Bilim insanları, yüksek gerilim hatlarının yaydığı fakat insanların göremediği ultraviyole ışık parıltılarının hayvanları korkutup kaçırdığını tespit etti.
Birçok hayvan türünün görme yetisi üzerinde ultraviyole yani mor ötesi ışınların hassasiyetini ölçen araştırma Conservation Biology isimli akademik dergide yayınlandı.
Araştırma sonuçlarına göre mor ötesi ışık parıltıları hayvanların doğal ortamlarını ve yer değiştirmelerini etkiliyor.
Yüksek gerilim hatlarında elektrik akımı sırasında ışık parıltıları meydana geliyor.
İngiltere'deki University College London ve Norveç'teki Arctic Universitesi'ndeki araştırmacılardan oluşan uluslararası bir ekip, elektrik akımı sırasında meydana gelen bu parıltıların elektromanyetik tayfını ölçtü.
Araştırmacılar bu ışınların her ne kadar insanlar tarafından görülmese de diğer memelilerin görebileceği dalga boyunda olduğunu ortaya çıkardı.
Mor ötesi ışık parıltılarına ilk hassasiyeti fark edilen hayvan ren geyiği oldu.
Araştırmacılar Kuzey Kutbu'nun tundralarında ren geyiklerinin yüksek gerilim hatlarından kaçmasının araştırmanın ilham kaynağı olduğunu söylüyor.
Dr. Nicholas Tyler hayvanların ilk önce gerilim hatlarından kaçmak yerine direklerin dikilmesi için kesilen ağaçlar nedeniyle oluşan kıraç alandan sakındıklarını düşündüklerini dile getirdi.
Orman hayvanlarını kıraç alandan gitmeyeceklerini söyleyen Tyler, "Fakat bu durum Kuzey Kutbu'nda ağaç olmamasına kaşın ren geyiklerinin neden gerilim hatlarından kaçtığını açıklamıyordu" dedi.
Hayvanlar gerilim hatlarından yaklaşık 5 km uzakta duruyordu.
Dr. Tyler bu durumun kendileri için de esrarengiz bir durum olduğunu söyledi. Tyler, hayvanların detaylı görüş özellikleri ile ilgili bu araştırmanın bu esrarı çözmek için başladığını söyledi.
2011 yılında ren geyiklerinin mor ötesi ışınlara hassasiyetini keşfeden bilim adamları araştırmalarına diğer 40 memeli hayvan türünü de dâhil etti. Araştırma tüm bu türlerin mor ötesi ışık parıltılarına hassas olduğunu ortaya çıkardı.
Bilim adamları bu tür parıltıların tüm enerji hatlarında meydana geldiğini belirterek, bu durumu yok saymanın küresel düzeyde doğal hayatı etkileyeceğine işaret etti.
Dr. Tyler rastgele ve öngörülmeyen ışınların büyük bir sorun olduğunu ve hayvanların bunlara uyum sağlayamadığını söyledi.
Araştırmacılar enerji şirketlerinin konuyu ele almak için farklı yolları göz önüne almasını umduklarını belirtiyor.