HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kenya'da üniversiteye saldırı: En az 70 kişinin öldüğü açıklandı

Ülkenin kuzeydoğusunda Somali sınırı yakınlarındaki Garissa Üniversitesi'ne silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda en az 70 kişinin öldüğü açıklandı.

Kenya'nın kuzeydoğusunda Somali sınırı yakınlarındaki Garissa Üniversitesi'ne maskeli kişilerce düzenlenen silahlı saldırıda en az 70 kişinin öldürüldüğü, çok sayıda da yaralının olduğu bildiriliyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar (Médecins Sans Frontières) örgütünün İngiltere dalının Twitter hesabından, "Örgüt, Garissa hastanesindeki 150 yaralıya cerrahi ve tıbbi bakım sağlayacak donanıma sahip." şeklinde bir mesaj yayımlandı.

Fransız Haber Ajansı AFP, Somali'deki Eş Şebab örgütünün "Kenya'da Hristiyanları rehin aldığını" açıkladığını bildirdi. Daha önce de Kenya polisi bilinmeyen sayıda kişinin rehin alınmış olduğunu söylemişti.

El Kaide bağlantılı Eş Şebab örgütünün sözcüsü Şeyh Ali Mohamud Rage'nin, AFP'ye telefonla yaptığı açıklamada, "Kenya Somali ile savaş içinde. Bizim insanlarımız hala orada, çarpışıyor. Görevleri, Şebab'a karşı olanları öldürmek." dediği haber verildi.

'MÜSLÜMANLARI SERBEST BIRAKTIK'

Sözcünün, "Adamlarımız üniversiteye vardığında Müslümanları serbest bıraktılar. Diğerlerini rehin tutuyoruz." dediği ancak rehine sayısını vermediği aktarıldı.

Associated Press ajansı daha önce, Garissa'daki hastanenin morg görevlisinin ölü ve yaralıların ambulanslarla getirildiğine tanık olduğunu aktarmıştı. Üniversite yerleşkesi hala güvenlik güçlerinin kuşatması altında. Saldırganların beş kişi olduğu ve hala yerleşke içinde bulundukları belirtiliyor.

Garissa'daki Kenya Kızılhaç Örgütü sözcüsü Anolda Shiumev, "Silahlı saldırı bu sabah saat 5 civarında başladı. Üniversitenin kapısına el bombası atıldı. Saldırganlar kız öğrencilerin kaldığı yurda girerek kontrolü ele geçirdi. Daha sonra yakındaki Kenya Savunma Kuvvetleri üssünden birlikler müdahale etti ve yerleşke tamamen kapatıldı." dedi.

Kızılhaç 50 öğrencinin kaçmayı başardığını bildirdi. Olay yerindeki bir BBC muhabiri, keskin nişancılar yüzünden yerleşkeye girmenin zor olduğunu bildiriyor. Görgü tanıkları saldırganların ayrım gözetmeksizin ateş açtığını, ölü ve yaralı sayısının artabileceğini söylüyor.

Somali'deki Eş Şebab örgütü militanlarının sık sık Kenya'yı hedef aldıkları biliniyor. Garissa ve diğer sınır bölgeleri de saldırılara hedef oluyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler