HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AİHM'e başvuru süresi 4 aya iniyor

İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmeye Değişiklik Getiren Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı Meclis'e sunuldu.

Tasarıyla; 2013 yılında üye devletlerin imzasına açılan protokolde, AİHM'e iç hukuk yollarının tükenmesinden sonra 6 ay olan başvuru süresi 4 aya indiriliyor.

İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmeye değişiklik getiren protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair Kanun Tasarısı Meclis'e sunuldu. Tasarıyla; 2013 yılında üye devletlerin imzasına açılan protokolde, AİHM'e iç hukuk yollarının tükenmesinden sonra 6 ay olan başvuru süresi 4 aya indiriliyor.

Maclis Başkanlığı'na sunulan 9 maddelikHükümet Tasarısıyla; "İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmeye değişiklik getiren 15 nolu Protokol" ile genel olarak mahkemenin insan haklarının korunması konusunda Avrupa'daki egemen rolünün devamı ve daha etkin olarak çalışmalarınadevam etmesini amaçlıyor.

Protokol ile ayrıca; ulusal mahkemelerde gereği gibi incelenmediği iddiasıyla AİHM'e yapılan başvuruların kabul edilebilirliği artırılıyor.

Mahkeme yargıçlarının 70 olan emeklilik yaşının 65'e indiren tasarı ile; sözleşme 47 üye devletin imzalamasıyla hayata geçecek.

Protokol ile; görülmekte olan davalarda büyük daire lehine el çekilmesi için gerekli olan şartlardan "davanın taraflarından birinin itiraz etmemesi halinde" ibaresi mevcut sözleşme metninden çıkarılıyor. Bu şekilde sözleşmenin yorumu açısından önem taşıdığı düşünülen davaların büyük daireye götürülmesi de kolaylaştırılıyor. (ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler