HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yunanistan'da kritik oylama sonuçlandı

Yunan parlamentosu, Euro Bölgesi ile varılan olan ön anlaşmayı onayladı. Parlamentoda oylama sürerken dışarıda göstericiler polisle çatıştı. En az 50 kişi gözaltına alındı.

Yunanistan'da kritik oylama sonuçlandı

Euro Bölgesi'nin kurtarma paketi için şart koştuğu ilk reformlar için Yunan Parlamentosu'ndan onay çıktı.

Ön anlaşma, 300 sandalyelik parlamentoda yapılan oylamada muhalefet partilerinin de oylarıyla, 64 ret oyuna karşı, 229 oyla kabul edildi. Oylamada 6 milletvekili de çekimser oy kullandı. Hükümet partisi Syriza'nın 149 milletvekilinden 32'si ret, 6'sınınsa çekimser oy kullanması, Başbakan Aleksis Çipras'ı zor durumda bıraktı.

Ret oy kullanan Syriza milletvekilleri arasında Ekonomı eski Bakanı Yanis Varufakis, Parlamento Başkanı Zoi Konstantopoulou ile Enerji Bakanı Panayotİs Lafazanıs de yer aldı. Çipras'ın kabinede değişiklik yapması bekleniyor.

82 milyar euroluk kurtarma paketi karşılığında onaylanan yeni yasal düzenlemeler, vergilerin artırılması ve emeklilik yaşının yükseltilmesini de öngörüyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksik Çipras, oylama öncesi parlamentoda bir konuşma yaptı.
Çipras, kurtarma paketi için yaptıkları anlaşmaya inanmadığını söylemesine karşın milletvekillerinden önlemlere destek vermesini istedi.

Çipras, "Sorumluluklarımdan kaçmayacağım. Politik ve sosyal reformlar için elimden geleni yapacağım. Yolsuzluklara karşı savaşımızı da sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Kurtarma paketinin hayata geçirilmesi için Yunan Parlamentosu'nda bu ayın 22'sinde yeni bir oylama daha yapılacak.

İflastan kurtulmak ve avroda kalabilmek için Euro Bölgesi liderlerinin ağır şartlarını kabul etmek zorunda kalan Yunan hükümeti, söz konusu reform paketiyle ilgili kanun tasarısını dün meclise sunmuştu.

Kanun tasarısı kabul edilmesi ile birlikte, Yunanistan'da kemer sıkma önlemleri daha da ağırlaştırılarak devam edecek.

Buna göre, KDV artırımı dahil vergi oranları yeniden düzenlenecek, iş koşulları ve emeklilik gibi konularda kesintilere gidilecek ve köklü reformlar yapılacak. Yunanistan otomatik bütçe kesintilerini öngören mali kurala geçecek ve istatistik kurumunun bağımsızlığını güçlendirecek. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) de aralarında bulunduğu Troyka (Avrupa Birliği-Avrupa merkez bankası ve IMF) Yunanistan'ı yakından denetlemeye devam edecek. Troyka ülkede kalarak, Yunan kurumlarını reformların uygulanması konusunda yerinde denetleyecek, emeklilik yaşı en az 67 olacak ve ülkedeki kamu çalışanları azaltılacak.

Tasarıda ayrıca, kamunun en değerli aktiflerinin transfer edilmesiyle Atina'da 50 milyar euroluk bir özelleştirme fonu oluşturulması da öngörülüyor. Ülkedeki bütün özelleştirmeler Troyka kurumlarının denetiminde yapılacak. Elde edilecek gelirin yarısı bankalara sermaye takviyesinde, bir çeyreği borç geri ödemesine ve kalan çeyreği de yatırımlarda kullanılacak.

Gösterilerde 50 kişi gözaltına alındı

Başkent Atina'da, kreditörlere söz verilen kapsamlı reform paketi ile ilgili kanun tasarısı Yunan Parlamentosu'nda görüşülürken, "kurtarma paketi"ne karşı gösteri düzenlendi.

Sintagma Meydanı'nda akşam saatlerinde toplanan yaklaşık bin kişilik sol görüşlü grup hükümet karşıtı sloganlar atarak, kurtarma paketini protesto etti. Yoğun güvenlik önlemleri altında devam eden gösteride, kendilerini "iktidar karşıtı anarşistler" olarak adlandıran ve polise molotofkokteyli atan gruba göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunuldu.

Olaylar sırasında yaklaşık 50 göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.

Gündüz Sintagma Meydanı'nda yapılan gösterilere katılan işçi sendikalarının yöneticileri, eczacılar, kamu çalışanları ve belediye işçileri de yeni kemer sıkma politikalarına karşı çıktı.

ÇİPRAS'TAN BİRLİK ÇAĞRISI

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bugün parlamentoda yapılması beklenen kritik oylama öncesinde SYRIZA milletvekillerine birlik çağrısında bulundu.

SYRIZA meclis grubu toplantısında milletvekillerine hitap eden Çipras, meclis grubunun desteği olmadan başbakanlık görevine devam edemeyeceğini söyledi.

Borç konusunda elinden geleni yaptığını ve başka çıkış yolu bulunmadığını belirten Çipras, itiraz eden milletvekillerine kendisinin düşünemediği alternatif başka bir çözüm yolu varsa söylemelerini istedi.

Toplantıda konuşan Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis ise, hükümetin herhangi bir şantaj yoluyla memorandum kabul edemeyeceğini ifade ederek, tasarıya oy vermeyeceğini ancak hükümeti desteklemeye devam edeceğini söyledi. Bazı milletvekilleri de, Yunanistan'ın, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble'nin önerisini kabul ederek 5 yıllığına eurodan çıkması gerektiğini belirttiler.

7 MİLYAR AVROLUK KÖPRÜ KREDİ YOLDA

Yunanistan, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Acil Likidite Desteği'ni (ELA) sabit tutması ile ülkede finansal bir çöküş yaşanmaması için 29 Haziran'dan bu yana ticari bankaları kapalı tutarak sermaye kontrolleri uygulamaya başlamıştı. Bugün de, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Euro ve Sosyal Diyalogdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirmesi halinde Yunanistan'a 7 milyar euroluk köprü kredi verileceğini söyledi.

Dombrovskis, AB Komisyonu'nda gerçekleştirdiği basın toplantısında, Yunanistan'ın acil ihtiyaç duyduğu fonlamanın sağlanması için en iyi seçeneği araştırdıklarını ancak bütün seçeneklerin yasal, siyasal ve finansal zorlukları olduğunu anlattı. Yunanistan'a gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirmesi halinde acil ödemeler için AB'nin 7 milyar euroluk köprü kredi sağlayacağını ifade eden Dombrovskis, euro kullanmayan AB üyesi ülkelerin Yunanistan'ın acil fonlanmasında Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması (EFSM) fonunun kullanılması konusunda çekinceleri olduğunu, ancak karşılıklı görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler