HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika: Mescid-i Aksa girişindeki metal dedektörler kaldırıldı

İsrail polisi Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurulan metal arama dedektörlerini kaldırdı.İsrail hükümetinden ve Mescid-i Aksa vakfı yetkilerinden ise henüz resmi bir açıklama gelmedi. Öte yandan Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu surlarla çevrili Eski Şehir bölgesine İsrail'e ait çok sayıda kamyonun girdiği gözlendi. Şehrin etrafında toplanan Filistinli gençlere ise İsrail polisi müdahale etti.

Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail polisi, geçen hafta mescidi ibadete açmış, ilk etapta Aksa'nın Aslanlı Kapısı'na kurulan metal dedektörlerinden geçirilerek Müslümanları içeri almıştı.

Gelen tepkiler üzerine İsrail, metal dedektörleri kaldırma kararı aldı. Associated Press'in son dakika olarak verdiği habere göre İsrail polisi Mescid-i Aksa'daki metal dedektörleri kaldırdı.

"KAMERALAR DURUYOR"

Eski Mescid-i Aksa Müdürü Şeyh Naci Bekirat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail polisinin arama dedektörlerini kaldırmaya başladığını ancak kameraları bıraktığını belirtti. Bekirat, kameraların bırakılmasının taleplerini karşılamadığını bunu kabul etmeyeceklerini kaydetti.

Yerel basında çıkan haberlerde de İsrail güvenlik kabinesinin dedektörlerin kaldırılmasına karar verdiği ifade edildi. Haaretz gazetesine konuşan güvenlik kabinesi üyelerinden ismini açıklamayan bir yetkili, "bu dedektörlerin yerine gelişmiş teknolojik vasıtalar ikame edileceğini" belirtti ancak bunların ne olduğu hakkında detay vermedi.

Mescid-i Aksa'daki statükoyu korumaya niyetli olduklarının altını çizen yetkili, yeni teknolojik sistemin kurulması için hükümetin 100 milyon Şekel (yaklaşık 28 milyon dolar) ayırdığını bildirdi.

İsrail hükümetinden ve Mescid-i Aksa vakfı yetkilerinden ise henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Öte yandan Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu surlarla çevrili Eski Şehir bölgesine İsrail'e ait çok sayıda kamyonun girdiği gözlendi. Şehrin etrafında toplanan Filistinli gençlere ise İsrail polisi müdahale etti. Şehrin çevresinde Filistinli gençlerle polis arasında çatışma yaşanıyor.

BM'DEN KUDÜS UYARISI

Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, İsrailve Filistin arasında artan gerginliğe ilişkin, "Cuma gününe kadar krize çözüm bulunmazsa ve cuma namazı öncesi yine sorun yaşanırsa sahadaki gerginliğin daha fazla artacağını düşünüyorum" dedi.

Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsveç, Mısır ve Fransa'nın talebi üzerine, Mescid-i Aksa eksenininde Kudüs ve Batı Şeria'da artan gerginliği ve şiddet olaylarını görüşmek üzere toplandı.

Kapalı oturumun ardından gazetecilere açıklama yapan Mladenov, bütün taraflara provokatif eylemlerden kaçınma ve itidal çağrısında bulundu.

Mladenov, "Cuma gününe kadar krize çözüm bulunmazsa ve cuma namazı öncesi yine sorun yaşanırsa sahadaki gerginliğin daha fazla artacağını düşünüyorum." diye konuştu.

BMGK üyesi ülkelerden, taraflar üzerinde etkilerini kullanmalarını ve gerginliğin azaltılmasını teşvik etmelerini isteyen Mladenov, Mescid-i Aksa'nın statüsünün korunmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

Mladenov, BMGK'dan şiddet olaylarının tamamının kınamasını istediğini de ifade eden şunları söyledi:

"İşgalci güç İsrail'in uluslararası insan hakları ve insani hukuk çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor, daha fazla ölümlerin yaşanmaması ve gerginliğin artmaması için maksimum seviyede özen gösterilmeli. Filistin'in ise hali hazırdaki gerginliği daha da artırmamak için provokatif eylemleri ve açıklamaları engellemesi gerekiyor."

"KİMSE BU YAŞANANLARIN YEREL OLAYLAR OLDUĞU HATASINA KAPILMASIN"

Mladenov, "Hiç kimse bu yaşananların yerel olaylar olduğu hatasına kapılmasın. Olaylar birkaç yüz metrekare alanda yaşansa da bütün dünyada milyonları etkiliyor. Yaşananlar duvarın ötesinde, İsrail ve Filistin'in ötesinde ve Ortadoğu'nun ötesinde felakete neden olabilir." ifadesini kullandı.

BMGK, yarın da Kudüs ve Batı Şeria'da artan gerginliği ve şiddet olaylarını açık oturumda görüşecek. (AA)


En Çok Aranan Haberler