Yunanistan'da hükümet kurma çalışmaları Demokratik Sol Parti'nin Syriza'nın olmadığı bir hükümete girmeme kararında diretmesi ile zora girdi.
Demokratik Sol Parti lideri Fotis Kuvelis, bu sabah Yunan televizyonunda yaptığı açıklamada Syriza katılmadığı sürece, kendilerinin de kurtarma paketlerini destekleyen partilerle koalisyona girmeyeceğini söyledi.
Kuvelis, süreçten bir birlik hükümeti çıkamayacağını, Syriza'nın yer almadığı bir hükümetin yeterli halk ve meclis desteğine kavuşamayacağını belirtti.
Syriza, yeni kemer sıkma adımları alınmasını destekleyen hiç bir koalisyona destek vermeyeceğini vurguluyor.
Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, bugün koalisyon görüşmelerini sürdürmek üzere dört partinin liderlerini akşam saatlerinde (TSİ 19.30) cumhurbaşkanlığı sarayına davet etmişti.
Bu partiler Yeni Demokrasi ve Pasok ile Syriza ve Demokratik Sol Parti idi.
Seçimi ikinci sırada tamamlayan radikal sol Syriza koalisyonundan bir yetkili, liderleri Aleksis Çipras'ın bugünkü görüşmelere katılmayacağını söyledi.
Bu da görüşmelerin daha başlamadan sonuçsuz kalması endişesine yol açtı.
Açmaz giderilemezse, ülkenin Haziran ayında yeniden seçime gitmesi gerekecek.
Anketler, yeniden seçime gidilirse Syriza bloğunun en çok oyu alacağına işaret ediyor.
Seçimlerden 19 sandalye ile yedinci sırada çıkan Demokratik Sol, aslında teorik olarak Yeni Demokrasi ve Pasok'a koalisyon için yeterli desteği sağlayacak güçte.
Ancak Kuvelis daha önce de defalarca Syriza'nın yer almadığı bir hükümette kendilerinin de bulunmayacağını vurgulamıştı.
Avrupa Birliği Maliye Bakanları, bugün Yunanistan ile ilgili gelişmeleri görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geliyor.
BBC Muhabiri Gavin Hewitt, yenilenen bir seçimde, kemer sıkma programlarına karşı çıkan partilerin daha da güçlenmesinin Brüksel'de yaygın şekilde paylaşılan bir endişe olduğunu söylüyor.
Avrupalı liderler daha önceden yapılan anlaşmaları yeniden müzakere etmeyi düşünmediğinden, Yunanistan'ın euro bölgesinden ayrılmayı seçmesi söz konusu olabilir.
Bazı merkez bankası başkanları, Yunanistan'ın para birliğinden ayrılması halinde ortaya çıkabilecek olasılıkları açıkça tartışmaya başladı.
Seçim öncesinde ülkeyi bir ulusal birlik hükümeti ile yöneten Yeni Demokrasi ve Pasok, AB-IMF paketinde öngörülen kamu harcamalarında büyük çaplı kesintilere onay vermişti. Bir hafta önceki seçimlerde her iki parti de ciddi oy kaybına uğradı.
Pasok ve Yeni Demokrasi'nin toplam sandalye sayısı 149. İki partinin hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşabilmesi için iki milletvekiline daha ihtiyacı var.
Sandıklardan ikinci büyük parti olarak çıkan Syriza, 130 milyar euro tutarındaki kredi paketi karşılığında Yunanistan'a şart koşulan kemer sıkma önlemlerinin yeni kurulacak herhangi bir hükümet tarafından reddedilmesi gerektiğinde diretiyor.