ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yargının hızlandırılmasıyla, CMUK'da dahil Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Ceza İnfaz Kanunu, İş Kanunu dahil hepsinde değişiklik yapılacağını, bu yasaların hemen tümünün değiştirileceğini söyledi.
Bakan Çiçek, "24 tasarı, kanun. Madde değil. Ayrı ayrı kanun bunlar. Bu defa olduğu gibi çeşitli kanunlarda değişiklik anlamında değil. Belki yüzlerce madde. Hepsi ayrı ayrı geliyor. Madde sayısı çok fazla onların onlar ayrı ayrı geliyor" dedi.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, TBMM'de gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Çiçek, 1. demokrasi paketi-AB uyum yasasının bu hafta sonuna yetişmesi gerektiğini ifade ederek, "Hafta sonuna yetiştirmeye biz hükümet olarak gayret ederiz. Süreç hepimizi sıkıştırıyor. Bu hafta heyecanlı bir hafta. İnşaallah Türkiye için böyle bir kararın alınmasına karınca kararınca katkıda bulunmuş oluruz. Biz biran evvel çıksın istiyoruz. Gece gündüz bayram demeden bu çalışmalar yapıldı. Gecikmesinde fayda yok, bilakis biran önce çıkmasında yarar var"dedi.
LOJMANLAR VE GÜVENLİK Bakan Çiçek, 'Lojmanlarla ilgili bazı yargı temsilcilerininin güvenlik açısından tepkilerinin hatırlatılmasına' şu cevabı verdi: "Tepkiler olabilir. Onu anlayışla karşılarım. Ama devlet bir sıkıntıları varsa güvenlikleri açısından onu başka türlü karşılayabilir. Yani herkese lojman tahsis ederek bu güvenlik sağlanmıyor ki. Aynı gerekçeyle hatırlarsanız milletvekili lojmanları da, bunların güvenlikleri böyle sağlanır diye bir gerekçe vardı. Belki makul de geliyordu. Ama biz bu kararımızdan vazgeçtik. Kişinin güvenliğini sağlamak devletin görevi olduğuna göre bunu bir başka şekilde sağlayabilir. Güvenliği sağlamanın tek yolu herkesi bir lojmanda oturtmak gibi gelmiyor bana. Herhalde İçişleri Bakanlığımız o noktada gerekli tedbiri de değerli zevat için alacaktır".
CUMHURBAŞKANI VETOSU
Tasarıların ikiye bölünmesinin Cumhurbaşkanı'nın veto edebileceği endişesinden mi kaynaklandığının sorulmasına Adalet Bakanı, "Hayır hayır. Onunla alakalı değil. Önümüzde 12 Aralık gibi bir sıkıştıran bizi takvim var. Buna yetiştirmeye çalışıyoruz. Zaman sıkıntısı vardı. Bazı konularda bir değerlendirme ve araştırma yapma sıkıntısı vardı. En kolay ve en çabuk çıkabilecek olanları öne aldık. Öbürünün hemen arkasından gece gündüz demeden çalışmak suretiyle getirmeye çalıştık. Bunun arka planında bir şey aramanın bir anlamı yok. Bence bu tasarıların Meclise gelmiş olması başlı başına bir olaydır. Bardağın dolu tarafnıdan bakmayı siz de bizde öne alsak daha iyi olacak gibi" karşılığını verdi.
24 KANUN DEĞİŞİYOR Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Kaç değişiklik paketi var? sorusuna ise şu cevabı verdi: "Daha çok paket var. AB müktesebatı dediğiniz şey onbinlerce sayfadan müteşekkildir. Türkiye, zaman dilimi içerisinde bütün bu mevzuatına ona uydurmak gibi bir sorumlulukla karşı karşıya. Bir kısmı bu iki tasarı olarak geldi. Bir kısmını zaten Adalet Bakanlığı'nın daha evvel yapılmış olduğu çalışmaları güncelleştirerek ve yenileyerek imzaya açtı. Onlardan bir kısmı da yetiştirebilirsek bu hafta gelecektir. Özellikle Adalet Bakanlığı'nın sorumluluğunda olan tasarılar bunlar. Yargının hızlandırılmasıyla, CMUK'da dahil Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunu dahil, Türk Ceza Kanunu dahil, Ceza İnfaz Kanunu, İş Kanunu dahil bunların hepsinde. Yani bundan sonra şu temel cümleyi her zaman söylemek durumuyla karşı karşıya kalacağız. Meclise hangi bakanlıktan ve nereden ne yasa gelirse gelsin bunun iki amacı var. En azından üç amacı var. Bir tanesi Anayasa'ya uyum sağlamak. İkincisi Avrupa Birliği'ne olan taahhütlerimizi yerine getirmek, üçüncüsü de bu konuda demek ki bir özel düzenlemeye ihtiyaç varsa o ihtiyacın giderilmesi amacıyladır. Onun için Adalet Bakanlığı'nın sevk ettiği tasarılarda bu üç amaç yeralıyor. Onun için 3. paket yolda. İmzaya açıldı o. Daha çok getireceğiz".
DEVLET SIRRI 'SIR' OLMAKTAN ÇIKIYOR Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bakanlık olarak siyasi partiler kanunun üzerinde çalıştıklarını, ayrıca 'bilgi edinme hakkı ile ilgili acil eylem planınında olan konu üzerinde çalışmalar yaptıklarını kaydederek, "Bilgi edinme hakkı gündeme geldiği zaman tabiiki sır kavramına yeni bir açılım getirmek gerekecektir. Günün şartlarına göre. Çünkü bilgi edinme temel ise sır konusu bu bunun istisnasıdır. İnsanlar neleri öğrenebilecek bu hakka nasıl ulaşacak. Bunların esaslarını önümüzdeki günlerde sizlere açıklayacağız" dedi.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bir soru üzerine de 24 kanunun değişeceğini ifade etti. Çiçek, "24 tasarı, kanun. Madde değil. Ayrı ayrı kanun bunlar. Bu defa olduğu gibi çeşitli kanunlarda değişiklik anlamında değil. Belki yüzlerce madde. Hepsi ayrı ayrı geliyor. Madde sayısı çok fazla onların onlar ayrı ayrı geliyor" ifadelerine yer verdi.
SİYASİ PARTİLERİN MADDE KAYNAĞINA ŞEFFAFLIK Çiçek, "Siyasi Partiler kanunun tümünü mü ele alıyorsunuz?" sorusuna ise şu karşılığı verdi: "Tümünü ele alıyoruz. Özellikle siyasetin finansmanı kısmı var. Özgürlüklerle ilgili kısım var. Çünkü en çok tartışılan konudur. Çünkü siyasi partiler kanunu demokratik değil diyoruz. Bu seçim öncesi de çok şikayet edilen bir konu idi. Bizim Anayasamızda da 68. maddede siyasi partiler demokratik hayatın vazgeçilmez unsuru diyor. O halde siyasi partileri teminat altına alabilecek, parti içi demokrasiyi olabildiğince yerleştirecek kurumsallaştıracak ama bu arada da siyasi partiler üzerinden demokrasimimize gölge düşmesin diye özellikle siyasetin finansmanı konusuna açıklık getirilecek. Bu konuda çok değişik kuruluşlar paneller tertip etti. Bunların bir kısmına ben de katıldım. Bütün bu beklentileri ve tartışmaları dikkate alarak bir taslak hazırlıyoruz. Bunu makul bir zaman içinde çıkarırız. Sonra partilere ve sizlere de verevceğiz. İnternet sitemizde de yayınlanıyor. Katılımı sağlamaya çalışıyoruz".
"PARTİLERİN HAZİNE YARDIMI KESİLMEYECEK"
Çiçek, "Partilere Hazine yardımının kesilmesi gibi mi, bundan söz edebilir miyiz?" sorusuna ise "Hayır hayır. Siyasetin finansması derken kirli para başkta türlü illegal yollardan partilerin finanse edildiği iddiaları filan da ortadan kaldırmaya yönelik bir düzenlemedir. Yani Hazine yardımı sadece bizde olan bir husus değil. Batı ülkelerinde de benzer uygulamalar var. Biz bunları yaparken bize mahsus bir düzenleme değil batıdaki uygulamalardan da yola çıkarak bir düzenleme yapıyoruz" diye karşılık verdi.
KOLLUK KUVVETLERİNE YENİ DÜZEN Bakan Çiçek, "Kolluk kuvvetlerinin farkıl yasamalarda olması için farklı uygulamalar var. Örneğin jandarmanın ayrı oluyor, polisin ayrı oluyor sahil güvenliğin ayrı oluyor. Bu farklılığı gidermeye yönelik bir çalışmanız olacak mı?" sorusuna ise şu cevabı verdi: "O bizim tasarımızda var. Bu konuyu belki kökten çözecek bir düzenleme orada yapılabilir. Sıkıntı nereden kaynaklanıyor, adli kolluk ile idare kolluk ikisinin aynı bakanlar tarafnıdan yapılmış olmasının getirdiği sakıncalar. Bu adli kolluk tasarısı gerçekleşirse belki bu söylediğiniz uygulama farklılıklarından doğan sıkıntılar da bir ölçüde halledilmiş olur".
Bakan Çiçek, AB yasalarının çıkarıldığını ancak AB'nin uygulamadan şikayet etiğini hatırlatarak, "AB'nin bize verdiği itirazlarından bir tanesi de yasaları çıkarıyorsunuz ama uygulamada henüz yeterli değil. Doğrudan biz yasaları çıkarıyoruz ama işin eğitim boyutunda biraz yavaş kaldığımız gibi bir intiba var bende de. Yasalar çıktıkça bunun hayata intikali konusunda her kurum hangi bakanlığı ilgilendiriyorsa kendi personelini ciddi bir eğitimden geçirmesi gerekiyor ki, bu tümüyle ortadan kalksın. Bu anlamda bizim hükümet programında koruyucu hukuk dediğimiz bir kavram var. Türkiye bu kavramla belki ilk defa tanışıyor. Bu koruyucu hukuk denmesi yasalar konusunda hem vatandaşı bilgilendirmek, hem de kendi personelinizi olabildiğince önceden eğitmek suretiyle uygulama sonuçlarından şikayeti olabildiğince asgariye indirmek bir amacı da biz böylece ortaya koymuş oluyoruz" diye konuştu.