AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, yeni Anayasa yapma konusunda siyasi parti gruplarıyla mutabakat sağlanamaması halinde kendi taslaklarını Meclis'e getireceklerini belirtti.
Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'nin, 2011 yılı seçimlerinden beri yeni Anayasa yapmak için uzlaşma aradığını, milletvekili sayısına bakılmaksızın her partinin eşit üye verdiği Anayasa Uzlaşma Komisyonunun oluşmasınaönayak olduğunu vurgulayarak, üniversitelerden, meslek odalarından, sivil toplum örgütlerinden öğrencilere kadar toplumun hemen her kesiminin görüşlerinin alındığını, vatandaşların e-posta yoluyla fikirlerini beyan ettiğini aktardı.
Komisyonun üzerinde uzlaştığı 60 maddenin Meclis'ten geçirilmesi için yapılan çağrıya muhalefetin yanıt vermediğini ifade eden Turan, 26. Dönemde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun girişimleri ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın inisiyatif almasıyla yeni bir Komisyon kurulduğunu anımsattı.
Turan, TBMM Anayasa Mutabakat Komisyonuna ilişkin gelişmeler konusunda da şu değerlendirmelerde bulundu:
"Birkaç gün önce hepimizin şahit olduğu olay yaşandı ve CHP, Komisyondan çekildi. Ne yazık ki CHP kendisini hala vesayet döneminin esas aktörü zannediyor. Mutabakat için kurulan masada neyin konuşulacağına ya da konuşulmayacağına, neyin müzakere edilip ya da edilemeyeceğine kendisi karar veriyor. Henüz esasa geçilmemişken, usul üzerinde konuşurken bazı konuların masaya getirilmemesini dayatmak uzlaşmanın mantığına sığmaz. Bu durum müzakerenin ruhuna aykırıdır. Müzakere, ikna üzerine kurulu bir yöntemdir. Eğer herkes kendi talebini daha işin başında dayatacaksa, ne diye mutabakat arıyoruz ki? Bu Parlamentoda bulunan herkes, milletin temsilcisidir. Herkesin söz hakkı vardir. Siz yüzde 5'lik çoğunluğunuzla Meclis iradesini rehin mi alacaksınız? CHP, tek partili yıllarda yaşadığımızı sanarak öyle davranıyor olabilir. Ancak öyle bir dünyada ve Türkiye'de yaşamıyoruz artık. Talep dayatmak, siyaset değildir. Bu durum demokrasiye aykırı bir şeydir. AK Parti, dayatmalara izin verecek bir parti de değildir."
- "Reel durumu iyi tahlil edip öyle davranırız"
Meclis Başkanı Kahraman'ın iyi niyetini koruyarak mutabakat masasının yeniden kurulmasını istediğini anlatan Turan, şöyle konuştu: "Bu çabasını takdir ediyoruz. AK Parti olarak amacımız, dört partinin de üzerinde uzlaştığı bir Anayasa'nın yapılması. Bizler uzlaşmayı önemsiyoruz. Ancak partiler hepsi uzlaşamayacaksa, reel durumu iyi tahlil edip öyle davranırız. Dört partinin de üzerinde ittifak edeceği bir metin ortaya çıkmazsa ya da böyle bir zemin oluşmazsa, bu durumda üç parti bir araya gelir ve yeni bir anayasa yapılır. Bunun gerçekleşmemesi durumunda iki parti bir araya geliriz. Şayet bu da imkansız olursa, o zaman kendi anayasa taslağımızı Meclis Genel Kurulu'na getirir ve partiler üstü uzlaşma zemini ararız."
Turan, "CHP'nin masayı devirmiş olmasının kendilerini yeni Anayasa yapma iradesinden alıkoyamayacağını" savunarak, milletin istediği yeni Anayasa için ellerinden gelen gayreti göstermeye çalışacaklarını bildirdi.
"Ok yaydan çıkmıştır" diyen Turan, bütün siyasi partilerinseçimde yeni anayasa vadettiklerine işaret ederek, bu nedenle sorumlu davranmak zorunda olduklarını kaydetti.
Turan, "Millet iradesine sahip çıkmamız gerekir. Eğer bu Parlamento, Anayasa yapamazsa bütün siyasi partiler açısından bunun siyasi bedeli olur. Milletimiz bizi biliyor. 14 yıldır milletimiz dışında hiçbir güce sırtımızı dayamadık, milletimize rağmen hiçbir iş yapmadık. Yeni Anayasa konusunda da milletimizin talebini en yüksek sesle dile getirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
AA