HABER

Yurt dışına ihtisasa gidecek öğrencilere kaynak

İSTANBUL(ANKA)- Türk Eğitim Vakfı (TEV) yurtdışında yüksek lisans ve ihtisas eğitimi için burs sağladığı başarılı öğrencilere bir yılda sağlanan mali desteğin 1 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını açıkladı.

Bugüne kadar 1186 gence yurt dışı bursu sağlayan TEV 2009-2010 öğretim yılında da Türkiye'den 61 başarılı öğrenciyi yüksek lisans ve üst ihtisas eğitimi için yurt dışına gönderme kararı aldı. TEV'in yeni öğretim yılında yüksek lisans ve ihtisas eğitimi bursu vereceği öğrenciler arasında moleküler biyoloji, genetik, elektrik ve elektronik mühendisi, otomotiv ve üretim mühendisliği ve tıp alanında ihtisas yapacak öğrenciler bulunuyor. TEV'in burs sağladığı öğrencilerden 10'u ekonomi, 9'u uluslararası ilişkiler ve 2'si de AB üzerinde yüksek lisans eğitimi alacak.

Öğrencilerin yüksek lisans ve ihtisas eğitimi alacağı üniversiteler arasında ise Harward, Michigan,Colombia, Carnegie Melon gibi ABD'nin önde gelen üniversiteleri de yer alıyor. TEV bursiyeri öğrencilerden bazıları da Avrupa'da London School of Economics ,Manchester Üniversitesi, Münih Teknik Üniversitesi, Heidelberg, Gotingen üniversiteleri gibi seçkin okullarda yüksek lisans ve ihtisas eğitimi alacaklar.

1969 yılından bu yana yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas eğitimi için burs veren TEV'in, halen ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa'daki çeşitli üniversitelerde başarıyla eğitimlerini sürdüren 72 TEV bursiyerine, 2009- 2010 öğretim yılında bur vereceği 61 yeni bursiyerin de eklenmesiyle bu alanda destek sağladığı öğrenci sayısı da 143'e ulaşacak.

-YILLIK BURS MALİYETİ 1 MİLYON DOLAR-

Vakıf, yurt dışı bursu kazanan 61 öğrencinin isimlerini bugün İstanbul'da Divan Kuruçeşme'de düzenlediği bir toplantıda açıkladı. TEV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç toplantının açılış konuşmasında bursiyerlere seslenerek "Yurt dışında öğrenimlerinizi başarıyla tamamlayacağınıza ve Türkiye'yi iyi bir şekilde temsil edeceğinize inanıyorum. Sizlere tavsiyem, döndükten sonra toplumdan aldığınız desteği topluma aktarmayı görev bilmenizdir" dedi. Ömer Koç, konuşmasında yurtdışı bursların Vakfa yıllık mali yükünün yaklaşık 1 milyon dolar olduğunu belirtirken, bu yıl burs sağlanacak 61 öğrenciden sadece 6'sının tüm giderlerinin TEV kaynaklarından karşılanacağını, diğer bursiyerlerin ise işbirliği yapılan ülkelerden sağlanan kaynaklarla finanse edileceğini söyledi.

-32 ÖĞRENCİ ALMANYA'YA GİDİYOR-

Verilen bilgiye göre, bu yıl yurt dışı bursu alan başarılı gençlerden ABD'ye 4, Hollanda'ya ve İsviçre'ye 1'er, TEV-FIAT burs fonundan İtalya'ya 3, TEV-British Chevening müşterek burslarından İngiltere'ye 5, TEV-DAAD müşterek burslarından Almanya'ya 32, TEV Fransız Büyükelçiliği burslarından Fransa'ya 10, TEV-Garring Vakfı burs fonundan Danimarka'ya 2 genç gönderilecek. Merhum Dr. Orhan Birman burs fonundan ise ABD'de 2, İspanya'da 1 genç tıp doktoru araştırma çalışmaları yapmak üzere bursla eğitim görecek.

Bursiyer öğrencilerin 10'ı ekonomi,5'i elektrik ve elektronik mühendisliği,4'ü moleküler biyoloji ve genetik, 3'ü tıp, 2'si nöroloji,4'ü otomotiv-üretim mühendisliği konusunda yüksek lisans ve ihtisas eğitimi alırken, 9 öğrenci de uluslar arası ilişkiler ve siyaset bilimi alanında yüksek lisans yapacak.

En Çok Aranan Haberler