KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Yaz meyvelerinin faydaları

    Vitamin bakımından zengin yaz meyvelerinin bilmediğiniz faydaları...

    Yazın kendini hissettirdiği bu zamanlarda 'diyet mevsimi' de açılıyor. Sağlıklı bir beslenme için beslenme programınızda mutlaka meyvelere yer vermeniz gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Merve Tığlı Çınar, yaz meyvelerinin faydaları hakkında önemli bilgiler verdi.

    Üzüm: Güçlü bir antioksidant olan üzümün C vitamini içeriğinin yüksek olmasının yanında, büyük oranda manganez, ciddi oranlarda da B1,B2 ve potasyum içermesiyle sağlık üzerinde önemli etkilere sahip olup mutlaka tüketilmesi gereken bir yaz meyvesidir.

    Kalp hastalıklarına karşı koruyucu olan üzümü bol bol tüketmelisiniz. Yapılan bir çalışmanın sonuçlarına bakıldığında üzüm suyu tüketen bireylerin ilk olarak kanlarında nitrik oksit miktarının yükseldiği, kan damarlarında pıhtılaşmanın azaldığı, ikinci olarak kırmızı kan hücreleri tarafından yapılan paletelet agregasyonunun ve kan pıhtılaşmasının gerçekleşme oranının azaldığı görülmüştür.

    Northeastern Ohio Üniversitesi Tıp Fakültesindeki araştırmacılar, resveratrolün sadece endotelin-1 yapımını inhibe etmediğini aynı zamanda kalp kası hücrelerini direkt etkileyerek kalp sağlığını koruduğunu belirtmişlerdir. American Journal of Physiology dergisinde yayınlanan araştırmaları, resveratrolün; yüksek kan basıncı ve kalp yetmezliğinden sorumlu olan anjiotensin ıı hormonunu inhibe ettiğini göstermektedir.

    Kanser açısından üzüm tüketimi oldukça önemlidir. Üzümün içerisinde resveratrol ve saponine ek olarak, kansere karşı çok güçlü bir antioksidan olan aynı zamanda kolsterolü düşürmeye yardımcı olan pterostilbene vardır.

    Yapılan çalışmalar, üzümün kalp rahatsızlıkları ve kansere karşı mücadelesini göstermiştir. Aynı zamanda, orta düzeyde kırmızı şarap tüketimi ile düşük alzhemier hastalığı riski arasında ilişki kanıtlanmıştır.


    Çilek: Bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir. Fitobesinlerin arasında, fenollerin en zengin kaynağı olarak gösterilen çilek potansiyel antioksidan olma özelliği taşıyan en ünlü besindir.

    Çilek, kalp koruyucu ve kanser karşıtıdır. Çilek mükemmel bir C vitamini kaynağıdır ve C vitaminin yüksek tüketiminin romatoid artrit üzerinde tedavi edici etkileri ciddi boyutlardadır.


    Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önler. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten oranı da o kadar yüksektir. A ve C vitamini gibi güçlü antioksidanların yanında, diyet lifinden, triptofandan ve potasyumdan zengindir.

    Yüksek posa ve beta karoten içeriği onu kalp hastalıkları için önemli bir besin yapar. Beta karoten LDL kolesterolü oksidasyondan koruyarak, kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.

    İçerdiği yüksek A vitamini sayesinde görme gücünün artmasına yardımcıdır. Güçlü antioksidan özelliği ile hücre ve dokuları serbest radikallerden korur. Kayısı ayrıca çok iyi bir lif kaynağıdır ve bu özelliğiyle kabızlığı ve divertikülozisi önler.


    Karpuz: Mükemmel bir C vitamini kaynağı olan karpuz, iyi derecede A vitamini kaynağı olup aynı zamanda B1, B6 vitaminiyle birlikte potasyum ve magnezyum da içermektedir.

    Bu hoş kokulu lezzetli meyve sadece sıcak yaz günlerinde değil; diyabet, artrit, kolon kanseri ve astım gibi durumlarda da susuzluğun giderilmesine yardımcı olur. Lezzetli ve sulu karpuz çok güçlü bir doğal antioksidandır. C vitamininden çok zengin olan bu meyve A vitamininden özellikle beta karotenden oldukça zengindir.

    Pembe karpuz denilen türü potansiyel karotenoid türü likopen içerir. Bu güçlü antioksidanlar vücudu gezerek serbest radikkaleri nötralize ederler. Vücuttaki serbest radikaller büyük zararlara neden olabilirler. Kolesterolü okside ederek kan damar çeperlerinde yapışmalara dolayısıyla kalp krizine ve inmelere sebep olurlar. Osteoartrit ve romatoid artriti oluşturan inflamasyona neden olarak devamında kolon hücrelerine zarar verirler ve hücreler kanser hücresine dönüşebilirler. Neyse ki C vitamini ve betakaroten zararlı molekülleri yok etmekte ve zararlı moleküllerin verebileceği hasarların önüne geçmekte oldukça iyi.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler