HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Avrupa bir daha eskisi gibi olmayacak'

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı Avrupa basınında da geniş yankı buldu. Yorumlar ve manşetler ağırlıklı olarak kaygı duyulduğuna işaret ediyor.

'Avrupa bir daha eskisi gibi olmayacak'

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı, Avrupa medyasında da büyük yankı buldu. Çoğu yorumcu, AB karşıtlığının artmasıyla Birlik'in geleceğinin tehlikeye girdiği görüşünde. BBC Monitoring Avrupa basınını derledi.

Fransız gazeteleri internet sitelerinde canlı anlatım sayfaları açtı ve çok sayıda yoruma yer verdi.

Haftalık Le Point dergisi, İngiltere'nin kararının 'Avrupa'da depreme neden olacağını' yazdı.

Le Monde gazetesi internet sitesinde 'Brexit kazandı, piyasalar çöktü' başlığıyla Brexit'in piyasalara etkisini ve Avrupalı liderlerin yorumlarını aktardı.

Le Monde'a yazan bir yorumcu da Brexit'in zaferinin 'göçe odaklanmaya' ve 'hali hazırda gelir uçurumu yaşanan ülkedeki bölünmenin alevleneceği korkusuna' dayandığını ifade etti.

İngiliz basını: İngiltere halkı bölündü
Sosyal medyada Brexit

Le Figaro gazetesi de canlı anlatım sayfasında "Sonuç tersine çevrilemez" başlığını kullandı. İnternet sitesindeki bir yorumda İngiltere-AB arasındaki ilişkiyi Serge Gainsbourg'un "Je t'aime … moi non plus"(Seni seviyorum … ben de seni sevmiyorum) sözleriyle özetledi.

Gazetenin İskoçya muhabiri Adrien Jaulmes de birçok Avrupa muhabiri gibi İskoçya'nın kısa bir süre sonra 'birbirleriyle geçinemeyen iki birlik arasında karar vermek durumunda kalacağını' yazdı.

Liberation gazetesinin baş sayfasında "Avrupa bir daha asla aynı olmayacak" başlığı attı.

Gazetenin başyazısında "Bölünen Birleşik Krallık tarihinin geri kalanına başlıyor ve bu Avrupa Birliği dışında olacak" yorumu yaptı.

Almanya'nın Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, Brexit'in Avrupa'ya etkileri konusunda kasvetli bir tablo çiziyor ve "Avrupa, tarihindeki en kötü krize batmış olabilir" diyor.

Brexit için "güvensizliğin zaferi" ifadesini kullanan Alman gazetesi, AB'nin "diğer ülkeler de ayrılmaya çalışmasın diye ayrılma sürecini güçleştirmeye çalışabilir" yorumunu yapıyor.

Der Tagesspiegel gazetesi AB'den ayrılmayı isteyen ülkelerden 'zincirleme reaksiyon' geldiğini ve bunun da 'en kötü senaryoya' neden olabileceğini yazıyor. Gazete İngiltere'nin ayrılmasının Avrupa için ciddi sonuçları olacağını ifade ediyor.

İtalyan gazeteleri de Brexit'in piyasalara etkisine ve Başbakan David Cameron'un geleceğine dair spekülasyonlara yer veriyor.

La Stampa gazetesi "Dünyanın değiştiği 24 saat" başlığı atarken, İngiltere'de çalışan diğer ülke vatandaşlarının kendi ülkelerine dönme kaygısı yaşadıklarını aktarıyor.

Il Corriere della Sera'dan Aldo Cazzullo, "Batı'nın 'yazılımı', fikirlerin, müziğin, efsanelerin, karakterlerin ve hayatlarımıza tat veren kültürün kaynağı" ifadesini kullandığını İngiltere'nin AB'den ayrılmasından duyduğu üzüntüyü dile getiriyor.

İspanyol gazeteleri de AB'nin kendi kurumları tarafından duyulan memnuniyetsizliği ciddi bir uyarı olarak algılaması gerektiğini yazıyor.

El Pais gazetesi referandumla "AB'nin yeniden yapılandırılması ihtiyacı" doğduğunu ve Londra'nın 'alarm sinyali' verdiğini, Birlik'e 'yönelik tehditlerin biriktiğini' belirtiliyor.

La Razon gazetesi de referandumun 'Brüksel'in şimdi krizde olan ortak projesini yeniden tanımlama zorunluluğu' getirdiğini yazıyor.

AB üyesi orta ve güneydoğu ülkelerinin basını da AB'ye karşı popülist duyguların tetikleneceğini aktarıyor.

Çek medyası da İskoçya ve Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallıklar'dan ayrılma ihtimali üzerinde duruyor. Resmi Çek televizyonu ve özel Nova TV yayınlarını bu başlıkta yoğunlaştırıyor.

Romanya televizyon kanalı Digi24, 'domino etkisi isteyen milliyetçilerin argümanlarının alevlenmesiyle' Brexit'in 'Pandora'nın Kutusunu açtığını' aktarıyor.

Evenimentul Zilei de "Brexit salgını" başlığını kullanıyor ve Hollanda, Fransa ve İtalya'daki milliyetçilerin referandum çağrıları yapmasıyla "AB parçalanıyor" diyor.

Macaristan'ın muhalif gazetesi Nepszabadsag da, özellikle yoksul ülkelere sağlanan fonlar açısından "Macaristan'ın zararlı çıkacağını" yazıyor.

Magyar Nemzet gazetesinde Albert Gazda, Başbakan'ın İngiliz gazetelerine 'AB'de kalmaları' yönünde reklam vermesine atıfta bulunup "Başbakan Viktor Orban bile İngiltere'yi kurtaramaz" dedi.

Hırvatistan'ın Jutarnji gazetesi de "Diğer ülkeler AB'den ayrılacak mı?" diye soruyor. Gazete, "başta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere AB karşıtlarının çok mutlu olduklarını" yazıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler