HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bozdağ ve HSYK üyeleri arasında atama satrancı

HSYK atama yetkilerini Adalet Bakanı’na devreden teklifin, TBMM’de askıya alınmasının ardından HSYK üyeleri ile bakan Bekir Bozdağ arasında toplantı ve atama satrancı yaşanıyor.

Bozdağ ve HSYK üyeleri arasında atama satrancı

Hürriyet'in haberine göre, Bozdağ, HSYK Genel Sekreteri ve Teftiş Kurulu Başkanlığı için isim önerdi. Ancak, bu isimleri kilit konuma gelen yüksek yargı kökenli beş üye uygun bulmadı. Bozdağ’ın istediği kritik atamalar HSYK Genel Kurulu iki haftadır toplanamadığı için yapılamadı. Ak Parti HSYK teklifini raftan indirmeyi gündeme aldı.

BAKAN İTTİFAK ARAYIŞINDA

HSYK teklifi ilk haliyle yasalaşsaydı, yasa yürürlüğe girdiği gün Bozdağ, HSYK Genel Kurulu’nun atama yetkilerinin tümüne sahip olacak, HSYK üyelerine bile soruşturma izni verme yetkisine kavuşacaktı. Ancak, teklif askıya alındı. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı, yüksek yargı kökenli HSYK üyeleri ile ittifak arayışına girdi. Anahtar rolü üstlenen bu üyelerle de atanacak iki isim ve HSYK müfettişleri üzerin anlaşmaya varılamadığı öğrenildi. Kurul Başkanı sıfatıyla katıldığı ilk toplantıda HSYK 1. Dairesi’nin üye yapısı değiştirmeyi başaran Bozdağ olağanüstü toplantı çağrısı yaptı.

BOZDAĞ’DAN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI ÇAĞRISI

HSYK Genel Kurulu, her ayın birinci ve üçüncü haftası çarşamba günleri toplanıyor. Ancak Bozdağ, HSYK teklifi için zehir zemberek açıklama yapan HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, HSYK Genel Sekreteri ve genel sekreter yardımcılarıyla Teftiş Kurulu Başkanı ve HSYK müfettişlerini değiştirmek için hala HSYK Genel Kurulu’nun yetkisinde olan bu atamaları da görüşmek için Başkan sıfatıyla dün için olağanüstü toplantı istedi.

Demokratikleşme paketinin Meclis’teki görüşmeleri de bu olağanüstü toplantı yüzünden bugüne çekildi. Bakanlar Kurulu’na katılmayan Bakan Bozdağ ve Müsteşar Kenan İpek, saat 15.00 olarak belirlenen toplantıdan 15 dakika önce HSYK binasına geldi.

22 üyeli HSYK 15 üye ile toplanıyor. Ancak Kurul’a Müsteşar İpek dahil 14 üye geldi. HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici’nin de aralarında olduğu sekiz üye raporlu veya tatilde olduğu için yeterli çoğunluk sağlanamadığından Genel Kurul toplanamadı. Kritik görev değişiklikleri de bu nedenle yapılamadı.

TOPLANTIYA KATILMAYAN ÜYELER

Başkanvekili Ahmet Hamsici, üyeler Nesibe Özer, Ahmet Berberoğlu, Hüseyin Sertel, Bülent Çiçekli, Resul Yıldırım, Teoman Gökçe ve Ahmet Kaya, Genel Kurul’a izinli veya raporlu oldukları için katılmadıkları belirlendi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler