HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Koalisyon için ilk prova: Meclis Başkanlığı

7 Haziran seçimlerinin ilk sonucu koalisyon. Koalisyonun provası ise Meclis Başkanlığı seçimlerinde yaşanacak. 13 yıl sonra ilk kez Meclis Başkanı AK Parti'den olmayabilir.

Koalisyon için ilk prova: Meclis Başkanlığı

7 Haziran seçimleri Meclis’te partiler açısından AK Parti’nin 258, CHP’nin 132, MHP’nin ve HDP’nin de 80 milletvekili çıkardığı bir tablo oluşturdu. Bu tablo hiçbir partinin Meclis Başkanlığı için kendi adayını desteksiz çıkarmasına imkân vermiyor. Çünkü 4 turdan oluşan Meclis Başkanlığı seçimi için ilk iki turda adayların 367 ya da üçüncü turda 276 çoğunluğu sağlamasını zorunlu kılıyor. Bu da koalisyonun ilk provasının Başkanlık seçimi için yapılması anlamına geliyor.

Başkanlık Divanı’nda her partiden bir isim

Meclis iç tüzüğüne göre; yeni seçilen vekillerinin yemin ettiği ilk oturumdan itibaren, 5 gün içerisinde Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık süreci başlayacak. Partiler adaylarını belirleyecek. 5 gün sonunda bu sefer seçim için 5 günlük süre başlayacak. Süreç 10 gün içinde tamamlanacak. İşte pazarlıklar da bu sürede yürüyecek.

Gizli oyla yapılan Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki turunda üye tam sayısının (550) üçte iki (367) çoğunluğu gerekiyor.

AKP’nin adayını seçtirebilmesi ancak dışardan destek ile mümkün. Tüm partilerin milletvekili sayısı ilk iki tur için gerekli olan 367’nin altında. Meclis teamülleri gereği partiler ilk iki turda kendi adaylarını bir sonuç alamayacaklarını bilseler bile destekleyecekler.

Koalisyon provasında “pazarlık” büyük olasılıkla üçüncü turdan itibaren başlayacak.

Çünkü yine hiçbir parti üçüncü tur için gerekli olan 276 oyu tek başına sağlayamıyor.

Muhalefet AKP’ye destek vermez ve kendi arasında anlaşırsa kendi içlerinden bir ismi Başkan yapabilir. Bu noktada MHP ve HDP; AK Parti’den sonra en çok milletvekili sayısına sahip olan CHP’ye jest yaparak onun adayını seçtirebilir. Üç partinin oyu 292’ye ulaşıyor.

AKP, MHP’ye destek verir mi?

Milletvekili listelerinin kesinleşmesinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan büyük ihtimalle ilk olarak Meclis’te çoğunluğu bulunduran AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu ilk olarak görevlendirecek. AKP, CHP ya da MHP ile bir koalisyon kurmak için kapılarını çaldığında bu partilerden bir ismi Başkan seçtirmek için desteği de masaya koyabilir.

Meclis Başkanı adayları kimler olabilir?

Bu noktada birçok AK Partili ismin de saygı duyduğu, uzun süredir Başkanvekilliği deneyimi olan MHP’li Meral Akşener’i Başkan seçtirmesi mümkün. Benzer bir destek CHP için de geçerli olabilir.

AK Parti’den hukukçu Ahmet İyimaya ya da uzlaşmacı kimliği ile diğer partilerin de sıcak bakabileceği bir isim olan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’yı aday göstermesi mümkün. Bugüne kadar Meclis Başkanlığı için hep partinin “ağabeylerini” aday gösteren AK Parti’de üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili de olan bir ağabey yok. Ancak Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da başkanlık için aday gösterilebilecek isimlerden biri.

CHP’nin Antalya milletvekili, partinin eski genel başkanı Deniz Baykal’ı aday göstermesi mümkün. Geçen dönem Başkanvekilliğinde CHP’yi kadın, Güldal Mumcu temsil etti. CHP bu sefer de tercihini bir kadından yana kullanabilir.

MHP’de Meclis Başkanlığına en yakın aday Meral Akşener. Başkanvekilliği deneyimi var. AKP’nin yanı sıra CHP ve HDP de Akşener’in tarafsızlığına güveniyor.

HDP de ilk kez Başkanlık Divanı’nda temsil edilecek. Henüz partide dillendirilmiş bir isim olmasa da genç bir ismin ya da bir kadının aday gösterilmesi beklenebilir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler