HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cam filmi yasak mı? İşte Bakanlık'tan cam filmine dair son açıklama! (2017)

Cam filmi yasaklandı mı? Bugün Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya ilk önce TOBFED Genel Başkanı tepki gösterdi. Serkan Bakırtaş, ilgili bakanlık tarafından 2016'da onay verilen cam filmine yönetmenliğinin uygulamaya konulmadan yasak getirilmesini anlamadıklarını, sektörde bu işi yapan birçok kişinin etkileneceğini söyledi. Peki cam filmi yasak mı? 22 Ekim 2017 tarihli bakanlık açıklaması ne diyor? İşte detaylar..

Cam filmi yasak mı? İşte Bakanlık'tan cam filmine dair son açıklama! (2017)

Cam filmi yasak mı yasaklandı mı merak ediliyor. Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Genel Başkanı Serkan Bakırtaş, cam filmine yasak getirilmesine tepki göstererek bu yasağın mağduriyetler getireceğini savundu. Yasağın çözüm olmayacağını kaydeden Bakırtaş, "İlgili bakanlığın 26 Ekim 2016'da yayımlanan yönetmeliğinde serbest bırakılan cam filmi, yönetmelikte belirtilen kontrol mekanizması ve teknik şartlar sağlanamadığı için bugün itibarıyla iptal edildi. Bu iptal, beraberinde pek çok mağduriyet getirecektir. " dedi. Peki cam filmi yasak mı?

CAM FİLMİ YASAK MI? 2017

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, araçlarda cam filmi ve renkli cam kullanımına ilişkin hükümde değişiklik yapıldı. Buna göre, cam filmi ve renkli cam kullanımında Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesi esas alınacak.

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin ilgili maddesi ise "Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır" hükmünü içeriyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından bugün ARAÇLARIN İMAL, TADİL VE MONTAJI HAKKINDA YÖNETMELİK adı altında cam filmi yasağına ait Resmi Gazete'de geçen ifadeler şu şekilde;

Cam filmi
MADDE 14 – (1) 107 sayılı BM/AEK Regülasyonu kapsamındaki araçlar hariç olmak üzere; M, N ve O kategorisi araçlarda cam filmi uygulaması yapılabilir. Anılan araçlara bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten altı ay sonra cam filmi takılması halinde, cam filmi ile ilgili uygulama Ek VI ve Ek XV’teki hükümlere uygun olmak zorundadır.

Resmi Gazete'de ilgili yönetmenlik yazısına burayatıklayarak ulaşabilirsiniz.

ÖNCEKİ KARAR YÜRÜRLÜĞE GİRMEDEN CAM FİLMİ YASAKLANDI!

Bakanlık yetkilileri de ulusal güvenliğe ilişkin çekinceler nedeniyle söz konusu düzenlemenin yapıldığı bilgisini paylaştı. Bakanlık, 26 Ekim 2016'da yayımladığı yönetmelikle, bir yıl sonra yürürlüğe girecek şekilde sürücülerin araçlarına onaylı cam filmi takmasını, ön cam hariç serbest bırakmıştı. Yönetmelikle, cam filmlerinin ışık yansıtma oranı için de çeşitli sınırlamalar getirilmişti. Böylece, 26 Ekim 2017 olan yürürlük tarihi gelmeden yeniden düzenleme yapılmış oldu.

CAM FİLMİ İLE İLGİLİ ŞARTLAR

Onay verilen cam filmi uygulama şartları şunlardır;

1- Araç ön camına hiçbir şekilde cam filmi uygulanamaz.

2- Dış ışık yansıtma oranı %15 üzerinde olan cam filmleri kullanılamaz.

3- Net cam filmi kalınlığı en fazla 80 µm (mikrometre 1/1000000 m) olmalıdır. (+2 µm ölçün toleransı uygulanır.)

4- Cam filmlerde PVC kullanılamaz.

5- Kaplamada kullanılan yapıştırıcı akrilik esaslı olmalıdır.

6- Cam filmlerin UV koruması %98 olmalıdır.

7- Cam filmi uygulaması sadece cam panellerin iç yüzeyine yapılmalıdır.

8- Sürücünün 180 derece ön görüş alanı içerisinde sağ ve sol kolunda kalan yan emniyet camlarına uygulanan cam filmleri ile ışık geçirgenliği en az %70 olmalıdır.

9- Sürücünün arka görüş alanı içerisinde kalan camlarda cam filmleri ışık geçirgenliği en az %20 olmalıdır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler