HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Liderlerden açıklamalar ve program iptalleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara düzenlene bombalı saldırıyla ilgili yazılı açıklamada bulundu. Erdoğan; "Bu saldırıyı lanetliyorum. Her türlü terör eyleminin karşısındayız dedi.

Liderlerden açıklamalar ve program iptalleri

İşte Erdoğan'ın açıklaması:

"Birlik ve beraberliğimize, ülkemizin huzuruna kasteden bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Devletimiz, tüm birimleriyle bu olayı aydınlatmak için çalışmaktadır; faillerin en kısa zamanda belirleneceğine ve adalete teslim edileceğine inanıyorum. Ankara'daki saldırıyı gerçekleştirenlerin amacı, farklı toplum kesimlerini birbirine düşürebilmektir. Bu konuda herkesi sorumlu davranmaya, dikkatli hareket etmeye, terörün yanında değil karşısında yer almaya davet ediyorum. Daha önce değişik yerlerde askerimize, polisimize, korucularımıza, kamu görevlilerimize ve masum vatandaşlarımıza karşı yapılan terör eylemleri ile bugün Ankara Tren Garı'nda sivil vatandaşlarımızı hedef alan terör saldırısı arasında hiçbir fark yoktur."

KILIÇDAROĞLU'NDAN ÇAĞRI

Ankara Tren Garı'nda düzenlenen bombalı saldırının ardından bir açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terörü lanetleme çağrısı yaptı.

Kılıçdaroğlu ayrıca İstanbul'daki miting ve programlarını iptal etti.

Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Yazık günah bu ülkeye, yazık bu millete. Hepimizin inancı, görüşü ne olursa olsun terörü ortak lanetlememiz lazım. Türkiye'nin hak etmediği bir tabloyu dayatmaya kimsenin gücü yetmez.

Bütün inancımız ve kararlılığımızla mücadelemizi sürdüreceğiz. Hele AB üyesi olmayı isteyen Türkiye'nin acıya bulaştırılması hak etmediğimiz bir tablo.

Acılıyım, üzüntülüyüm bütün etkinliklerimizi iptal ediyoruz. Ankara'ya geçiyorum, yetkililerimizi toplayacağız. Tablonun netleşmesini bekliyoruz.

Gelen rakamlar iç açıcı değil. 2 canlı bombadan söz ediliyor.

Bir gerçeğin de altını çizmek istiyorum. Özel bir suçlama getirmek istemiyorum ama bu ülke böyle mi yönetilecek. Ne derdimiz var bizim ne derdimiz var? Bunu hak etmiyoruz, huzur içinde bir ülke diyoruz.

Dayatmayı terör noktasına taşımak hangi vicdanın kabul edeceği bir şeydir. Terörü bitirme konusunda açık çek veriyorum, kim ne istiyorsa açık çağrıda bulunuyorum.

Bizden bir şey mi istiyorsunuz bütün gücümüzle hazırız. Bütün siyasi partilerin amasız, lakinsiz terörü lanetlemesi lazım.

Defalarca uyardık, Ortadoğu bataklığına Türkiye’yi sürükleyenleri. Ben şimdi konuşmayayım da ne yapayım.

Son deredece sıkıntılı bir vaziyetteyim. Ülkeyi yönetenler sabırlı olsun istiyoruz, istihbarat örgütleri var. Yazık günah bu ülkeye ya içim kan ağlıyor.

CHP'nin miting alanında arama

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kadıköy Evlendirme Dairesi Otopark alanında saat 11.00’deki mitingini Ankara'daki patlamalar nedeniyle iptal ederken, sabah erken saatlerde mitinge gelen az sayıda vatandaş, güvenlik görevlileri tarafından dışarı çıkarılıp alanda arama yapıldı.

Sabah erken saatlerde alana giren az sayıda vatandaş, Ankara’daki patlama haberi gelince alandan çıkarıldı. Alanın her noktasında güvenlik görevlilerince ve bomba imha uzmanı köpekle aramaların yapılmasının ardından vatandaşların alana yeniden girişi sağlandı.

KILIÇDAROĞLU ANKARA'YA DÖNÜYOR

Kısa bir süre alandaki dev ekranlardan Ankara’daki olayın bir televizyon kanalındaki görüntüleri yayınlanırken vatandaşlar durumu tedirginlikle izledi. Öte yandan CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da patlama haberi sonrası İstanbul’daki miting ve programlarını iptal ederken Ankara'ya dönerek yaşanan patlama ile ilgili gelişmeleri takip edeceği öğrenildi.

Selahattin Demirtaş: 'Bilanço çok ağır'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın düzenleyeceği basın toplantısı öncesi Ankara'daki patlama haberi gelince HDP İstanbul İl binası boşaltıldı. Demirtaş yaptığı açıklamada, 'Saldırı, Diyarbakır ve Suruç'un tıpa tıp benzeri ve devamı. Bilanço çok ağır" dedi.

Gazeteciler ve çalışanlar dışarı çıkarılarak partililer tarafından binada arama yapıldı. Aramanın tamamlanmasından sonra Demirtaş binaya geldi. Tekrar içeri alınan gazeteciler ve katılanların üzerleri arandı.

HDP Eş genel başkanı Selahattin Demirtaş İstanbul İl Binasında düzenlenecek Seçim Koordinasyon toplantısına katılmak üzere binaya geldi. Ancak Ankara'daki patlama sonrası toplantı iptal edildi. Partililerden bilgi alan Demirtaş, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Çok büyük bir katliamla karşılaştık" diyen Demirtaş "Çok sayıda STK'nın, siyasi partinin ülkemizde barış olsun diye akan kan dursun diye toplumun genel beklentisini dile getirmek üzere düzenlediği mitinge vahşice, barbarca, alçakça saldırı gerçekleşti. Diyarbakır mitinginde, Suruç'takinin tıpatıp benzeri ve devamı olduğu anlaşılıyor. Bilanço çok ağır. Maalesef arkadaşlarımızın aktardığına göre onlarca ölü yüzlerce yaralı var. Durumu çok ağır olan arkadaşlarımız var. Çılgınlaşmış, aklını yitirmiş, haysiyetini yitirmiş bir anlayışla karşı karşıyayız. Ülkede yapamayacakları hiçbir çılgınlık yok. Bütün bu olanlar bunu gösteriyor "dedi.

"KAMU GÜVENLİĞİ AÇISINDAN EN BÜYÜK TEHDİT BU ZİHNİYETTİR"

Demirtaş şu ifadeleri kullandı:
"Diyarbakır ve Suruç'taki saldırıların arkasındaki faillerle ilgili tek bir kişi dahi ortaya çıkarılmış değil. Herhalde bu soruşturmaları yürütmekle sorumlu olan biz değiliz. İktidarda olanlar sorumlu. AKP iktidarının eveleme geveleme şansı çoktan bitmiştir. Katilsiniz. Eliniz kanlıdır. Yüzünüzden ağınızdan her yerinize kan sıçramıştır. Ve en büyük terör destekçisi olduğunuz ortaya çıkmıştır Yurt içinde yurt dışında terör anlayışını halka dayatan zihniyet olduğunuz ortaya çıkmıştır. Bir çete lideri son derece güvenlik içinde miting yapabiliyor. Oluk oluk kan akacak diyor. Çete liderini güven içinde miting yaptırırken barış isteyenlere miting yaptırmıyor. Halka şu mesaj veriliyor. Şu anda devleti ele geçirenlere kabus çökmüşlere biat etmeyenlere yaşam şansı yok deniyor. Bunun başka tanımı yoktur. Ülkede her türlü güvenlikten mevcut iktidar sorumludur. Her gün onlarca genci katleden taş attı slogan attı diye infaz eden devlet Ankara'nın göbeğinde büyük bir katliama imza atmıştır. Kamu güvenliği açısından en büyük tehdit bu zihniyettir. Halklarımız şundan emin olmalıdır evet acı büyük yaşadığımız süreç itibariyle vahim saldırılarla karşı karşıyayız. Ama bu alçakların önünde asla diz çökmeyeceğiz. Şunu bilmeleri gerekir. bedenimizi lime lime etseniz tek bir kirpiğimiz, kaşımız sağlam kalsa bile o kirpiğimiz sizin karşınızda asla kapanmayacak. Sizin gibi alçaklarda korkmayacak onurlu direniş geleneğinden gelen halklar var karşınızda. Bu şekilde toplumu teslim almaya düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Geçmişte de yanılıyorlardı şimdi de yanılıyorlar. Acılarımız saracağız. Barış içinde yaşamak için bizler devam edeceğiz. Bütün Türkiye toplumunun kenetlenmesi lazım. barış ve özgürlük mücadelesi etrafında kenetlenmesi lazım. Bu alçaklık karşısında vicdanı olanların kenetlenmesi gerekiyor. Bizim alçaklarla bir arada yaşama dayanışma gibi isteğimiz yoktur. Bu ülkede zaten ezilmiş olan yok sayılmış olan her türlü zulüm gören ezilmişlerle dayanışma içindeyiz. Türkiye'nin 81 vilayetinde 2 gündür yollarda olan Ankara'da kan dursun diyen insanları paramparça edenlerle kardeş değiliz olamayız da. Haysiyetini yitirmiş olanlarla birlikte yaşam falan da olmaz. Birlikte yaşam mazlumlarla olacak. Bunu savunacağız. Tarihe unutulmayacak bir katliam olarak not düşenler halkımızın ortaya koyacağı dayanışma ve direniş sonucunu da özgürlüğe ulaşacağımız zaferi de not düşsünler. Bizler uzun süredir parti olarak seçim kampanyası yürütemeyiz. gözyaşı içinde bir kez daha insanlarımızın sadece kenetleneceği motivasyonu yaratmanın imkanı yok. Bütün bunları yapanlar tamda ateşkesin tartışıldığı zamanlarda alçaklığın en büyüklüğünü ülkeni başkentinde rahatlıkla yapabiliyor. Çete lideri güven içinde kan miting yapabiliyor. Barış isteyenlere katliam düşebiliyor"

"CANLI BOMBA MIDIR BİLEMEM. ALÇAK BİR BOMBADIR "

Demirtaş, "patlamaya canlı bombanın sebep olduğu iddia ediliyor. Bilginiz var mı? " sorusuna, "Arkadaşlarımızın hepsi acı içinde yaralıları ve parçalanmış cenazeleri kaldırmaya çalışıyor. Bir de polis gaz atıyor. Parçalanmış bedenlerin ortasına gaz atıyor. Polis araçları ambulansların girişini engelliyor. Katliam yaşanmış ilk çevik geliyor ambulans gelmiyor. Copluyor insanları adeti ölü sayısı artsın diye elinden geleni yapan devlet var. Başbakan çıkacak kem küm edecek. Birazdan çıkacak. Sağduyumuzu koruyalım diye bir teraneyi daha kamuoyunun içine baka baka tekrarlayacak. Senin emrindeki polis cenazelere gaz atıyor gaz. Sen nasıl bir hükümetsin. Nasıl devletsin. Diyarbakır'da da benim gözümün önünde yaptınız. Gaz attınız. insanlar orada boğulurken yaralıları taşımaya çalıştılar. Ankara'nın göbeğinde de bu oluyor. Canlı bomba mıdır bilemem alçak bir bombadır. Canlı mı olur cansız mı olur bilemem ancak alçaktır. 2 peş pepe patlama olduğu anlaşıyor. Kalabalığın en yoğun bölgede oluyor. Özellikle ölü artsın diye tesiri yüksek bomba kullanılıyor. Arkasındaki güçler ortaya çıkar mı? Hayır. Çünkü karanlık güç yok. Aleni suç var. Suruç ve Diyarbakır gibi. İstihbaratın güçlü olduğu devlet bizi gece gündüz izleyen devlette bu bilginin olmamasının imkanı var mı? Çok acı bir durum ama mafyalaşmış bunu aleni şekilde uygulayan devlet anlayışıyla karşı karşıyayız. Toplumu korkuyla teslim almaya çalışacaklar. Panik havasıyla şok durumuyla düşünemez hale getirmeye çalışacak.ar. Bugünlerden direniş konusunda zulme karşı boyun eğmeyenlerin direnişleriyle beraber çıkacağız. Bunu da hepsini de atlatacağız. Hukuk çerçevesinde hesap soracağız. Hiçbir zulüm baki değildir. Halkına karşı bu kadar alçakça davranan hiçbir anlayış sonsuza kadar sürdürmüş değil. Halka da hukuku da hesap verecek. biz de buna eminiz" yanıtını verdi.

"ARKADAŞLARIMIZ BÜTÜN SEÇİM PROGRAMLARINI İPTAL ETTİ"

Demirtaş, seçim çalışmalarına devam edilip edilmeyeceğiyle ilgili soruya "Tabii ki arkadaşlarımız bütün seçim programlarını iptal etti. Onlarca cenaze yüzlerce yaralı var. Kim seçim mitingi yapabilir. Cenazelerimiz yerdeyken bunu yapamayız. İstanbul koordinasyonumuz başta olmak üzere bütün planlarımızı iptal etmiş durumdayız. yaralı ve cenazelerimizle ilgileneceğiz. Seçim için değil. Biz özgürlük için kurulmuş partiyiz. Seçimden daha kıymetlidir özgürlük. Bunun sağlanması için çalışmaları yapacağız ama bunun adı seçim çalışması olmayacak." yanıtını verdi.

'DİYARBAKIR VE SURUÇ'UN TIPA TIP BENZERİ'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara'daki patlamayla ilgili, "Çok büyük katliamla karşılaştık. Vahşice barbarca bir saldırı gerçekleşti. Diyarbakır ve Suruç'un tıpa tıp benzeri ve devamı. Bilanço çok ağır" dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Canlı bomba deniliyor ama…

"Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza baş sağlığı diliyoruz Terörü ve buna sebeb olanları lanetliyoruz, kınıyoruz Sayın Başbakanımız güvenlik toplantısı yapıyor şu an Bu konunun tamamen ele alınıp açığa çıkarılması için çalışıyoruz Ankara'nın göbeğinde bu saldırının gerçekleşmesi tamamen katliama dönük bir eylemdir Canlı bomba deniliyor ama kesin bilgi yok elimizde Kesinleşince hemen açıklarız Bir de güvenlik toplantımızın sonuçlarını beklememiz lazım Tam seçim öncesi bunun yapılması belli şeyleri hedeflendiğini gösteriyor Hemen hemen ilgili bütün birimler görev başında Bu milletçe uğradığımız büyük bir saldırıdır Gereken her şeyi yapacağız. Hepimizin başı sağolsun "

MHP: HUZUR KALMAMIŞTIR

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Ankara'da meydana gelen patlamanın üzüntü verici olduğunu belirterek, "Ülkemizde bugün itibariyle huzur kalmamıştır” dedi.

MHP Konya İl Teşkilatı'nda milletvekili adayları, ilçe başkanları ve parti yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında konuşan MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve 26. Dönem Konya Milletvekili Adayı Mustafa Kalaycı, Ankara'da yaşanan terör olayıyla ülkenin karşı karşıya kaldığını söyledi. Kalaycı, "Bu saldırı milletimizi üzmüştür. Ülkemizde bugün itibariyle huzur kalmamıştır. Vatandaşımızın can güvenliği sağlanamamaktadır. Ben öncelikle şunu sormak istiyorum, istihbarat birimlerimiz ne yapıyor? İstihbaratçıların tek derdi saray mıdır? Biliyorsunuz Suruç'ta da bir patlama olmuştu. Halen kimin yaptığı, nasıl meydana geldiği izah edilebilmiş değil. Sayın Cumhurbaşkanı, ‘400 vekil verilseydi bunlar olmazdı' dedi. Milletimizde Sayın Cumhurbaşkanından ve AKP hükümetinden tüm bu gelişmelerin sebebini ve hesabını sorması gerekmektedir” dedi.

YALÇIN AKDOĞAN: YEK VÜCUT OLMA ZAMANI

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Zaman birbirini suçlama değil, ortak hareket etme, yek vücut olma zamanıdır. Toplumu tahrik eden, terörün amacına hizmet eder" dedi.

Akdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara'da meydana gelen hain terör saldırısını lanetlediğini, bu alçak saldırının Türkiye'ye, ülkenin huzur ve kardeşliğine yönelik olduğunu ifade etti.

Terörden, vahşetten medet umanların, terör üzerinden oyun kuranların, bunun sonucuna katlanacaklarını, hukuka hesap vermekten de kurtulamayacaklarını vurgulayan Akdoğan, "Kirli oyunlara karşı sağduyu şart, millet olarak vakur ve kararlı şekilde bu saldırıları göğüsleyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, şunları kaydetti:

"Acımız büyük, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza şifa diliyorum. Zaman birbirini suçlama değil, ortak hareket etme, yek vücut olma zamanıdır. Toplumu tahrik eden, terörün amacına hizmet eder. Böyle bir günde seçimden, oydan, siyasi hesaptan bahsetmek, olayı siyasallaştırmak sorumsuzluktur. Terör örgütlerine söz söyleyemeyenlerin, terörle mücadele eden hükümeti suçlaması başka bir sorumsuzluktur."

HALUK KOÇ: HEPSİNE LANET OLSUN

CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, Ankara'da meydana gelen ve çok sayıda vatandaşın ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıyı, "sivil katliam" olarak değerlendirdi. Koç, "Bu olayın arkasında kim varsa, kim terörden, kaostan ve çatışmadan medet umuyorsa hepsine lanet olsun" dedi.

Koç yaptığı yazılı açıklama ile Ankara'da meydana gelen bombalı saldırıyı kınadı.

"Türkiye adım adım kaosa ve iç kavgaya sürüklenmek isteniyor" diyen Haluk Koç şöyle devam etti:

"Bugün Ankara'da Tren Garı önünde meydana gelen patlamada çok sayıda insanımız katledildi. Bu olayın arkasındaki karanlık odakların temel hedefinin Türkiye'nin huzuruna ve barışına yönelik olduğu açıktır. Bu bir sivil katliamdır. Bu olayın arkasında kim varsa, kim terörden, kaostan ve çatışmadan medet umuyorsa hepsine lanet olsun. Türkiye'de barış ve huzur olsun, kardeşlik yeşersin taleplerini dile getiren masum ve sivil yurttaşlarımızı hedef alan bu vahim olayın failleri ve arkasındaki güçler bir an önce ortaya çıkarılmalıdır."

Türkiye'nin böylesine bir tabloyu hak etmediğini savunan CHP Sözcüsü Haluk Koç, "Türkiye'nin kalbinde, Ankara'nın merkezinde, Türkiye'ye suikast düzenlenebiliyor olması, istihbarat ve güvenlik açığının ne boyutta olduğunu göstermektedir. CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul'daki programlarını iptal ederek, Ankara'ya dönmek üzere yola çıkmıştır" diye konuştu.

MUSTAFA SARIGÜL: KINIYORUM

CHP İstanbul Milletvekili Adayı Mustafa Sarıgül, Ankara'da meydana gelen patlamayla ilgili gazetecilere açıklama yaptı.

Sarıgül, "Çok üzgünüz. Terör nereden gelirse gelsin kim tarafından gelirse gelsin barışa sıkılmış en büyük kurşundur. İktidarın tedbir alması lazım. Bütün siyasi partilerin biraya gelmesi lazım. 21 yüzyılda insanlar haklarını aramak için, düşüncelerini duyurmak için mitinge giderken bunların olması üzüntü vericidir. Seçime 22 gün kala binlerce insanımızın bir araya gelmesini engellemek için yapılan ve binlerce insanımızın görüşlerini açıklamak için demokratik yollardan toplanmalarını engellemek için yapılmış bir olaydır. Kınıyorum. Yönetenlerin tedbir alması lazım. İstihbarat örgütlerinin, MİT'in bilmesi lazımdı. Oraya gelen her ne olursa olsun böylesine büyük bir olay mutlaka önlenmeliydi. Ne olursa olsun iktidarın ve ülkeyi yönetenlerin bu olayı olmadan önce önlemesi lazımdı" diye konuştu.

CHP'li Gürsel Tekin: Yürüyüşe CHP'li vekiller de katılacaktı

Bugün yapılmaıs planlanan "Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi" konulu toplantı ve gösteri yürüyüşüne CHP'li vekiller de katılacaktı.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, başlamasından hemen önce bombalı saldırının gerçekleştiği mitinge destek vermek amacıyla CHP'li vekillerin de katılmasının planlandığını söyledi.

Mitingin toplanma yeri Tren Garı olarak belirlenmişti, patlama da burada gerçekleşti.

Başbakan Davutoğlu toplantı yapacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki patlamaya ilişkin İçişleri Bakanı Selami Altınok ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan bilgi aldı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Davutoğlu, patlamayla ilgili İçişleri Bakanı Altınok ile görüştü. Başbakan Davutoğlu, aynı zamanda Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'ndan da olayda hayatını kaybedenler ve yaralıların durumuyla ilgili bilgi aldı.

Öte yandan, Davutoğlu saat 12.00'de, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Celalettin Lekesiz ve Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'ı, Resmi Konut'ta toplantıya çağırdı.

Cumhurbaşkanı programlarını iptal etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’daki patlama nedeniyle İstanbul’daki programlarını iptal etti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, patlamanın ardından İstanbul’daki programlarını iptal etti.

Cumhurbaşkanı'nın bugün İstanbul’da biri Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde diğeri de CRR’de olmak üzere iki programa katılması bekleniyordu.

HDP'li Sırrı Süreyya Önder: Ankara'da patlamamış bir bomba tespit edildi

Ankara Tren Garı'nda yaşanan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği patlamaların ardından bir açıklama yapan HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, bölgede patlamamış bir bomba daha tespit edildiğini söyledi.

Önder, polisin bölgede inceleme yaptığını ve kimsenin bölgeye yaklaştırılmadığını da ifade etti.

ZEYBEKCİ: SEÇİMLE İLGİLİ MESAJ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ankara'da meydana gelen patlamanın 1 Kasım seçimleriyle ilgili bir mesaj olduğunu söyledi. Zeybekci, "Bu Türkiye'nin birliğine beraberliğine, Türkiye'nin huzuruna yapılmış olan melun bir saldırıdır. Hain bir saldırıdır, bilinçli bir saldırıdır. Ne şekilde, nereyi kastettiği, nereyi kırmak istediği, ne yapmaya çalıştığı çok malum olan bir saldırıdır. Türkiye'de ekonomik ve siyasi istikrar olmasın, 1 Kasım seçimlerinde böyle bir sonuç ortaya çıkmasın diye yapılan bir saldırı olarak düşünüyorum" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli'de Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı'nın birlikte düzenlediği E Ticaret Çalıştayı'nın açılışına katıldıktan sonra Ankara'daki saldırıyı öğrendi. Saldırı hakkında bilgi alan Zeybekci, daha sonra Pamukkale Üniversitesi Teknokent'te Türk Ekonomi Bankası ve Türkiye İhracakçılar Meclisi'nin birlikte açtığı Girişimci Evi'nin açılış kurdelasını kesen Nihat Zeybekci, Ankara'daki bombalı saldırı ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"BU SALDIRILARI BİZİM YAŞIMIZDA OLANLAR İYİ BİLİR"

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin önemli ve hassas günlerden geçtiğine vurgu yaparak birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Bakan Zeybekci, "Ama burada önemli olarak hep beraber söylemeye çalıştığımız şey, Türkiye olarak çok önemli, hassas günlerden geçiyoruz. Bu Türkiye'nin birliğine, beraberliğine Türkiye'nin huzuruna, yapılmış olan melun bir saldırıdır. Hain bir saldırıdır, bilinçli bir saldırıdır. Ne şekilde nereyi kastettiği, nereyi kırmak istediği ne yapmaya çalıştığı çok malum olan bir saldırıdır. Bu saldırıları özellikle bizim yaşımızdakiler gayet iyi bilirler. Yani bu Maraş'taki o saldırı, bu 12 Eylül öncesinde yaşadığımız o birlik, beraberlik ve kardeşliğe yapılan saldırı, daha sonraki dönemlerde her şeyin bir anda farklı pozitif yöne gideceğinde bir anda 40 askerin indirilerek kurşuna dizilmesi gibi, 7 Haziran seçimlerinden sonra meclise belirli bir görüşü temsil ettiğini iddia edenlerin 80 milletvekiliyle girdikten sonra tekrar silaha sarılma talimatı emrini almasıyla Türkiye'de huzuru bozmak, birlik ve beraberliğine kastetmekle hemen hemen aynı yöntemle, aynı bilinçle ve aynı kaynaktan verilen saldırı talimatı olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

"GELİN KOLKOLA GİRELİM"

Saldırıda hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yaralılara şifa dileyen Bakan Zeybekci, "Hainliklere karşı birlik beraberliğimize karşı bizim için en önemli için bu hastalığın kökünü kurutacak en önemli ilaç birlik beraberlik ve kardeşliğimizdir. Her şey bütün zenginliklerimizle omuz omuza kolkola olduğumuz sürece böyle hastalıklardan böyle habislerden kurtuluruz, kurtulacağız inşallah. Sakin olmamız lazım. Gün birlik beraberlik günüdür, gün dayanışma günüdür. Gün bütün siyasi partilerin, bütün görüşlerin, tüm düşüncelerin eğer diyorsak ki; Türkiye bizimdir, milletin birlik beraberliği önemlidir, bu vatan bölünmez, bu ülke, millet ve devlet ilelebet var olacak. O zaman gelin kol kola girelim, gelin omuz omuza olalım" dedi.

"7 HAZİRAN ÖNCESİ SALDIRIYLA BENZERLİKLER VAR"

Saldırıyı gerçekleştirenin canlı bomba olduğu yolunda bulguların yüksek olduğunu belirten Zeybekci, "Bunun muhtemelen kesin sonuçlar ortaya çıkacak, canlı bomba olma yönündeki ihtimal biraz yüksek. Öyle bir şey olduğunda emniyet teşkilatımız bunun kimliğiyle ilgili de çok önemli tespitlerde bulunacaklardır. Yani sandık seçim güvenliği ile ilgili tedbirleri gereğinin en üst seviyesinde yapılacak ve bu seçim güvenliğini etkilemeyecektir. Bu başka bir mesaj bu. Yani seçimlerde 1 Kasım seçimlerinde bu ülkenin istikrarı, bu ülkenin siyasi ekonomik istikrarı ile ilgili güçlü görüntüler emareleri ortaya çıkmaya başladığında, bunun böyle olmasını istemeyen bir istek, böyle bir talep. 'Türkiye'de ekonomik ve siyasi istikrar olmasın, 1 Kasım seçimlerinde böyle bir sonuç ortaya çıkmasın' diye yapılan bir saldırı olarak düşünüyorum. Yani, bunun başka şehirlerde 7 Haziran seçimlerinden önce bir yerlerde toplantı, miting sırasında yapılan saldırılarla bence benzerlikleri vardır ama bence bunu güvenlik güçlerine bırakmamız lazım. Daha detaylı çalışılmasını beklemek lazım" dedi.

CHP'li Çam : İki patlama oldu, önüme bilye düştü

Ankara'daki patlama sırasında mitinge katılmak üzara orada olan CHP Milletvekili Musa Çam yaşadıklarını anlattı. Çam, çok kısa arayla iki patlama olduğunu, önüne bir bilye düştüğünü söyledi.

Çam şöyle konuştu;

"Mitinge katılmak üzere oradaydım. Bizil kortejin yaklaşık 30-40 metre arkasında, çok kısa aralıklarla iki patlama gerçekleşti. Benim hemen önüme bir bilye düştü. Büyük bir panik yaşandı. Onganizasyon komitesi derhal mitingi iptal etti. Herkes yaralıların yardımına koştu."

"SURUÇ BENZERİ DÜZENEK..."

Patlamanın nedeninin bir canlı bomba olup olmadığını bilmediğini söyleyen Çam, "ancak önceden hazırlanmış bir düzenek bir plan olduğu belli. suruç benzeri bir olay yaşandı. Dedi. Çam, olayın çok hızlı şekilde aydınlatılması çağrısında bulundu.

SP GENEL BAŞKANI: MUSTAFA KAMALAK: YANLIŞ DIŞ POLİTİK UYGULAMALAR

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, "Yaşanan bu saldırı ile ilgili devletimiz, hiçbir şaibeye meydan vermeyerek, bütün yönlerini araştırıp, maşaları ve maşaları tutan elleri ifşa etmelidir. Bu karanlık olayın bir an evvel aydınlatılması ve faillerinin adalete teslim edilmesi en büyük temennimizdir" ifadesini kullandı.

Kamalak'ın yazılı açıklaması şöyle:

"Son birkaç haftadır uluslararası arenada yaşanan güç savaşları da dikkate alınınca Başkentimizde meydana gelen bu olay daha da ciddi bir meseledir. Birkaç yıldır uygulanan yanlış dış politik uygulamalar, ülkemizi adeta taşeron örgütlerin hedefine koymuş, başkentimiz dahi provokasyonlara açık hedef haline getirilmiştir.

Bir ülkenin başkentinin göbeğinde, böylesine alçakça bir saldırı planlanıp, organize edilip, gerçekleştirilebiliyorsa, bir istihbarat ve güvelik zafiyetinin olduğu açıktır. Seçime gidilen bu süreçte ivedilikle devletin bütün sinir uçları bundan sonra meydana gelebilecek menfur saldırıları önlemek için 'acil' durumuna geçmeli. Yaşanan bu saldırı ile ilgili de devletimiz, hiçbir şaibeye meydan vermeyerek, bütün yönlerini araştırıp, maşaları ve maşaları tutan elleri ifşa etmelidir. Bu karanlık olayın bir an evvel aydınlatılması ve faillerinin adalete teslim edilmesi en büyük temennimizdir.

Bu menfur saldırıda hayatlarını kaybedenlere Cenab-ı Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Ailelerinin acısını yüreğimizde hissettiğimiz bu saldırılar sonucunda Allah, milletimizi ve devletimizi bundan sonra yaşanacak her türlü felaketlerden korusun."

Kamalak'ın Ankara'da yaşanan saldırılar üzerine Erzincan'daki çalışmalarını yarıda keserek Ankara'ya döndüğü, yarın Bursa'da gerçekleştirecek mitingin de gelişmeler üzerine iptal edildiği bildirilen açıklamada, parti yönetiminin, terör ve son gelişmeleri değerlendirmek üzere de yarın olağanüstü toplanacağı kaydedildi.

ERTUĞRUL GÜNAY: İÇİŞLERİ BAKANI İSTİFA ETMELİ

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara'nın orta yerinde Barış Mitingi öncesi yaşanan ölümlerin, ülkenin yönetilemediğini ya da karanlık ellerce yönetildiğini gösterdiğini savunarak, "Şimdi TBMM acil toplanmalıdır! Cumhuriyetin Başkentinde yaşanan bu katliam için ulusal yas ilan edilmeli; İçişleri Bakanı istifa etmelidir" açıklamasında bulundu.

Günay Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ankara'nın orta yerinde Barış Mitingi öncesi yaşanan ölümler, ülkenin yönetilemediğini ya da karanlık ellerce yönetildiğini gösteriyor" dedi.

Günay, şunları kaydetti:

"Bu hain ve kanlı saldırıda canını yitiren yurttaşlarımıza rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum.

Terörden medet uman kimse, lanet olsun!

Bu yaşadıklarımızda 20Temmuz Suruç katliamının yeterince üzerine gidilmemesinin payı var.

Suruç katliamının aydınlanması için ne yapıldı?

Ağustos başında Meclis'in acil toplanması için çağrı yaptık. Meclis toplanmadı; gündem süreç tartışmasına kaydırıldı, Suruç unutturuldu.

Güvenlik güçleri, özelde polis teröre karşı önleyici girişim ve istihbarat yerine, okul hatta kreş basmak gibi garipliklerle meşgul edildi.

Şimdi TBMM acil toplanmalıdır! Cumhuriyetin Başkentinde yaşanan bu katliam için ulusal yas ilan edilmeli; İçişleri Bakanı istifa etmelidir.

17/25 Aralık sonrası hızla yükselen bu zatın, TC İçişleri Bakanlığı görevini taşıyacak birikim ve dirayette olmadığı tekraren yaşanmaktadır.

İstifa etmemesi yahut istifasına izin verilmemesi halinde TBMM, ülkede güvenliği sağlamak için gereken Anayasal yolları kullanmalıdır.

Türkiye Cumhuriyetinin birliği/bütünlüğü yurttaşlarının adalet ve güven içinde yaşamasıyla korunur. TBMM, bu güveni sağlamakla yükümlüdür."

TTB’den doktor çağrısı

Türk Tabipler Birliği Başkanı Beyazıt İlhan patlamanın gerçekleştiği Ankara Garı’na yakın hastanelerde bulunan hekimleri yaralılar için hastanelere çağırdı.

‘Emek, Barış ve Demokrasi’ mitinginin organizatörlerinden TTB Başkanı Beyazıt İlhan patlamada yaralılar olduğunu belirterek bölgedeki Hacattepe, İbni Sina, Numune, ve Ankara Hastanesi gibi hastanelerde görev yapan hekimleri acilen nöbete çağırdı.

SAĞLIK BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

İlhan sağlık bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile de telefonla görüştüğünü belirterek durum hakkında kendisine bilgi verdiğini söyledi.

İLK MÜDAHALEYİ ÖĞRENCİLER YAPTI

Patlamanın TTB binasına yakın yerde gerçekleştiğini belirten İlhan bu sayede hekim arkadaşlarının ve tıp öğrencilerinin yaralılara ilk müdahaleleri yaptığını ifade etti. Beyazıt İlhan TTB genel merkezine giderek bir kriz masası oluşturacaklarını da ifade etti.

Sosyal medyada olaya ilişkin yapılan yorumlardan bazıları şöyle:


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler