HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yaz aylarında çocuk sağlığına dikkat

Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Ali Fidan, özellikle sıcak yaz aylarında çocuklarda görülen hastalıklara dikkat çekerek, 1 yaşına kadar olan küçüklerin saat 10 ile 15 saatleri arasında sokağa çıkartılmamasını tavsiye etti.

Yaz aylarında çocuk sağlığına dikkat

Bilecik Sağlık Müdürü Mehmet Ali Fidan yaz aylarında çocuklar üzerinde dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

Güneş: Bir yaşından küçük çocuklar güneşin en şiddetli olduğu 10-15 saatleri arasında güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Daha büyük yaştakilere ise güneşe çıkmadan en az 15 dakika önce koruyucu kremler sürülmelidir. Güneş altında tüm çocuklara göz ve yüzü korumak için başlıklar takılmalıdır. Vücudunun üst kısmı giyinik olmalı ve bu giysi suda dahi çıkarılmamalıdır. Bronzlaşma için hem UVB hem de UVA filtreli koruyucular seçilmelidir.

Yüzme: 3 yaşın altındaki çocuklara yüzme dersi tavsiye edilmemektedir. Genel kullanıma açık olan havuzlar orta kulak iltihabı, cilt enfeksiyonları ve ishaller yaşanabilir. Sudan korkan çocuklar suya girmeleri için zorlanmamalıdır. Bir bebek, başını dik tutma kabiliyetine erişene kadar (4 ay civarı) deniz veya havuza sokulmamalıdır. Suyun sıcaklığı 29-30 derece arasında, hava sıcaklığı ise bunun 2-3 derece üstünde olmalıdır.

Seyahat: Uzun bir seyahate çıkacaksanız, çocuğunuzun sağlığının iyi olduğundan emin olmalısınız. Son bir ay içinde muayene olduysa, sadece doktorunuz ile yapacağınız bir telefon görüşmesi yeterli olabilir.

Araba yolculuğu: Bebeğinizin arabada uyuma alışkanlığı varsa, yol aldığınız saatlerin çoğunluğunu onun uyku saatlerine denk getirin, eğer araçlarda uyuyamayacak kadar çok heyecanlı oluyor ise, onu uyutup öyle yola çıkabilirsiniz. Yolda, küçükler için araba koltuğu bulundurun. Sıcakta döşemeleri havlu ile kaplayın. Her iki saatte bir veya iki mola verin. Bebeği sıcak veya ılık havalarda asla park ettiğiniz araçta yalnız bırakmayın. Pencereler açık bile olsa arabada ısı tehlikeli boyutlara yükselebilir. Trende iseniz, kondüktörden sigara içilmeyen veya çocuklu ailelere özel bir kompartıman isteyin. En iyisi yola çıkmadan bir süre önce rezervasyon yaptırmanız.

Nasıl beslenmeliler?: 2-6 yaş arası, çocukların besinlerle tanıştıkları ve doğru beslenme alışkanlıklarının gelişmesi için ilk adım attıkları bir dönemdir. Bu sürede sağlıklı beslenme alışkanlığının sağlanması için şunlara dikkat edilmeli: Öğün saatleri düzenli olmalı. Besleyici oranı yüksek gıdalar sunulmalı. Küçük porsiyonlar verilmeli. Çocuklarla birlikte masaya oturulmalı. Yemek zamanının pozitif faaliyetler, iyi davranışlar ve olumlu şeylerin konuşulduğu bir ortam olmasına özen gösterilmeli. Demirden zengin besinler arasında yağsız kırmızı et, yumurta sarısı, demirle zenginleştirilmiş tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler, çilek, kivi, şeftali, ahududu, brokoli, domates tercih edilebilir. Bu besinlerle zenginleştirilmiş ara öğünler için, liften zengin ekmeklerle hazırlanmış küçük sandviçler, küçük peynir dilimleri, yoğurt, taze meyvelerden hazırlanan meyve salataları, meyve suları düşünülebilir.

Aşırı sıcaklardan etkilenmemek için hafif, açık renkli kıyafetler seçin. Sıvı alımını artırın ve bu amaçla çocuklara sevdikleri içecekleri verin.

YAZ HASTALIKLARI VE TEDAVİLERİ

Kusma ve ishal:
Bozulmuş veya mikroplarla enfekte olmuş gıdaların tüketilmesi veya suların içilmesiyle olan besin zehirlenmeleri, sıklıkla kusma ile başlar ve ishalle devam eder. Zehirlenmeler dışında olan ishal ve kusmaların en önemli nedeni; virüslerle olan bağırsak enfeksiyonudur. Hastalık genelde bir hafta içinde düzelir. En önemli konu, sıvı ihtiyacının karşılanmasıdır. Sıvı kaybı dışında hayati tehlike olmaz. İlk kusmadan sonra çocuğunuzu yemeğe zorlamadan şekerli ve tuzlu su hazırlayıp verebilirsiniz. Bunun yanında ayran ve yoğurt, ıhlamur, elma suyu, çay da kaybedilen sıvının karşılanması için kullanılabilir. Hasta bebekse anne sütü, erişkinse ağız yoluyla alınan su kesilmemelidir.

İsilik: Özellikle yaz aylarında kaşıntılı ve kabarık bir deri döküntüsü olarak tanımlanır. Ter bezlerinin tıkanıklığı sonucu oluşur. Çocuklarda daha sıktır. Ortam ne kadar nemliyse belirtiler o kadar ağırdır. Kaşıntı sonucu deride açılmalar olursa, ikincil enfeksiyonlar olabilir. Pamuklu kıyafetler giyilmeli ve sık banyo yapılmalı.

Göz iltihaplanmaları: Çocuğunuzun gözlerinin beyazında kırmızılık görüyorsanız, büyük olasılıkla bu 'konjonktivit' denen göz iltihabıdır. Gözlerde yanma, yaşarma veya akıntı olabilir. Kırmızılık varsa çocuğunuzu doktora götürün. Kesinlikle daha önce açılmış ya da başkasının kullandığı göz ilaçlarını tercih etmeyin. Tedavisinde antibiyotik ilaçlı göz damlaları kullanılır. İyileşene kadar çocuğunuzun gözleriyle doğrudan temas etmeyin.

Güneş çarpması, mide bulantısı, baş dönmesi ve aşırı yorgunluğa karşı ne yapmalı?: Serin bir yerde dinlenilmeli. Bol sıvı, gerekirse ağrı kesici alınmalı. Çok sıcak havalarda güneş altında uzun süre kalınmamalı, rahatsızlık hissi doğduğunda oyuna devam etmemeli.

Düşme, çarpma, burkulmada ne yapmalı?: Kaza olduğu anda hastayı hemen dinlenmeye almalı, yaralı el veya ayağını kullanması önlenmeli. Mümkünse şiş veya morarmış olan bölgeye soğuk tatbik edilmeli. Yaralı bölgenin daha fazla şişmesini önlemek için yere doğru sarkıtmamalı. Cildinde yaralanma varsa uygun şekilde önce temiz su sonra mikrop öldürücü sıvı ile temizlemeli. Varsa ağrı kesici ilaç alınabilir. Burkulan ekleme sıcak uygulanmamalı. Ağrı varsa oyuna devam edilmemeli.

Suda boğulmada ne yapmalı?: Öncelikle hasta ve kurtarıcının güvenliği sağlanmalı ve hastanın vücudu ısıtılmalı ve hemen yardım çağırılmalı. Hastayı ters çevirip veya baş aşağı tutup içindeki sıvı çıkarılmamalı.

Express


En Çok Aranan Haberler