HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yumurta, anne sütünden sonra geliyor! İşte yumurtanın faydaları

Dünyanın en lüks ve pahalı lokantasındaki peynir, kızarmış ekmek ve portakal suyunun yanında kahvaltı masasını tamamlayan, diğer taraftan Anadolu'nun en ücra köşesinde tandır ekmeğine katık olan yumurtanın, anne sütünden sonra en değerli besin olduğu bildirildi.

Yumurta, anne sütünden sonra geliyor! İşte yumurtanın faydaları

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın internet adresinde, yumurtanın insanların beslenmesindeki önemi anlatıldı. 'Komple bir gıda' olarak tanımlanan yumurtadaki proteininin vücutta en iyi şekilde kullanılan protein olduğu ve şişman zayıf her türlü bireyin, gebe ve emzikli kadınların, kansızlık, ülser ve gastrit gibi rahatsızlıkları olanların kısacası her yaşta her durumda insanın rahatlıkla tüketeceği eşsiz bir gıda maddesi olduğu vurgulandı. Yumurtanın yalnızca protein bakımından değil demir, kalsiyum, bakır, çinko gibi mineral maddelerle A vitamini, D vitamini, B2 vitamini, B vitamini bakımından da iyi bir kaynak olduğunu ifade eden uzmanlar, "Besleyici değeri yüksek, ucuz bir besin olan yumurtadan mahrum kalmamalı, beslenme alışkanlıklarımızı yumurta tüketimimizi artıracak şekilde değiştirmeliyiz" önerisinde bulundu.

"PROTEİN DEĞERİ"

Proteinlerin insan vücudunda çok önemli görevlerinin bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteine sahiptir. Çünkü yumurta proteini insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinlerle dışarıdan alınması gerekli olan 'elzem amino asitleri' yeterli ve dengeli miktarlarda bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir. Hatta bu özelliğinden dolayı, diğer besinlerin protein kalitesinin hesaplanmasında da kullanılmaktadır. Yumurta proteininin biyolojik değeri yani proteinden elde edilen fayda yüzde 93.7 iken bu değer sütte yüzde 84.5, balıkta yüzde 76, sığır etinde yüzde 74.3'dür. Yeterli ve dengeli beslenmede, özellikle mental ve fiziki yönden hızlı bir büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Bu nedenle çocuk beslenmesinde örnek protein kaynağı olan yumurtaya gereken önem verilmelidir" dedi.

"VİTAMİN DEĞERİ"

Yumurtada A, D, E ve B grubu vitaminleri ile diğer vitaminlerin önemli oranda bulunduğu belirtilen yazıda, yumurtanın vitamin değeri hakkında şu bilgilere yer verildi:

"Yumurta sarısındaki A vitamini gözün iyi görmesi, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için gereklidir. Vücut hücrelerinin gelişmesine yardım eder. Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar. D vitamini, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasına yardımcı olur. Bu vitamin besinlerde sınırlı miktarda bulunur, deride güneş ışınlarından sentezlenir. Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir. Güneş ışınlarından yeterince yararlanılırsa ve yumurta tüketilirse özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmaz. İnsanların ihtiyacı olan tüm temel vitamin ve minerallere sahip yumurtada 13 adet vitamin ve mineral vardır. Yumurta, E vitamini yönünden de zengindir. E vitamini antioksidant (oksidasyonu önleyici) etkisinden dolayı, insan vücudunu zararlı maddelere karşı korur. B grubu vitaminler bazı besin öğelerinin vücutta enerjiye çevrilmesi için gereklidir. Yumurta özellikle riboflavin (B2 vitamini) açısından zengindir. Bu vitamin deri ve göz sağlığı için de gereklidir. Yumurta bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar."

"MİNERAL DEĞERİ"

Yumurtanın demir ve çinko gibi insan sağlığı açısından önem taşıyan mineralleri de içerdiği anlatılan yazıda, yumurtanın mineral değeri hakkında şu bilgilere yer verildi:

"Demir, kan yapımı için gereklidir. Demir yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan korunma rolü vardır. Yetersizliğinde çocukların öğrenme yeteneği ve okul başarısı azalır. Yumurtada C vitamini bulunmamaktadır. Yumurta C vitamini kaynağı bir besinle (domates, yeşil sebzeler, turunçgiller vb.) tüketilirse yapısındaki demirin emilimini artırmış oluruz. Yumurta özellikle büyüme-gelişme ve bağışıklık sisteminde rolü olan çinko minerali açısından da iyi bir kaynaktır. Yumurta düşük enerji içeriğine karşın (büyük boy yumurta=75 kkal), birçok elzem besin öğesini yüksek oranda bulundurması nedeniyle 'besleyici değeri yüksek' besin olarak tanımlanmaktadır."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler