HABER

Zararlı Kontrolü ve Teknolojileri Fuarı

İSTANBUL (AA) - Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Hüseyin İlter, biyosidal ürünlerin üretiminden imhasına kadar olan sürecin kontrol altında tutulması için ciddi anlamda çalıştıklarını belirterek, "Pek çok dünya ülkesinde uygulanmayan bir sistemi Türkiye'de uygulama niyetindeyiz. Başarabilirsek insan sağlığı açısından olduğu kadar üretici ve kullanıcılar açısından önemli bir boşluğun kapatılacağına inanıyorum." dedi.

İlter, Halk Sağlığı ve Haşere Kontrolü Derneği (HASKOD) tarafından düzenlenen "Zararlı Kontrolü ve Teknolojileri Fuarı" açılışındaki konuşmasında, bu fuarda 2 gün boyunca yurt içi ve dışından gelen katılımlarla bilgi ve deneyim paylaşımı yapılacağını söyledi.

Zararlı kontrolü konusunda Avrupa Birliği'ne (AB) uygun mevzuat yürütüldüğünü dile getiren İlter, Türkiye'nin bazı noktalarda AB'den daha önce standart geliştirdiğini anlattı.

Türkiye'de zararlılarla mücadelede kullanılan biyosidal ürünler mevzuatında değişikliğe gidileceğini belirten İlter, "AB'nin yeni uygulamalarını ülkemiz mevzuatına kazandıracağız. Biyosidal ürünlerin üretiminden imhasına kadar gelen sürecin kontrol altında tutulması için ciddi anlamda çalışıyoruz. Pek çok dünya ülkesinde uygulanmayan bir sistemi Türkiye'de uygulama niyetindeyiz. Başarabilirsek insan sağlığı açısından olduğu kadar üretici ve kullanıcılar açısından önemli bir boşluğun kapatılacağına inanıyorum." diye konuştu.

- "Haşerelerle mücadele çok önemli"

HASKOD Başkanı Övsen Zümre, son yıllarda dünyada meydana gelen ekolojik, iklimsel ve insan davranışlarındaki değişimlerin kentsel zararlıların artışına olanak sağladığını belirtti. Eklem bacaklıların, kemirgenlerin, mikroorganizmaların ve diğer omurgalı zararlıların insanlara fiziksel yakınlığının artmasının halk sağlığı açısından tehlike oluşturduğunu vurgulayan Zümre, "Dünyada her yıl yüz milyonlarca insan haşerelerden kaynaklanan hastalıklara yakalanmaktadır. Haşereler, kemirgenler, diğer omurgalı zararlılar, mikroorganizmaları kontrol altına alma ihtiyacı doğmuş ve bununla haşere yönetimi sektörüne olan ihtiyaç doğmuştur." ifadelerini kullandı.

Zümre, HASKOD'a 135 firmanın üye olduğunu belirterek, dernek olarak zararlılarla mücadele hizmetinin artırılmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

HAKSOD üyelerinin zararlılarla mücadelede profesyonel olduğunu vurgulayan Zümre, şöyle devam etti:

"Zararlılarla mücadelede kullanılan ürünler, bilinçsizce tüketimi yapıldığı takdirde insanlarda, özellikle çocuklarda zehirlenmelere yol açabilir. Haşerelerle mücadele çok önemli. Dünya çapında yüz milyonlarca insanın haşerelerden kaynaklanan hastalıklara yakalandığını düşünürsek haşerelerle mücadelenin önemi daha da artıyor. Ev, iş yeri farketmez neresi ilaçlanacaksa ilaçlama yapacak firmanın Sağlık Bakanlığı'ndan eğitim sertifikası olup olmadığına bakılmalı, biyosidal ürün belgesi sorulmalı. Kaçak çok firma var. Bu önce kendine, sonra ilaçlama yaptığı yerdeki insanlara ve sonra tüm dünyaya zarar veriyor. Çünkü bilinçsizce kullanılan her kimyasal bize geri dönüyor. Çöp konteynerlerine, apartmanlara yapıştırılan reklamlar var. Bu firmaların araştırılması gerekir. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nin internet sitesinde biyosidal ürün belgeli firmaların listesi var. Amacımız haşerelerin sebep olduğu hastalıklardan insanları korumak derken, kimyasal zehirlenmelerden de korunmak gerekiyor."

En Çok Aranan Haberler