HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mümtazer Türköne görevinden istifa etti

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Kurumu'ndaki görevinden istifa etti

Mümtazer Türköne görevinden istifa etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurulu Yönetim Kurulu üyeliğine atanan yazar Prof. Dr. Mümtazer Türköne görevinden istifa etti.

[

****](https://www.mynet.com/turkone-istifasini-degerlendirdi-110100609984)

Türköne daha önce Atatürkçülük hakkında yaptığı açıklamalarla tepki toplamıştı. Türköne, katıldığı bir televizyon programında, 19 Mayıs törenlerini faşist bir kutlama, beden eğitimi öğretmenlerini de 'Ali kıran baş kesen' olarak nitelendirmesi tepkiye neden olmuştu.

ATATÜRKÇÜ OLMAYI KENDİME HAKARET SAYARIM

Türkiye'de yüzlerce Atatürkçü olduğunu ifade eden Türköne kendisine Atatürkçü tanımlamasının yapılmasını da hakaret olarak algılayacağını söyledi. Atatürk'ün bu ülkenin bir ortak değerini olduğunu kaydeden Türköne "Atatürk'ün mirasına sahip çıkmamız lazım ve Atatürk'ün Atatürkçülerden korunması gerekli. Atatürk 19 Mayıs'ta Samsun'a çıktı. Ve biz 19 Mayıs'ı Atatürk'ü anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutluyoruz. 1932 yılında İnönü İtalya'ya gidiyor. Ve İtalya'da faşist kutlamaları görüyorlar. Alıyorlar onu 1938'den itibaren 19 Mayıs törenleri diye Türkiye'de uyguluyorlar." dedi.

19 MAYIS TÖRENLERİ FAŞİST KUTLAMALARI ANDIRIYOR

Stadyumda öğrencilerin aynı hareketleri yapması, askeri disipline benzeten Türköne "19 Mayıs kutlamalarına model olarak İtalya'nın faşist kutlamaları alınmış. Beden eğitimi öğretmenleri bütün liselerde ali kıran baş kesen oluyor ve eğitim bitiyor. " diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler