HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sultanahmet'teki patlamaya dünyadan sert tepki

Başbakan Davutoğlu, Alman mevkidaşı Angela Merkel'i arayarak saldırıyla ilgili bilgi verdi. Merkel de "Ölen ve yaralananların arasında Alman vatandaşlarının olduğundan endişeliyiz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Sultanahmet Meydanı’nda meydana gelen canlı bomba saldırısında hayatını kaybedenlerin tamamının yabancı olduğunu açıkladı.

Davutoğlu ayrıca saldırıyı gerçekleştiren kişinin yabancı uyruklu bir IŞİD teröristi olduğunu söyledi.

MERKEL'DEN SALDIRI AÇIKLAMASI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, sekiz Alman vatandaşının İstanbul'daki terör saldırısında hayatını kaybettiğini açıkladı. Saldırıda dokuz Alman'ın da yaralandığı belirtildi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Merkel, "Vatandaşlarımız İstanbul gezilerinden geriye gelemeyecekler. Bu zor zamanlarda ailelerinin yanındayız. Teröristler herkesin düşmanı" dedi.

Merkel, konuyla ilgili bu akşamki Bakanlar Kurulu'nda bakanları bilgilendireceğini ifade etti.

Merkel, konuyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştüğünü belirtti.

Sultanahmet'te düzenlenen canlı bomba saldırısında 10 kişi ölmüş, 15 kişi de yaralanmıştı. Daha önce Peru, saldırıda bir vatandaşının öldüğünü duyurmuştu. Başbakan Davutoğlu, saldırıda hayatını kaybedenlerin tamamının yabancı olduğunu açıklamıştı.

Başbakanlık yetkililerinin yaptığı açıklamada şöyle denildi:

"Terörün tüm ülkeleri hedef aldığını belirten Başbakanımız uluslararası terör örgütleri ile mücadelede kararlılığımızı vurgulamış, Alman yaralıların tedavisi için gereken her şeyin yapılmakta olduğunun da altını çizmiştir. Sayın Başbakanımız soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü, gerekli bilgilerin de Alman yetkililerle paylaşılacağını ifade etmiştir."

Sultanahmet Meydanı'ndaki patlamadan görüntüler

RUSYA'DAN SULTANAHMET AÇIKLAMASI

Yaşanan kanlı saldırıyla ilgili başsağlığı açıklamamasıyla eleştirilen Rusya, saldırıda hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Rusya, bugün İstanbul'da ve Bağdat'ta meydana gelen terör saldırılarında ölenler için başsağlığı açıklamasında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamda ölenlerin yakınları için başsağlığı dilekleri aktarılırken, yaralılar için de acil şifa temennisi dile getirildi.

"ALÇAKÇA SALDIRI"

Açıklamada "Hiçbir haklı gerekçesi olmayan bu alçakça saldırılar, uluslararası terörün acımasızlığını ve insaniyetsizliğini yeniden göstermiştir, özellikle de bu korkunç eylemler yabancı vatandaşlar dahil barışçı sivilleri hedef aldığında..." denildi.

"TERÖRE KARŞI ORTAK CEPHEDEN SAVAŞILMALI"

Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca "Bu olaylar uluslararası kamuoyunun bütün çabalarını, bütün çifte standartları ve yaklaşımları gözardı ederek terörle mücadele için gecikme olmaksızın ortak bir cephe oluşturmada birleştirmesi gerektiğini bir kez daha göstermiştir." ifadelerine yer verildi.

İTALYA'DAN TÜRKİYE'YLE DAYANIŞMA MESAJI: KORKUNÇ BİR SALDIRI

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Sultanahmetteki terör saldırısını korkunç olarak nitelerken, İtalya hükümetinin ve halkının, Türk halkıyla dayanışma içinde olduğu mesajını verdi. İtalya Dışişleri Bakanlığı ise, saldırı bölgesine gitmemeleri konusunda vatandaşlarını uyardı.

Başbakan Matteo Renzi, Repubblica gazetesinin TV kanalına verdiği röportajda İstanbul Sultanahmetteki terör saldırısına da değindi.

Terörizme karşı güçlü bir mücadele ortaya konması gerektiğini dile getiren Renzi, Yargılamadan önce bunu daha iyi anlamamız gerek. Elbette terörizme karşı zorlu bir savaş ortaya koymalı, topraklarımızdaki değerler ve kimlik meselesi ile yüzleşmeliyiz. İstanbul’daki saldırı güçlü bir yaradır, ancak birçok saldırı, Avrupa’nın kalbinde doğuyor ve büyüyor diye konuştu.

Terör tehdidinin üstesinden gelmek için İtalya’nın, güvenlik bakımından diğer ülkelere göre daha iyi işleyen bir çalışma yöntemi kurduğunu anlatan Renzi, ancak bu acil durumla başa çıkmak için sadece güvenlik tedbirlerinin yeterli olmadığını, kültürel açıdan da mücadelenin gerekli olduğunu söyledi.

IRAK, BOMBALI SALDIRIYI KINADI

Irak Dışişleri Bakanlığı da Sultanamet'teki bombalı saldırıyı kınadı.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal, yaptığı yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşı ve yabancı turistleri hedef alan terörist eylemi kınıyor, aileleri ve ülkelerine taziyesini bildiriyor" ifadesini kullandı.

Açıklamada, "IŞİD ve diğer gruplar kalkıştığı bu iğrenç eylemlerle bölgenin istikrarı ve ülke halklarının güvenliğini sarsmak istiyor. Bu eylemlerin tekrarlanmaması ve faillerinin yakalanıp cezalandırılması için daha fazla uluslararası koordinasyon ve dayanışmaya ihtiyaç söz konusu. Bu saldırı, bölgenin istikrararını sarsmak için ümitsiz bir girişimdir" denildi.

NATO'dan saldırı için ilk açıklama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "İstanbul'un turistik bölgesinin merkezindeki hunharca terör saldırısını" şiddetle kınadı.

Stoltenberg yaptığı açıklamada, kurbanların ailelerine en içten başsağlığı dilerken, düşüncelerinin yaralananlar, Türk halkı ve etkilenen diğer uluslarla birlikte olduğunu kaydetti.

NATO Genel Sekreteri, "Bu tür saldırılara hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez. Tüm NATOmüttefikleri, terörün her türlüsüyle mücadelede birlikte duruyor" ifadesini kullandı.

ABD'den Sultanahmet patlaması için açıklama

Sultanahmet'te yaşanan patlamanın ardından ABD'den açıklama geldi. ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, "Sultanahmet'teki patlamayla ilgili haberleri yakından takip ediyoruz. Kalplerimiz olaydan etkilenenlerle" dedi.

Ankara Büyükelçisi John Bass, İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda yaşanan patlamaya ilişkin açıklama yaptı. Bass, "Sultanahmet'teki patlamayla ilgili haberleri yakından takip ediyoruz" dedi.

Büyükelçi Bass, ABD Ankara Büyükelçiliği'nin sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yapılan açıklamaya göre "Sultanahmet'teki patlamayla ilgili haberleri yakından takip ediyoruz. Kalplerimiz olaydan etkilenenlerle" ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi'nden açıklama

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore ise Twitter açıklamasında, "İstanbul'daki patlamaya ilişkin haberlerden büyük kaygı duydum. Türk yetkililerle temas halindeyiz. Yaralılara acil şifa diliyorum. Olayın mağdurlarının milliyetleri henüz bilinmiyor" ifadesini kullandı.

Paris Belediye Başkanı'ndan Kadir Topbaş'a geçmiş olsun telefonu

Sultanahmet'te yaşanan patlama sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı arayarak geçmiş olsun dileklerini ileten Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, "Sizinle ve tüm İstanbullularla dayanışma içinde olduğumu belirtmek isterim" dedi.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Sultanahmet Meydanı'nda meydana gelen patlama sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'ı arayarak, 'geçmiş olsun' dileklerini iletti.

Hidalgo, Başkan Topbaş ile yaptığı görüşmede, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Sayın Kadir Topbaş, ben de sizinle ve tüm İstanbullularla dayanışma içinde olduğumu belirtmek isterim. Parisliler adına, tüm desteğimizle İstanbul’da meydana gelen saldırının kurbanlarının aileleri ve yakınlarının yanındayız" dedi.

Peru: Sultanahmet'te bir vatandaşımız öldü

Peru, Sultanahmet'teki terör saldırısında bir vatandaşının öldüğünü duyurdu.

Peru Dışişleri Bakanlığı, saldırıda bir Peru vatandaşının hayatını kaybettiğini, bir diğerinin de yaralandığını açıkladı.

Associated Press'e konuşan Türk yetkililer, saldırıda yaşamını yitiren 10 kişiden dokuzunun Alman vatandaşı olduğunu belirtmişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Sultanahmet Meydanı’nda meydana gelen canlı bomba saldırısında hayatını kaybedenlerin tamamının yabancı olduğunu açıklamıştı. Davutoğlu ayrıca saldırıyı gerçekleştiren kişinin yabancı uyruklu bir IŞİD teröristi olduğunu söylemişti.

Uluslararası basından Türkiye’ye farklı muamele

Sultanahmet'teki patlamayı "son dakika gelişmesi" olarak duyuran uluslararası haber ajanslarının, olay yerinden kanlı görüntüleri sansürsüz servis etmesi tepkilere neden oldu.

Başta 13 Kasım'daki Paris katliamı olmak üzere Batı'daki kentlerde meydana gelen saldırıların ardından bu tarz rahatsız edici fotoğrafları yayımlamamayı tercih eden uluslararası ajansların aynı hassasiyeti Sultanahmet'te göstermemesi dikkat çekti. Söz konusu ajanslar, Türkiye'deki patlama sonrası takındığı tavrın benzerini, Irak ve Suriye gibi Ortadoğu ülkelerinde de sergiliyor.

CNN International'ın patlamanın meydana geldiği yerin "İstanbul'daki turistik bir bölge" olduğuna vurgu yapması ise sosyal medyada eleştiri konusu oldu. Birçok kullanıcı, böyle bir vurgunun Türk turizmini kötü etkileyeceğine değindi.

YANLIŞ YERİ GÖSTERDİLER

Öte yandan Amerikan CNN televizyonunun, Sultanahmet patlamasını canlı aktarırken, olayın yaşandığı bölge yerine başka bir noktayı ekrana getirdiği görüldü.

Dünya Sultanahmet'teki patlamayı böyle gördü

Sultanahmet Meydanı’ndaki patlama dış basında geniş yer buldu...

Sultanahmet Meydanı’nda bu sabah meydana gelen patlama Alman basınında geniş yer buldu. Haber, gazetelerin internet sitelerinde manşete çekildi.

Bild Online: İstanbul’un turistik bölgesinde canlı bomba- Çok sayıda ölü ve yaralı var

“İstanbul’un turistik bölgesi Sultanahmet’te meydana gelen patlamada 10 kişi öldü 15 kişi yaralandı. Basında yeralan ilk haberlere göre, bir kişinin kendisini patlattığı belirtiliyor.”

Welt Online: İstanbul’daki patlamada çok sayıda ölü ve yaralı var

“Ayasofya ve Sultanahmet Cami yakınında patlama: İstanbul’un turistler tarafından sevilen tarihi bölgesinde çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Patlamanın nedeni henüz belli değil.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung: İstanbul’da patlma

“İstanbul’un turistik semti Sultanahmet’te meydana gelen patlamada çok sayıda ölü ve yaralı var. Olayın boyutları hakkında henüz net bilgi yok. Patlamanın meydana geldiği yer Ayasofya ve Sultanahmet Cami’ne çok yakın.”

Spiegel Online: İstanbul’un turistik bölgesinde patlama, çok sayıda ölü var

İstanbul’un turistik bölgesi Sultanahmet Meydanı’nda meydana gelen patlamada çok sayıda ölü bulunuyor. İlk gelen bilgilere göre patlmanın canlı bomba olma ihtimali var.

Sultanahmet Meydanı’ndaki patlama İngiliz basınında

Sultanahmet’teki patlama dış basında da son dakika gelişmesi olarak verildi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, haber sitesinde son dakika gelişmesi olarak verdiği haberde, İstanbul Valiliği, Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirilen bombalı saldırıda 10 kişinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin de yaralandığını yazdı.

BBC, Doğan Haber Ajansı’nı kaynak olarak göstererek, yaralıların çevre hastanelere sevk edilirken, Sultanahmet Meydanın güvenlik çemberine alındığını meydana birçok polis ve itfaiye aracı ile ambulans sevk edildiğini duyurdu.

Sultanahmet'teki bombalı saldırı ile ilgili yayın yasağı getirildiği de belirten BBC, meydanın bir bölümü güvenlik kordonuyla çevrildiğini ve giriş kapatıldığını patlamanın duyulmasından sonra olay yerine ulaşmak isteyen bir polis aracının kaza yaptığını belirtti.

Patlama farklı ilçelerde de duyuldu

Patlamanın Ayasofya ile Topkapı Sarayı arasındaki bölgedeki Dikilitaş yakınında yaşandığı İstanbul'un farklı ilçelerinde de duyulduğu bildirildi.

BBC, patlamayla yaşanan paniği olaya şahit olan vatandaşlarla yapılan röportajlardan aktardı.

Bangkok medyasında Sultanahmet yankıları

Tayland’ın prestijli gazetelerinden Bangkok Post, Sultanahmet’te gerçekleşen patlamayı DHA'dan yaptığı alıntılar üzerinden verdi.
Gazete haberinde İstanbul’da turistlerin uğradığı ana merkezlerden biri olarak nitelendirdiği Sultanahmet’te 10 kişinin öldüğünü ve 15 kişinin de yaralandığını bildirirken Doğan Haber Ajansı’ndan yaptığı alıntı da “patlamanın sebebi, patlayıcının cinsi ve failler hakkındaki araştırmalar devam ediyor” yazdı.

Rus basını Sultanahmet'teki patlamayı böyle gördü

Sultanahmet'te meydana gelen patlama Rus basınına şu şekilde yansıdı:

"İstanbul'da yaşanan patlamada 9'u Alman vatandaşı 10 kişi hayatını kaybetti"

İstanbul'da meydana gelen patlamada 10 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi yaralandı.
Rusya Büyükelçiliği Basın Danışmanı İgor Mityakov, "Şu anda patlama sırasında Rus vatandaşlarının zarar gördüğüne dair bir bilgi henüz bize ulaşmadı" dedi.

"İstanbul'un merkezinde patlama oldu"

İstanbul'da Sultanahmet meydanında patlama yaşandı. Patlama sonucunda 10 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında Alman turistlerin de bulunduğu açıklandı. Yaralılar hastanelere kaldırıldı.

Rusya Büyükelçiliği henüz Rus vatandaşlarına ilişkin bir açıklama yaşamadık. Konsolosluk olayı araştırdığını bildirdi. Rusya Turizm Endüstrisi Birliği, patlamanın meydana geldiği yere gezilerin düzenlenme ihtimali olmadığını fakat turistlerin bireysel olarak olay yerine gidebileceklerini belirtti.

Rossiyskaya Gazeta "İstanbul'un merkezinde patlama yaşandı"

Olay İstanbul'un merkezinde Sultanahmet meydanında yaşandı. Olay sonucunda 9'u Alman vatandaşı 10 kişi hayatını kaybetti. 15 kişi de yaralandı.
Türk basınında olayın canlı bomba sonucunda meydana geldiği belirtiliyor.

"İstanbul'da patlama sonucunda 10 kişi hayatını kaybetti"

İstanbul’un merkezi meydanlarından birinde canlı bomba patladı. Canlı bombanın turist grubuna yaklaşarak bombayı patlattığı bildiriliyor. Yaralıların arasında Alman turistler de bulunuyor.

"İstanbul'da meydana gelen patlamada 10 kişi hayatını kaybetti"

İstanbul'da meydana gelen patlamada 15 kişi hayatını kaybetti. Patlamanın sebebi, patlayıcı maddenin cinsi ve suçluların bulunması için çalışmalar başladı.

İsviçre basını İstanbul’da yaşanan saldırıya geniş yer ayırdı

İsviçre basını bu sabah İstanbul da yaşanan saldırıya geniş yer ayırırken İsviçre’nin önde gelen gazeteleri haberi şu şekilde okurlarına duyurdu:

Le Matin gazetesi: İstanbul’un kalbinde saldırı…

“İstanbul’un turisttik bölgesinde patlama, en az 10 ölü 15 yaralı. Olay Ayasofya ve Sultanahmet cami yakınında oldu. Şimdi gözler Türkiye’yi tehdit eden terör örgütlerine çevrilmiş bulunuyor.”

Tribüne de Geneve gazetesi: İstanbul’un kalbinde saldırı bir çok ölü var

“Türk yetkililer İstanbul Sultanahmet turistik ilçesinde meydana gelen saldırıda ilk belirlemelere göre 10 ölü 15 yaralı olduğunu açıklarken ayrıca bunu hangi terör örgütünün yaptığını da araştırıyor”

Blick gazetesi: İstanbul’da turizm bölgesinde patlama en az 10 ölü 15 yaralı

“İstanbul da Ayasofya ve Sultanahmet cami yakınında patlama yaşanırken 10 kişinin hayatını kaybettiği 15 kişinin de yaralandığı açıklandı. Ancak bu rakamların artacağı da gözleniyor. Saldırıda daha çok Alman turistlerin hedef olduğu ve ölenlerin 9’unun Alman olduğu da ilk saptamalara göre belirlendi. Olayın bir intihar bombacısı tarafından yapıldığı da iddialar arasında bulunuyor.”

24 Heures gazetesi: İstanbul’da katliam

“Sabah saatlerinde Sultanahmet ve Ayasofya camisinin yakınlarında patlayan bomba sonucunda ilk belirlemelere göre 10 kişi hayatını kaybederken 15 kişinin de yaralandığı valilik tarafından açıklandı. Olayı şu ana kadar kimsenin üstlenmemesi merak konusu olurken yetkililer bunun bir intihar saldırısı olduğu konusunda birleşiyorlar. Yetkililer ölü ve yaralı sayısının artmasından korktuklarını ifade ediyorlar.”

Alman basını: 'İstanbul ve Türkiye ekonomisi kalbinden vuruldu'

Alman T-Online haber sitesi İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda bugün yaşanan terör saldırısını manşete taşıdı. Haber sitesin manşetinde '9 Alman İstanbul'da öldürüldü mü? başlığıyla dikkat çekerek saldırıya dair bilgileri paylaştı.

Alman haber kanallarında ilk haber olarak duyurulan Sultanahmet saldırısı için 'İstanbul ve Türkiye ekonomisi kalbinden vuruldu' ifadesi kullanıldı. Haberlerde İstanbul'da yaşanan terör saldırısında ölü sayısın 10, yaralıların 15 olduğu açıklandı.

Sultanahmet’teki terör saldırısı İsveç basınında

İsveç Televizyonu SVT Sultanahmet’teki terör saldırısını İstanbul’daki muhabirine canlı bağlanarak DHA görüntüleri ile canlı yayınladığı ekstra haber programı ile duyurdu. 45 dakikalık haber programında Türkiye’deki son politik gelişmeler uzman görüşlerine de yer verilerek değerlendirildi.
Dagens Nyheter Gazetesi terör eylemini ‘’İstanbul’da patlama. Bir çok ölü’’ başlığı ile yine DHA görüntüleri ile duyurdu.
Svenska Dagbladet gazetesi de DHA görüntülerini yayınladı. ‘’Turist merkezinde patlamada en az 10 ölü’’ başlığını kullanarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘’Suriyeli canlı bomba’’ açıklamasına yer verdi.

(AJANSLAR)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler