HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zifiri karanlıkta "0-1"lerle azmin hikayesi

Görme engelli Hasan, azimle karanlıkta koşmaya devam etti ve dijital dünyanın devi Microsoft'ta yazılım geliştirme uzmanı oldu.

Zifiri karanlıkta "0-1"lerle azmin hikayesi

Doğuştan görme engelli yazılımcı Hasan Özdemir, Microsoft'a uzanan başarı hikayesini anlattı.

Özdemir, zifiri karanlıkta kendisine umut ışığı olan bilgisayardan nasıl haberdar olduğunu şöyle anlatıyor:

"Benim bilgisayara ilgim lisede başladı. Liseye girerken de çok büyük sıkıntıyla girdim. Lise evimin önündeydi ve lisenin müdürünü ikna edebilmek için çok uğraştım. Uzun uğraşlardan sonra bir şekilde kendimi oraya kabul ettirmeyi başardım. Beni almayanlar 2 hafta sonunda beni okulun süper lisesine geçirdi.

Lise döneminde kitap okurken sıkıntılar yaşadım, mürekkep baskılı bir kitabı okuyamıyorum. Sonra İngilizce eğitimi var. Sözlük okuyamıyorum, arkadaşlardan sürekli yardım alırken ilkokul öğretmenim dedi ki; 'Hasan bilgisayar denen bir şey var'. İngilizcesini yazıyorsun Türkçe'sini, Türkçe'sini yazıyorsun İngilizce'sini söylüyor…'Ben heyecanlandım. Bu sefer bilgisayar almak için uğraşmaya başladım"

Lisede okurken çalıştı

Bir bilgisayar satın almak için ticaret yaptığını, çamaşır bile sattığını anlatan Özdemir, bilgisayarı aldıktan sonra hayatının çok kolay hale geldiğini söyledi.

Kod yazmayı öğrendikten sonra da bilgisayar ekranını Türkçe okuyan "Spiker" isimli bir sistemin kodunu yazdığını anlatan Özdemir, bunların tamamını lisede yaptığını söylüyor.

İşe alınırken girdiği mülakatta müdürüyle aralarında geçen diyaloğu anlatan Özdemir, diğer yazılım geliştirme uzmanlarından ne bekleniyorsa aynısının kendinden de beklendiğini anlatıyor.

Tam teşekküllü bir yazılım geliştirme uzmanı olarak Microsoft'un Redmond'daki yazılım geliştirme ürün gruplarının birinde çalışmalar yaptığını anlatan Özdemir, "Hepimizin kullandığı, sunucu tarafında kullanılan bir ürünün kodlarını yazan ekipteyim. System Center Operations Manager adlı bir ürünümüz bu. Bu bir IT ürünü, IT departmanlarının altyapı hizmetleriyle ilgili devasa bir ürün ve ben o ürünün performans tarafındaki kodlarını yazan ekipteyim" bilgisini verdi.

"Ben her gün Microsoft'a eğlenmeye geliyorum"

Engelli kardeşlerine, "hayal kurmaktan çekinmeyin" tavsiyesinde bulunan Özdemir, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Kendileri için en uygun olan işi, kendileri seçmeye çalışsınlar. Hayatlarıyla ilgili karar verirken kalbinin, ruhunun sesini dinlesinler ve kendi kabiliyetlerinin sesini dinlesinler. Şu sözler çok hoşuma gidiyor, 'Bir insan sevdiği işi yapıyorsa o iş, kişi için iş değildir biliyor musunuz, eğlencedir.

Ben her gün Microsoft'a eğlenmeye geliyorum. Hem eğleniyorum, hem işimi yapıyorum, hem üretiyorum, hem paramı kazanıyorum, hem ailemi geçindiriyorum, hem de gerçekten böyle ruhsal bir dinginlik ve rahatlık yaşıyorum burada."

İş yerindeki çalışma ortamına ve iş arkadaşlarına teşekkür eden Özdemir, AA ekibine göstermek için deneme amaçlı bir aplikasyon da yazdı.

"Sen başaramazsın, yapamazsın, sadece belli alanlarda çalışabilirsin"

Kurumda bir başka görme engelli daha çalışıyor. Microsoft Türkiye Dynamics İç Satış Uzmanı olarak çalışan Duygu Kayaman, hayallerine sınır tanımayıp eğitimine devam ettiğini, çalışmayı hiçbir zaman bırakmadığını söylüyor. Psikoloji lisans eğitiminin ardından Microsoft'un kendisine iş teklifinde bulunduğunu aktaran Kayaman, engelli olmakla "engel tanımamak" arasındaki çizgiyi şöyle anlatıyor:

"Öncellikle hayallerin önündeki engelleri kaldırmak çok önemli. Bir şeyi hayal ettiğinizde pes etmemeniz gerekiyor. Birçok önyargılı insan 'sen başaramazsın, yapamazsın, sadece belli alanlarda çalışabilirsin' diye yönlendirmeye çalışıyor. Halbuki engellilerin her alanda kendine göre çalışacak bölümleri var. Bu yüzden de o hayalin önündeki engelleri kaldırarak başarmayı hedefleyerek ilerlemesi gerekiyor.

İnsanın kendini, neler yapabileceğini anlatması gerekiyor, yeri geldiğinde bilgisayar kullanabildiğini, bilgisayarla, ekran okuyucusuyla internette maillerini, yazıları okuyabildiğini, her şeyi yapabildiğini anlatması gerekiyor. Önyargıların kalkmasıyla gerçekleşebiliyor hayallerin..."

"Özdemir oldukça teknik bir iş yapıyor"

Microsoft Türkiye yazılım teknolojilerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, Hasan Özdemir'inMicrosoft Türkiye Ofisi'ne değil Microsoft'un merkezi Redmond'a raporlama yaptığını, Özdemir'in oldukça teknik bir iş yaptığını söyledi.

Özdemir'in fiziksel engeline rağmen dünyanın farklı yerlerine yazılım sağlayabilir bir kabiliyette olduğunu aktaran Yantaç, şunları anlattı:

"Yazılımın engelleri ortadan kaldıran imkanlarını kullanıyor aslında. Kendini geliştirmiş. Birkaç sene önce Microsoft'ta çalışmaya başladığı zaman çok farklı projelerde yer almaya başladı. Amerika'ya yazdığı yazılımın yanında başka görme engelli arkadaşlar için de işe yarayabilecek bir takım uygulamalar yazmaya başladı.

Telefonunuzdan otobüsün nerede olduğunu gösteren, eğer siz engelliyseniz sizin anlayabileceğiniz şekilde söyleyen dokunmatik telefonlarda çalışan uygulamalar yazmaya başladı. Hasan arkadaşımız öyle ilerledi ki onu başka arkadaşlarımıza, öğrencilere mentorluk yapacak hale getirdik."

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler