HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2015 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Ekonomi Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, AK Parti'nin yıllardır ısrar ettiği büyüme modeli açısından sona gelindiğini, artık sürdürülebilir ve gerçekçi bir büyüme kompozisyonunun şart olduğunu ifade etti.

En az gerçekçi büyüme kompozisyonu kadar ekonomi yönetimindeki uyumun da önemli olduğunu belirten Ayaydın, şunları söyledi:

"Son dönemlerde ekonomiye yeni bir risk unsuru eklenmiş, ekonomi yönetimi içinde bir çatlak olduğu artık herkesçe malum olmuştur. Büyüme stratejisi ekseninde Merkez Bankası'nın faiz politikası nedeniyle sık sık ekonomi kurmayları karşı karşıya gelmektedir. Elbette bu durum piyasaları tedirgin etmekte, ekonomiyi olumsuz etkilemektedir.

AKP hükümetinin yekpare bir ekonomi politikası, büyüme stratejisi yok mudur? Eğer varsa sık sık basına yansıyan bu görüş farklılıkları nereden çıkmaktadır? Acaba ekonomik karar ve uygulamalara ilişkin tartışmalar hükümet içinde yeterince katılımcı ve etkin yapılmıyor mu ki dışarıya basın yoluyla mesajlar gönderiliyor? Doğrusu bilmiyorum ama bildiğim bu görüntünün hoş olmadığı ve özellikle de Merkez Bankası'nı da zorda bıraktığıdır."

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, kabinenin ekonomi konusunda dağınık göründüğünü, sorumlu kişinin belli olmadığını savundu.

"Onun için ekonomi alanında hükümetten çok farklı sesler çıkıyor" ifadesini kullanan Kaplan, şöyle devam etti:

"Eğer siz Ortadoğu'da uzun yıllardır beraber yaşadığınız halklarla beraber yaşamanın formülünü doğru koyarsanız hem Türkiye'de hem Ortadoğu'da ekonomik alanda da çok güçlü bir inisiyatif sağlamanın yolu açılır. Çözüm süreci seçime kurban edilirse, küçük hesaplara kurban edilirse, hepimizin aynı gemideyiz, kimsenin birbirinden farkı yok... Çözüm sürecini kimsenin bozmaya hakkı yok."

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, yabancıların son dönemlerde Türkiye'de gayrimenkul aldıklarını anlatarak, "Ülkeye para giriyor ama bunlar uzun vadeli yatırımlar değil. Bu paraların daha fazlası da çıkıyor" dedi.

Türeli, "İhracatın 2023 yılında 500 milyar dolara ulaşması mümkün görünmüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler