HABER

Yaşar Kemal'in cenazesine binler katıldı

Bir süredir tedavi gördüğü hastanede 92 yaşında hayatını kaybeden Türk edebiyatının en önemli isimlerinden Yaşar Kemal'in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Yaşar Kemal'in cenazesine binler katıldı

Bir süredir tedavi gördüğü hastanede 92 yaşında hayatını kaybeden Türk edebiyatının en önemli isimlerinden Yaşar Kemal'in cenaze töreni bugün Teşvikiye Camisi'nden kaldırıldı ve Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde yazarın eşi Ayşe Semiha Baban, manevi oğlu Ahmet Güneştekin ile yeğeni Sadık Gökçeli taziyeleri kabul etti.

92 yaşındaki usta yazar Cumartesi günü hayatını kaybetmişti.

Kemal, bir süredir İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde akciğer enfeksiyonu ve kalp ritim bozukluğu nedeniyle tedavi görüyordu.

Yaşar Kemal: Çeltik tarlalarından yazı ustalığına

Usta yazarı son yolculuğunda yalnız bırakmak istemeyenler Teşvikiye Camisi'ne ve Zincirlikuyu Mezarlığı'na akın etti.

Cenaze namazına HDP Genel Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Meclis Başkanı Cemil Çiçek katıldı.

Anma töreni düzenlenecekCamiye ilk gelenler arasında eski Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan, CHP Parti Meclis Üyesi Tuncay Özkan, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, teknik direktör Mustafa Denizli, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, eski ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, gazeteciler Muhsin Kızılkaya, Cengiz Çandar ve sanatçılar Rutkay Aziz ile Tarık Akan yer aldı.

Törene Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İsveç Büyükelçiliği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çelenk gönderdi.

Yazarın tabutunun başında bazı vatandaşlar Türkçe ve Kürtçe dua ederken, bazıları ise Kuran okudu.

Cenaze töreninden sonra, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda, Yaşar Kemal'in anılacağı bir tören düzenlenecek. Türkiye saatiyle 15.30'da başlayacak törende, açılış konuşmasının ardından saygı duruşunda bulunulacak. Yaşar Kemal belgeselinin gösteriminden sonra yazarın eserlerinden okumalar yapılacak.

Çocukluk: Yaşar Kemal'in yaşamını konu alan, senaryosunu da kendisinin yazdığı, 1992 BBC yapımı filmi izlemek için tıklayın...

ARŞİV ODASI: Yaşar Kemal, 1981... 5 Mart Perşembe günü...

Yaşar Kemal'in manevi oğlu Ahmet Güneştekin Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada "Bugün en zor günümüz, namuslu bir ömür yaşadı. Bize güzel insanlar olmamızı öğretti. Bütün hayatını barışa adadı ve ölümü de barışın en yakın olduğu güne denk geldi, 28 Şubat anlamlı bir gündür, tesadüf değildir. Her zaman barışı göreceğim diyordu bence gördü ve hissetti. Ve bence böyle bir günü seçmiş olması bütün insanlığa bir mesaj verdi. O dev adam bütün ağırlığıyla bugünü seçti" diye konuştu.

Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, son yolculuğuna uğurlanan Yaşar Kemal'e ilişkin yaptığı kısa açıklamada "Sakıp Sabancı, Koca Yaşar derdi ona. Büyük bir coşku ile anardı. Toprakları bol olsun ikisinin de. Bizler de, Adana'da büyüyen çocuklar için ayrı bir yeri var Yaşar Kemal'in. Hepimiz İnce Memed okuyarak büyüdük. Farklılıkların barış içinde yaşaması için verdiği çaba, eserleri kadar büyük bence. Bir barış ilçisini, bir büyük insanı uğurluyoruz bugün. Bir büyük kıymeti kaybettik bugün" dedi.

Oyuncu Rutkay Aziz usta yazar için "Kahkahasında da güzeldi. Çok özleyeceğiz. Güzel bir ata bindi gitti." derken, gazeteci Can Dündar ise "Yaşar Kemal'den Anadolu'yu öğrendik. Dik durmayı öğrendik. Büyük bir kayıp. Yeri kolay doldurulmayacak." ifadelerini kullandı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler