HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zekeriya Öz, Yargıtay üyeliğini istemedi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) kararıyla Yargıtay üyeliği seçimlerinde aday olarak gösterilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz, üyelik için aday olmak istemedi.

HSYK 1. Dairesi Başkanı İbrahim Okur’un eşi olan Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürü Dr. Nurdan Okur da Yargıtay üyeliği seçimlerinde aday olmaktan vazgeçti.

HSYK, boş Yargıtay üyeliklerine yapılacak seçime girebilmek için gerekli nitelikleri taşıyan 5 bin 59 hâkim ve savcıyı belirledi. Birinci sınıf olarak en az 3 yıl başarıyla görev yapmış hakim ve savcılar arasından boşalan 10 Yargıtay üyeliği için seçim yapılacak. Seçimin, en geç 2 ay içerisinde yapılması zorunluluğu bulunduğu HSYK’dan yapılan açıklama ile ilan edilmişti.

HSYK tarafından gerekli nitelikle taşıyan hakim ve savcılar listesinde Ergenekon soruşturmasını yürütürken İstanbul Başsavcıvekilliği'ne atanan Zekeriya Öz, İstanbul Hâkimi Ömer Faruk Eminağaoğlu, gibi isimler de yer aldı. HSYK, aday olmak istemeyenlerin 15 Kasım tarihine kadar bildirmesini istedi. Eminağaoğlu HSYK’ya başvurarak aday olmak istemediğini açıklamıştı. HSYK bugün ise Yargıtay Üyeliği seçimlerinde aday olmak istemeyenlerin listesini yayınladı. Buna göre Ergenekon soruşturmasını yürütürken İstanbul Başsavcıvekilliği'ne atanan Öz de Yargıtay üyeliği adaylığından çekildi. Öz, 2008’de birinci sınıfa ayrılma talebinde bulunmuş, eski HSYK, hakkındaki şikayetler nedeniyle Öz’ü beklemeye almıştı. Öz, 12 Eylül’le yapısı değiştirilen HSYK’ya yaptığı itiraz kabul edilince, 3 yıl birinci sınıfta beklemiş sayılarak listeye girmişti.

-OKUR DA ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ-

HSYK’nın listesine göre 5 bin 59 kişilik listeden 39 isim adaylıktan vazgeçti. HSYK 1. Dairesi Başkanı İbrahim Okur’un eşi olan Anayasa Mahkemesi Raportörlüğü’nden Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürlüğü’ne Genel Müdür olarak atanan Nurdan Okur’un da ismi Yargıtay üyeliği seçiminde aday olmak istemeyenler listesinde yer aldı.

HSYK’nın aday olmak istemeyenler listesinde ayrıca HSYK Genel Sekreteri Mehmet Kaya, ve Genel Sekreter Yardımcıları Muzaffer Bayram, Neslihan Ekinci, Engin Durnagöl ve Bülent Albayrak bulunuyor. Vazgeçen isimler arasında Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Günay Albayrak ve Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Mustafa Kemal Özçelik de bulunuyor.

-EMİNAĞAOĞLU VE ŞAHİN ADAY OLMADI-

Yargıçlar ve Savcılar Sendikası Başkanı (Yargı-Sen) ve İstanbul Hâkimi Ömer Faruk Eminağaoğlu ile Demokrat Yargı Genel Sekreteri Kemal Şahin, HSYK’ya başvurarak, adaylıktan çekildiklerini açıklamıştı. Eminağaoğlu’nun yanı sıra Yargı-Sen Başkan Yardımcısı olan Afyonkarahisar Hakimi Mehmet Gülçek de adaylıktan çekildi. HSYK’nın listesinden çekilen diğer isimler şöyle:

“Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Bingöl, İzmir Hakimi Ahmet Caner, İstanbul Hakimi Ali Belen, Aydın Hakimi Ayşe Ermumcu, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Cengiz Topaktaş, Afyonkarahisar Hakimi Dilek Gülçek, Ankara Cumhuriyet Savcısı Ferhat Yıldırım, Menderes Cumhuriyet Başsavcısı Halil İbrahim Marifet, Bursa Hakimi Halis Gümüşoğlu, İstanbul Hakimi Hasan Yalçıntaş, Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Celal Ertürk ile Savcıları Mahmut Baybuğa ve Mehmet Barut, İzmir Cumhuriyet Savcısı Mehmet Alyaprak, Eskişehir Hakimi Nadir Serbest ve Salih Kıral, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Namık Yılmaz, Ankara Hakimi Nemci Özer, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Neyzen Özcan, İskenderun Hakimi Nezahat Sayan, Küçükçekmece Hakimi Nur Ateş, Karşıyaka Hakimi Osman Olcay, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, Isparta Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Suat Yürekli, Gebze Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şerafettin Saka, Ankara Cumhuriyet Savcısı Vahdet Polatkan, Kocaeli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Yusuf Coşkun.”

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler