HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suruç'ta 'suya dönüş': Toprak da rahat biz de rahatız

GAP'ın Suruç'a su getirmesi sonucu göç tersine döndü. Köyüne dönen Erkan Özkaya 'Toprak da rahat biz de rahatız' ifadelerini kullanıyor.

Suruç'ta 'suya dönüş': Toprak da rahat biz de rahatız

Ekrem Özkaya’yı 20 yıldır su görmediğini söylediği toprağı sularken bulduk. Memleketi Yurt Çiçeği Köyü’ne 6 ay önce dönmüş. 10 dönüm tarlasının kalan kısımlarını suluyordu. Toprağı 20 yıldır suya hasretmiş.

"Kuyu suyunun bitmesinin ardından toprak ilk defa suya kavuşuyor. Suladığım toprakta su bir metre derinliğe kadar iniyor. Toprak da rahat biz de rahatız."

Aljazeera'den İrfan Bozan'ın haberine göre, Ekrem Özkaya 20 senenin ardından ilk defa toprağını ekecek. İlk yıl için acur, domates, biber ve salatalık ekmeyi düşünüyor. Sonra sırasıyla buğday ve mısır ekmeyi ekecek. Yıllar sonra İlk defa ekeceği için gelir konusunda tahmini yok ama “İdare ederiz herhalde” diyor.

Ekrem Özkaya, köyüne su gelmeden önce Antalya’da çalışıyormuş. Lüks otellerde kasap ve aşçı olarak çalışan Özkaya turizmin sıkıntılı olduğu dönemde köyüne dönüş kararı vermiş.

"Turizm sıkıntılıydı. Çalıştığım otelin yarısı bu sezon açılmayacak. Köye su da geldiğinden dolayı memleketime geri dönüş yapmak istedim. Burada kazanç daha iyi olur diye düşündüm. Ailem içinde, akrabalarım içinde, toprağımın içinde kendimi daha mutlu ve rahat hissediyorum."

Ekrem Özkaya’nın sıkıntısı suya ödeyeceği para. Dönüm başına ödeyeceği açıklanan 150 lira Özkaya’ya göre yüksek bir meblağ:

"Traktör bırakacağım, tohumunu alacağım, gübresini alacağım dönümüne 150 lira da su parası ödediğim zaman ben mağdur olacağım."

Özkaya yıllık ödeyeceği yaklaşık 1500 lirayı şimdiden düşünmeye başlamış.

Suruç’a ilk su, 22 Haziran 2014’te, Türkiye’nin en uzun yer altı su tüneli olan 17 km’lik su tüneli ile geldi. İlk anda 60 bin hektar dönümün sulandığı Suruç’ta suyun kavuştuğu alanlar zamanla arttı. Şu anda Suruç’un kuzeyinin büyük kısmı sulu tarım yapabiliyor. İlçenin güneyine, yani sınır kesimine suyun gelmesi için ise daha zaman var. 2019 yılında Suruç’un ekonomik olarak sulanabilir kısmına tamamen su verilmiş olacak.

Suyun gelmesiyle birlikte ilçedeki köylerin haneleri yavaş yavaş artmaya başlamış. Tam sayı bilinmiyor ama suyla birlikte Suruç’a dönenlerin sayısında artış görülüyor. Dönenlerin kalıcı olup olmayacağını ise topraktan alacağı kazancın yetip yetmeyeceği gösterecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler