HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Artvin Cerattepe'ye polis ve jandarma takviyesi

Artvin’in Cerattepe bölgesinde Cengiz İnşaat tarafından çıkarılması planlanan bakır madenine karşı 21 Haziran 2015’ten beri nöbet tutan halka sabah saatlerinde yeniden müdahale düzenlendi.

Artvin'deki Kafkasör Yaylası'nda bulunan Cerattepe bölgesinde bakır madeni çıkarmak isteyen şirket, asker ve polis eşliğinde zırhlı araçlarla bölgeye doğru yola çıkınca Artvinliler sokağa döküldü.

Yolu kapatan Artvinlilere polis, biber gazı ve copla müdahale etti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Cerattepe desteği

Polisin gaz bombalı müdahalesine sonrası gerginlik yaşanıyor. CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan ise, valilik önünde açlık grevine başladı.Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan ile birlikte 4 kişi gözaltına alındı.

Jandarma Çevik Kuvvet'in biber gazı sıktığı Artvinlilerin yeni bir müdahale ihtimaline karşı barikat kurduğu görüldü.

CERATTEPE İÇİN AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

CHP Milletvekili Bayraktutan, polisin, yok olmamak için mücadele veren Artvin halkına uyguladığı şiddeti protesto etmek için açlık grevine başladığını söyledi. Türkiye'nin dört bir yanından tüm partililerden destek aldığını anlatan Bayraktutan, "Bu doğa katliamına engel olma mücadelesi. Burada MHP'lisi de AKP'lisi de var. İnsanlar bir kentin yok olmasına, bir doğa harikasının katliamına 'dur' emek için mücadele ediyorlar" dedi.

Kafkasör Yaylası ile Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetleri için şirket yetkililerinin önceki gün bölgeye geleceği duyumunu alan yüzlerce kişi, Cerattepe yolu üzeri Atmaca Mahallesi girişinde toplandı. Cerattepe’ye çıkan yolları araçlarıyla ulaşıma kapatan Artvinliler, gece boyunca ateş yakarak ısındı, bölgede sabahladı.

Sabah itibariyle gelen haberlere göre Artvin Cerattepe'de madene karşı tepki göstererek bir araya gelen ve gece de nöbet tutan binlerce kişiye sabah müdahale başladı.

Neler yaşandı?
Artvin’in Kafkasör Yaylasına bağlı Cerattepe bölgesinde yapılması istenen maden arama-çıkarma çalışmaları 25 yıldır devam ediyor. Üç şirket onlarca mahkeme eskitti. Bir tek ağaç yok edilemedi, bir çivi çaktırılmadı. Pazartesi günü saat 15.00 sıralarında Cengiz İnşaata ait araçlarının yanı sıra çevre illerden çok sayıda polis ve askerin hareket ettiği duyumu şehri hareketlendirdi. Polisi taşıyan ilk araçların görünmesi ile 240 gündür ara vermeden devam eden nöbetin de başka bir evreye geçeceği anlaşılmış oldu. Yapılan çağrılar sonrası bir kaç saat içerisinde yüzlerce Artvinli Cerattepe yolu üzerinde bulunan Atmaca mahallesi girişinde toplandı.

Gaz kapsülü hatırası
Binlerce Artvinli dün sabah saatlerinde büyük bir müdahale yaşadı. Bir çoğunun ciğeri ve gözleri ilk kez gaz bombasının acısı ile tanıştı. Ama yılmadı. İlk şaşkınlığını atıp bir kez daha toplandılar. Üstelik şimdi yüzler değil binlerdi. Çünkü kepeğini indiren esnaf, okulda dersini bırakan öğretmen, ev kadını çoktan tutmuştu Cerattepe’nin yolunu.

Polise anne tepkisi
Yaşlı kadınlar, gençler, okumuşlar hep birlikte kendilerine yaşatılana isyan etti. Kendi vergileri ile maaş alan polisler, ülkeyi soyup soğana çevirenlerin yanında saf tutmamıştı. Bir anne haykırdı emniyet amirine: “Çocukların yüzüne nasıl bakacaksın. Nasıl hırsızın yanında olup halka zulüm ettim diyeceksin.”
Dinletemese bile sözünü başını öne eğen polis oldu.

Başını öne eğdi ama olası bir müdahale sonrası yaşanabilecekleri hesaplayarak hastanelere hazırlığınızı yapın talimatı vermekten de geri durmadı.
Dört CHP’li milletvekili tüm gün oradaydı. Vali, milletvekili, bakanlık arasında devam eden telefon trafiği hep bakan Efkan Ala’nın ördüğü duvardan döndü. Ancak Artvinliler direnişte kararlı, bugün ve yarın! 25 yıldır olduğu gibi.

'BİR TEK EFKAN ALA İKNA OLMADI'

Polisin sıktığı biber gazından etkilenen CHP milletvekili Uğur Bayraktutan, limon yardımıyla gazın etkisini azaltmaya çalıştı. Bu sırada bir polis memuru da eline su dökerek Bayraktutan’a yardımcı oldu. CHP milletvekili Uğur Bayraktutan, polisin gazlı müdahalesi sonrasında yaptığı açıklamada, bütün bakanları ikna ettikleri halde İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın ikna edilemediğini anlatırken, ‘Vurun geçin’ demiş bakan. Herkes ikna oldu bir o ikna olmadı. Kendisine bir şey söylemiyorum buradan. Parlamentoya gidince kendisiyle görüşeceğim” dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler