanan klavyenin android uygulamasının sürdüğünü aktaran Akkök, şöyle devam etti:
"2016'da tablete farklı proje uygulayacağız. Sonuç olarak, klavyemizin diğerlerinden farkı her tuşa birden fazla görevin atanmış olmasıdır. Tıklamayla normal harfi yazıyorsunuz, tuşu yukarı sürükleyerek büyük harfi, aşağı çekerek ise bastığın tuşun altında ne varsa onu yazıyorsunuz. Bunu, kullanıcılar değiştirebiliyorlar. Bunun dışında ekranın herhangi bir yerinde sağa çekerseniz boşluk sola kaydırırsanız da silme yapabiliyorsunuz."
- "En iyi uygulamalar arasında gösteriliyor"
Teknokent Müdürü Doç. Dr. Mahit Güneş ise Kahramanmaraş Teknokent'in kısıtlı imkanlarla başarılı bir şekilde çalışmasına devam ettiğini söyledi. Teknokentlerinin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca bu yıl üst üste 2 kez ödüllendirildiğini vurgulayan Güneş, bunların tesadüfi başarılar olmadığını belirtti.
Akkök'ün ürettiği klavyenin Apple Store'da en iyi uygulamalar arasında gösterildiğini, bunun da önemli olduğunu ifade eden Güneş, şunları kaydetti:
"Bu çalışma, artık Anadolu'da da teknolojinin üretildiği anlamına geliyor. Şu anda 12'nin üzerinde patent ve faydalı model başvurusu bitirildi. 44 proje yürüyor. Yeni binaya taşınmadan 25 firma tam kapasite çalışıyoruz. Burada birçok proje başarılı bir şekilde devam ettiriliyor. Teknokent'te yer almak isteyen firmaları yerimiz yok diye geri gönderiyoruz. Bunun için yeni yere taşınmamız gerekiyor. Yeni bir yerimiz olursa bu projelere artarak devam edecek."