SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Tanyeri, yaz aylarında sıkça görülen rahatsızlıklardan birinin burun kanamaları olduğunu belirterek, güneşte fazla kalınması ve tansiyon yükselmesinin burun kanamalarında risk faktörü olduğunu söyledi.
Yapısal burun bozukluğu olan veya burunla ilgili primer rahatsızlığı olanlarda burun kanaması riskinin arttığına işaret eden Prof. Dr. Yücel Tanyeri, "Şiddetli kanamalar acil müdahale ve tedavi gerektirir. Ufak kanamalarda burnun temizlenmesi ve burun hijyeninin sağlanması yeterli olmaktadır. Burun hijyeni için son zamanlarda ülkemizde de eczanelerde satılan tamponlanmış okyanus suyu preparatları uygun çözümdür. Tonsillit, farenjit, rinosinusit gibi hastalıklar sıklıkla çocuk yaşlarda yazın da problem olmaya devam etmektedir. Burada bir risk faktörü de açıkta satılan ve yazın çok çeşitli olan hijyenik olmayan gıdaların tüketilmesidir" dedi.
Prof. Dr. Tanyeri, burun kanamalarıyla tatilini ve kendini berbat etmek istemeyenlerin güneşten korunması ve yediği gıdaların hijyenik olmasına dikkat etmesi gerektiğini kaydederek, burun kanamalarında da her rahatsızlık ve hastalıkta olduğu gibi en önemli tedavinin korunma olduğunu, problem oluştuğunda ise geç kalınmadan doktora gidilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.