HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD polisi açıkladı: Erdoğan'ın korumaları tutuklanabilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray’da Başkan Trump’i ziyaret etmesinden birkaç saat sonra Washington DC’deki Türk Büyükelçiliği’nin önünde toplanan protestocularla Erdoğan yanlıları arasında çıkan arbedede ikisi ağır dokuz kişi yaralandı, iki kişi tutuklandı. ABD basının dikkat çektiği bir diğer konu ise Beyaz Saray’ın olay karşısındaki sessizliği. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer açıklama yapmayı reddederek, gazetecileri Dışişleri Bakanlığı’yla görüşmeye yönlendirdi.

ABD basınında Erdoğan’ın ziyaretinden daha fazla ses getiren kavgada Erdoğan’ın korumaları, Washington’daki Türk büyükelçilik konutu önünde toplanan ve ellerinde ‘Demirtaş’a özgürlük’ pankartı taşıyan bir gruba saldırmıştı. Kavgada biri polis 11 kişi yaralanmış, dokuz kişi hastaneye kaldırılmıştı. Çarşamba günü olaylarla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Washington Emniyet Müdürü Peter Newsham, soruşturmanın devam ettiğini, olay yerinden kaydedilen videolar sayesinde kavgaya kimlerin karıştığının gayet iyi anlaşıldığını belirterek, “Bu saldırıya karışan herkesin hesap vermesini temin etmek niyetindeyiz. Dün burada barışçıl protestolara acımasız bir saldırının ne olduğunu gözlemledik” dedi.

Polis şefi Newsham, saldırganların kimliği konusunda bilgileri olduğunu ve incelemeyi, başkanlık korumasından sorumlu Gizli Servis ve Dışişleri Bakanlığı ile birlikte yürüttüklerini belirtti. Gizli Servis çalışanları, üst düzey diplomatik misafirlerin ABD seyahatleri sırasında korunmalarını üstleniyor. Elçilik önündeki saldırıyı da çok sayıda Gizli Servis görevlisi gözlemledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray’da Başkan Trump’i ziyaret etmesinden birkaç saat sonra Washington DC’deki Türk Büyükelçiliği’nin önünde toplanan protestocularla Erdoğan yanlıları arasında çıkan arbedede ikisi ağır dokuz kişi yaralandı, iki kişi tutuklandı.

ARİZONA SENATÖRÜ: BU TİP HAYDUTÇA DAVRANIŞLARIN ÖZRÜ OLAMAZ

Washington D.C. polis sözcüsü Dustin Stenbeck iki grubun kavgası sırasında tutuklananlardan birinin polis memuruna saldırmakla suçlandığını söyledi.

ABD yetkililerinin Türkiye büyükelçiliğinin önündeki protestoculara saldıranların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumaları olduğunu doğruladığı kavgada protestocuların Türkiye’nin Suriye ve Irak politikalarını protesto etmek amacıyla toplandığı belirtildi. CNN’e konuşan protestoculardan biri, Flint Arthur, Erdoğan yanlısı grubu polisin barikatini ihlal etmekle suçladı.

Arizona senatörü John McCain twitter hesabından ”Burası Amerika. Burada işleri böyle yapmıyoruz. Bu tip haydutça davranışların özürü olamaz” diyerek tepki gösterdi.

Bir diğer Cumhuriyetçi Parti senatörü Ben Sasse de Twitter hesabında Erdoğan’a mesaj gönderdi. Sasse mesajında ”Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ülkenin konuşma özgürlüğü, din özgürlüğü, basın özgürlüğü ve protesto özgürlüğü üzerine kurulduğunu hatırlasa iyi olur” dedi.

D.C polisi yazılı bir açıklama yayınlayarak, iki tutuklama yaptığını doğruladı ve olaya karışan diğer kişiler hakkında da soruşturma başlatmak amacıyla Dış işleri Bakanlığı ve Gizli Polis Teşkilatı ile ortak çalışma yaptıklarını bildirdi.

DC Polis Şefliği, olayları ”barışçıl gösterilere şiddetle müdahale” olarak tanımladı ve bunun başkentin ve Amerikalıların değerlerine ihlal etmek olduğunu vurguladı.

Washington Emniyet Amiri ayrıca yerel saatle 1pm’de bir basın toplantısı yaparak, olayla ilgili soruları cevapladı. Polisin 2 kişiyi tutukladığını ama ABD Dışişleri Bakanlığının araya girmesi ile bu kişilerin serbest bırakıldığı açıklandı.

DC Polis şefi ayrıca dünkü kavgaya karışmanın zor olduğunu çünkü birçok kişinin ‘silahlı’ olduğunu söyledi. Silahlı kişilerin korumalar olduğu sanılıyor.

Polis şefi, olayla ilgili birçok video bulunduğunu ve bu videolarla ilgili çalışmalar yapıldığını söyledi. Bu saldırganların Erdoğan’ın koruması olduğu ortaya çıkarsa bunlar hakkında tutuklama kararı çıkabileceğini belirtti.

Polis şefi, eğer bu saldırıyı yapanlar Türk korumalar, çalışanlar çıkarsa onları da tutuklayacak mısınız sorusuna karşılık bunun ”ellerindeki herşeyi yapmaktan geri durmayacaklarını” belirtti. (Washingtonhattı, Diken, BBC)


En Çok Aranan Haberler