HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

PYD Azez'e saldırı başlattı

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD mensuplarının, Halep'in kuzeyindeki Azez ilçesine saldırı başlattığı bildirildi.

PYD Azez'e saldırı başlattı

Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı Cephetül Şamiye'nin Türkmen komutanı Zekeriya Karslı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç gündür Azez'e 2 kilometre mesafede mevzilenen PYD güçlerinin, ilçenin kontrolünü ele geçirmek üzere saldırı başlattıklarını söyledi.

Bölgedeki ÖSO'ya bağlı tüm grupların, karşı koymaya çalıştıklarını, saldırıları püskürtmek için tüm güçleriyle savaştıklarını belirten Karslı, "İlçenin güneybatısında yer alan Maranas köyünden ilçeye doğru hareket halindeki PYD güçleri, ilçenin tek hastanesi konumundaki Azez Ulusal Hastanesine ilerlemek istiyor. Biz de tüm gücümüzle onlara karşı koymaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Bu arada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Kilis sınır hattında konuşlu birliklerinden Fırtına obüsleriyle Halep'e bağlı Azez ilçesinin çevresindeki terör örgütü PYD/PKK hedeflerine top atışları devam ediyor.

Azez'in güneybatısında yer alan Maranas bölgesinden 12 Şubat'ta, terör örgütü PYD/PKK mensuplarınca sınırın Türkiye tarafına ateş açılması üzerine TSK unsurlarınca angajman kuralları çerçevesinde karşılık verilmeye başlanmıştı.

Azez Türkiye için neden bu kadar önemli?

Azez'e yaklaşan YPG güçlerini topçu ateşine tutan Türkiye uluslararası toplumun tepkisine hedef oldu. Davutoğlu ise Azez'in YPG kontrolüne geçmesine izin vermeyeceklerini söylüyor. Peki Azez'in önemi ne?

Önce ABD ve Rusya 'ateşi kesin' dedi, ardından Fransa... Bunu Avrupa Birliği'nin Dış Politika Temsilcisi izledi. Son olarak da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Türkiye'yi uluslararası hukuka uymaya çağırdı.

Türkiye üzerinde artan baskının nedeni Suriye'nin kuzeyindeki Azez kasabasına yaklaşan YPGhedeflerinin üç gün boyunca topçu ateşine tutulması.

Türkiye'nin ateşin ilk YPG saflarından açıldığına dair kanıt sunması yönünde bir beklenti var. Azez etrafında kopan fırtınanın beş yıldır devam eden Suriye savaşına nasıl bir yön vereceği, sahada yeni aktörlerin doğmasına yol açıp açmayacağı da tartışma konusu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azez konusunda hayli sert konuşmuş, kasabanın YPG güçlerine düşmesine asla izin verilmeyeceğini söylemişti. Peki Azez'i Türkiye için bu kadar önemli kılan ne?

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'ndan (SETA) Can Acun, Azez ve etrafındaki bölgenin hem Türkiye'nin ulusal güvenliği hem de Suriye savaşının gidişatı açısından önem taşıdığını söylüyor.

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler