HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güney Sudan'daki olaylar

Güney Sudan'da yaklaşık 5 aydır süren çatışmalar nedeniyle ortaya çıkan insani krizin aşılmasına maddi katkı sağlamak amacıyla başkent Oslo'da"Uluslararası İnsani Yardım Konferansı" düzenleniyor.

Norveç -Birleşmiş Milletlerin ilgili organlarının yürüteceği, Güney Sudan, BM ve uluslararası yardım kuruluşları ile onlarca ülkeden temsilcilerin katıldığı konferanstan beklenti büyük.

Başkent Oslo'daki Radisson Blu Scandinavia Oteli'ndeki konferansın açılışında konuşan Norveç Dışişleri Bakanı Börge Brende, BM'nin, Güney Sudan'daki acil ihtiyaçları karşılamak için 1,8 milyar dolar kaynağa ihtiyaç olduğunu açıkladığını anımsatarak, 2 günlük konferansta bu miktara ulaşılması gerektiğini kaydetti.

Gereken yardım miktarına ulaşılması için diplomatlarıyla gece gündüz liderlerle telefon görüşmeleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Brende, şöyle konuştu:

"Ben şahsen Almanya, İsveç, Danimarka, Finlandiya ve Hollanda dışişleri bakanlarıyla görüştüm. BM de benzer çalışma içinde. Bizler çözümün maddi kaynak aktararak çözülemeyeceğinin farkındayız. Asıl çözüm, meselenin politik ayağıdır. İki taraf da mücadele etmeyi politik sahaya taşımalıdır. Uzun vadede amaç bu olmalı ancak o hedefe ulaşıncaya kadar muhtaç olanlara ihtiyaçları ulaştırmaya çalışacağız."

Konferansın bugünkü kısmında yardımların nasıl ulaştırılabileceği noktasında fikir alışverişi gerçekleştirildi. Konferansın yarınki bölümüne de onlarca ülkeden yaklaşık 270 temsilcinin katılması bekleniyor.

- Norveç 63 milyon dolar bağışladı

Norveç, Güney Sudan için şubatta ayrılan 13 milyon doların yanı sıra bu kampanyaya da 63 milyon dolarla destek vereceğini açıkladı. Danimarka da 10 milyon dolar hibe ettiğini duyurdu.

- Güney Sudan'daki kriz

Sudan'dan 2011 yılında ayrılarak bağımsızlaşan Güney Sudan'da, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar Teny'yi darbe girişiminde bulunmakla suçlayarak görevden alması üzerine ordu ile Teny yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı. Ocakta sağlanan anlaşmaya uyulmadığı ülkede son olarak taraflar, 9 Mayıs'ta Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da ateşkes imzalamıştı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, geçen hafta yaptığı açıklamada, Güney Sudan'da şiddetin devam etmesi halinde, bu yılın sonu itibarıyla, 12 milyonluk ülkenin yarısının yerinden olacağını, sığınmacı sayısı ile açlık ve ölümlerin artacağını belirtmişti.

Geçen hafta bir rapor yayımlayan BM, 5 milyon ihtiyaç sahibine ulaşılabilmesi için 1,8 milyar dolara ihtiyaç olduğunu açıklamış, tüm ülkelere çağrıda bulunan BM Genel Sekreteri Ban, Güney Sudan için 20 Mayıs'ta Norveç'te yapılacak donör konferansının desteklenmesi gerektiğini bildirmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler