HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fransa: Cenevre görüşmelerine PYD davet edilmeyecek

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın kendisine "PYD'nin Cenevre görüşmelerine davet edilmeyeceğini" söylediğini açıkladı.

Fransa: Cenevre görüşmelerine PYD davet edilmeyecek

PYD'nin Cenevre'de 29 Ocak'ta yapılacak Suriye müzakerelerine katılıp katılamayacağına dair bir açıklama da Fransa'dan geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Birleşmiş Milletler'in (BM) PYD'yi görüşmelere davet etmeyeceğini açıkladı.

France Culture Radio'nun sorularını yanıtlayan Fabius, Suriye’de diplomatik çözümü öngören ve Esad rejimi ile muhalif grup temsilcilerini bir araya getirecek olan Cenevre görüşmelerine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Fabius, "BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura davet mektuplarını gönderdi. Bana PYD'ye davet mektubu göndermediğini söyledi" dedi. Fabius, Mistura'nın ayrıca Riyad merkezli muhalefetin müzakere grubunun başı olacağını, ancak diğer grupların da orada yer alabileceğini söylediğini aktardı.

Türkiye, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu olan PYD'nin Cenevre'de masaya oturması halinde görüşmeleri boykot edeceğini açıklamıştı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, Cenevre'deki Suriye görüşmeleri konusunda, “PYD davet edilmişse boykot ederiz” dedi.

Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Kesin, net. Giderler başka yerde görüşürler, orada başka şeyler yaparlar ayrı bir şey. Ama müzakere heyetinin içinde PYD unsurları olamaz. Terör örgütleri olamaz. Türkiye'nin bu konudaki tutumu nettir."Müslim: PYD'nin Cenevre'deki görüşmelere davet edileceğini tahmin ediyorum

MÜSLİM: HENÜZ DAVET ALMADIK

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından kısa süre sonra İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan PYD lideri Salih Müslim, Cenevre'deki görüşmeler için henüz davet almadığını, başka bir Kürt temsilcinin davet edilip edilmediğinden de haberdar olmadığını söyledi.

Suriye’de diplomatik çözümü öngören ve Esad rejimi ile muhalif grup temsilcilerini bir araya getirecek olan Cenevre görüşmelerine PYD'nin katılıp katılmayacağı uzun süredir tartışma konusuydu.

DEMİRTAŞ: AKLI BAŞINDA BİR DEVLET PYD'Yİ CENEVRE'DE İSTER

Brüksel’de AB Türkiye Sivil Komisyonu (EUTCC) tarafından düzenlenen 12. Uluslararası Kürt Konferansı'na katılan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş soruları cevapladı. 'PYD Cenevre görüşmelerine davet edilecek mi' tartışmasına da değinen Demirtaş şu ifadeleri kullandı:

“PYD’yi büyük bir tehdit, Suriye’deki örgütlü Kürt yapısını terörist olarak görmesini Cenevre’de görüşmelere katılmaya karşı duruşla engellemeye çalışması işte bu akıl tutulması sonucudur. Aklı başında bir Devlet bütün bölgedeki gelişmeleri doğru okuyup tam tersine PYD’nin ve Suriye’deki Kürt örgütü yapılarının Cenevre’de olması için çaba sarf etmelidir. Türkiye Cenevre’de tam da yanına oturtmalı uzağa değil, karşısına değil, tam da kendi yanına oturtmalıdır, en çok da Türkiye’nin ihtiyacı var buna. Bu cesaret gösterilebilirse, bu tutum sağlıklı bir şekilde, hızlı radikal politika değişikliğine dönüşebilirse, Türkiye ile birlikte Kürtlerde kazanır. Kürtler ve Türkiye birlikte kazanırsa Ortadoğu barışının önü açılır ve bütün Avrupa’yı pozitif etkileyebilecek, hepimizin hayal ettiği o Ortadoğu Barışına doğru gidiş çok daha mümkün olur.”

'TÜRKİYE EN ÜST DÜZEYDE TEMSİL EDİLECEK'

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı açıklamada Türkiye'nin Cenevre görüşmelerinde en üst düzeyde temsil edileceğini vurguladı.

Kalın, "Cenevre'ye katılacak olanların kimler olacağı çok daha önceden belliydi. Cenevre'ye kimlerin katılacağı konusunda yoğun diplomasi trafiği oldu. Aralık ayında katılacaklar belliydi ve PYD yoktu. PYD'nin Esed ile kirli ilişkileri var. Türkiye olarak Cenevre'de en üst düzeyde temsil edileceğiz" dedi.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİLER:


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler