HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

30 Mart fırtınası

Türkiye, gergin geçen seçim kampanyası dönemi sonunda sandık başına gitti.

30 Mart fırtınası

Türkiye, gergin geçen seçim kampanyası dönemi sonunda sandık başına gitti. Vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren sandık başına koştu. Katılımın yüksekliği dikkat çekti.


Türkiye'de, yaz saati uygulamasına gecikmeli girileceğinden habersiz olan ve akıllı telefonların güncellemesini fark etmeyen bazı vatandaşlar, oy kullanma işlemi başlamadan sandık başına gitti. Sandık başında saat kargaşası yaşandı.


Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye'de saatler 31 Mart Pazartesi gece 03:00'dan itibaren bir saat ileri alınacağı açıklanmıştı. Ancak bazı akıllı telefon ve bilgisayarlar, yaz saatine bugünden geçti. Bu sebeple bazı vatandaşlar daha oy verme işlemi başlamadan sandık başına gitti.


Ukrayna merkezli dünyaca ünlü Uluslararası Kadın Hakları Örgütü FEMEN, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki yıllarda oy kullandığı Burhaniye İlköğretim Okulu’nda soyunarak eylem yaptı. Vücutlarına slogan yazan iki FEMEN üyesi kadın yaka paça gözaltına alındı.


Şanlıurfa, Hatay ve Gaziantep'te sandık başında kan aktı. Hilvan'da muhtarlık kavgasında 6 kişi hayatını kaybetti, Hatay'da da aynı nedenle 2 kişi öldü, 9 kişi yaralandı. Gaziantep'te ise bir madde bağımlısı 4 kişiyi bıçakladı.


Siyasi parti liderleri Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli oylarını kullandı. Başbakan Erdoğan, ‘Türkiye genelinde şu ana kadar edindiğim bilgiler, katılımın çok yüksek olacağı istikametinde’ dedi.


10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ikamet ettiği Ankara’da oyunu kullanacağı sandık için vatandaşlarla birlikte sıraya girdi. Sezer, eşi ile birlikte yaklaşık 30 dakika kuyrukta bekledi, oyunu kullandı.


Bitlis'in Tatvan İlçesi’nde 1009 numaralı sandıkta zarf ve oy pusulalarının sandık kurulu üyelerinin önünde mühürlenmediği gerekçesiyle tutanak düzenlendi. Sandık Kurulu Başkanı, zarf ve pusulaları evinde mühürleyip getirince sandık kurulunda diğer görevliler itiraz etti.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı adayı Pınar Aydınlar yerel seçimler sebebiyle oyunu kullandı. Basına Pınar Aydınlar ile birlikte poz veren diğer Eş Başkan adayı Sırrı Süreyya Önder ise Ankara Dikmen’de oyunu kullandığını söyledi.


Yerel seçimler için 32 ilde saat 07.00'de başlayan oy kullanma işlemi sona erdi.


AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Melih Gökçek, eşi Nevin Gökçek, oğlu Ahmet Gökçek ve kayınvalidesi 96 yaşındaki Fatma Gülen ile birlikte saat 15.30’da Halide Edip Adıvar Ortaokulu’nda oylarını kullandı. Çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Gökçek, "İnşallah Türkiye’de AK Partimizin zaferini açık ara göreceğiz, şahit olacağız. Ankara’da da açık arayla alacağız inşallah. Tahminim şu, kararsızlar 2 puan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı 39 puan, Melih Gökçek 50 puan, geri kalanda Milliyetçi Hareket Partisi’nin . Ben iyi siyasi analizci ve anketçiyim. İkisini birleştirince bu sonuç çıkıyor. İnşallah böyle çıkacak diye ümit ediyorum. Artı, eksi 2 her biliyorsunuz tahminin edenin hakkı" dedi.


Çorum’un Sungurlu İlçesi’nde, yerel seçimler için sandık başına gelen 110 kişinin, belediye başkanlığı için oy kullanmadıkları ortaya çıktı.


Saat 17:00 itibari ile tüm Türkiye’de oy verme işlemi sona erdi, sandıklar kapandı…


Türkiye seçim sonuçlarına kilitlenmişken Kayseri AK Parti milletvekili Ahmet Öksüzkaya partisinden istifa ettiğini açıkladı.


YSK saat 19:15’te yayın yasağını kaldırdı.


Farklı kaynaklardan gelen seçim sonuçları arasındaki büyük farklar dikkat çekti.


İstanbul’daki AK Partililer Sütlüce’deki parti merkezine giderek kutlama yapmaya başladı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sonuçların belli olmaya başlamasının ardından Kısıklı’daki konutundan ayrıldı. Yürüyerek vatandaşların yanına gelen ve onlarla selamlaşan Erdoğan önce Koşuyolu’ndaki bir hastaneye uğradı ardından Ankara’ya hareket etti.


CHP Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Mansur Yavaş, "Yaptığımız hesaplara ve bize gelen bilgilere göre şu anda yüzde 50'ye yakın oy alıyoruz. Temennimiz en az yüzde 51. İnşallah sandıkların tümü geldiği zaman bunu da göreceksiniz" -"Arada 5-10 puan varmış gibi gösteren televizyonlar olduğu müddetçe oradaki sandık başındaki arkadaşlarımız sandık başını terk ediyorlar. O amaçla yapıldı, belki bir takım hileler yapılacak" dedi.


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Mansur Yavaş’ın açıklamasına tepki göstererek, “Bizim seçimden en ufak bir endişemiz yok. AK Parti Ankara’da büyükşehir belediyesini ve 21 ilçeyi kesinlikle kazanmıştır. Üç ilçede de durum ortadadır. Dolayısıyla Ankara’da AK Parti tarihi zaferini kazanmıştır. Hiçbir kuşkumuz yok. Bu manipülasyonu yapanlar da utansınlar. Oyların yüzde 30’u 35’i açıldı. Utanmayacak mısın, ne diyeceksin? En çok ben dalga geçeceğim. En güzel dalgamı da ben geçeceğim. Biz seçimi kazandık hayırlı uğurlu olsun” dedi.


Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu seçim sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “bir kere daha ifade ediyorum ki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kadir Topbaş ile ve AK Parti’yle devam ediyor” dedi.


İzmir'de seçim yarışını kazanan CHP Adayı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ilk mesajını Twitter’dan verdi. Kocaoğlu mesajında, “İzmir’e yakışan bir seçim süreci yaşamamızı sağlayan tüm hemşerilerime şükranlarımı sunuyorum. Kazanan tüm başkanlarımızı yürekten kutluyorum. Kentimiz ve hemşerilerimiz için el ele çalışmaya devam edeceğiz. Teşekkürler İzmir!” dedi.


Ankara’ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Genel Merkezi’nin balkonundan vatandaşlara seslendi. Erdoğan, "Statüko bugün çok büyük bir darbe almıştır. Kirli ilişkiler, adı konulmamış ittifaklar bugün kaybetmiştir. Vesayetin her türü, vesayetçi odakların her türlüsü de bugün milletten tam bir Osmanlı şamarı yemiştir" dedi.


AK Parti hükümetinde bakanlık koltuğunu bırakıp belediye başkan adayı olan üç isimden Fatma Şahin Gaziantep’te mutlu sona ulaştı. Binali yıldırım İzmir’de, Sadullah Ergin ise Hatay’da CHP’li rakiplerine seçimi kaybetti.


Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, yayın kuruluşlarının sandık sonuçlarını farklı yansıtması üzerine açıklama yaparak, “Herhangi bir sıkıntı yok. Sonuçlar sağlıklı. Biz en kısa sürede açıklama yapacağız” dedi. Güven, elektrik kesintileriyle ilgili de kendilerine yansıyan çok büyük bir olay olmadığını söyledi.


Sonuçların belli olmasının ardından kameralar karşısına geçen MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli, “Türkiye’yi hala şaibelerden arınmamış bir başbakan yönetmektedir. 30 Mart’ın istikameti nereye çıkarsa çıksın, siyasi neticeler neyi gösterirse göstersin iktidarda henüz rüşvet ve yolsuzluğun batağına saplanmış, kapkara vicdanlı bir zümre bulunmaktadır. Yaşanan çok sıkıntılı siyasi süreçler ve imkanların kısıtlılığı göz önüne alındığında Milliyetçi Hareket Partisi önemli sayılabilecek bir başarıya imza atmıştır. Bilhassa büyükşehir, il, ilçe ve belde belediye başkanlıklarında ya kazanmış ya da kazanmanın eşiğine gelmiştir. Bu bizim açımızdan bir gelişme, gelecek için de ümitvar bir tablodur" dedi.


Sabah saat 6:15’te basın açıklaması yapan Melih Gökçek seçimi kazandığını ilan etti.


30 Mart’ın belki de en ilginç haberi Yalova’dan geldi. Yalova’da Ak Parti adayı Yakup Koçal’ın, rakibi CHP adayı Vefa Salman'ı sadece 1 oy farkıyla geçerek yeniden belediye başkanlığını kazandığı duyuruldu. CHP adayının sonuca itiraz edeceği belirtildi.


Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye'deki ilk belediye başkanlığını Tunceli'nin Ovacık ilçesinde kazandı. TKP’nin adayı 44 yaşındaki Fatih Mehmet Maçıoğlu, Demokratik Halklar Federasyonu’nun da desteğiyle ilçede ipi göğüsledi.


          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler