HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Obezite ve amino asit tedavisi -1

Açken sinirli, eli ayağı boşalan ancak doyduktan sonra gayet makul ve sakin bir kişi için yemeğin, özellikle de şekerli gıdanın anlamı nedir?

Obezite ve amino asit tedavisi -1

Bu durum kuşkusuz doyma eylemini aşmış, farkında olmadığınız bir bağımlılığın göstergesidir. Tabiri caizse ki caiz, açken sen sen değilsindir artık. Anlaşılan gıda sektörü tanınızı çoktan koymuş bile… Şimdi sıra doktorlarda…

İnsan mutlu olmak için, ancak bir türlü mutlu olamayacak biçimde yaratılmıştır adeta. Beynimizde mutluluğa ve hazza ulaşmak için birçok farklı yolak vardır ve hepsi de yaşam tarzımıza (yatma, kalkma, sevme, sevilme, inanç, yeme içme vs.) ve çevresel faktörlere (iklim, güneş, stres) göre adaptasyon gösterir. İnsanın hareket etme, hissetme, öğrenme, hatırlama, yargılama, görme, ağrı vb. tüm fonksiyonları beyinde özelleşmiş bölgeler tarafından kontrol edilir. Mutlu olma veya haz alma merkezi de özelleşmiş bir bölgeye sahiptir. Beyin fonksiyonları nörotransmiter adı verilen kimyasallar tarafından yönetilir. Mutlu olmamızı ve iyi hissetmemizi sağlayan bölge nukleus accumbensdir. Burası beynin ödül sisteminin merkezidir ve sürekli olarak ödüllendirilmek ister. Seratonin, dopamin, glutamat, GABA ve vücudun kendi ürettiği morfin benzeri kimyasallar ödül yani mutluluk merkezinde etkili olan nörotransmitterlerdir. Bunların artması, azalması, belirli dengelerde olması bizim dürtülerimizi, mizacımızı, davranışlarımızı belirlemektedir.

Aşırı yeme tutkusu, madde bağımlılığı, alkol bağımlılığı, alış veriş bağımlılığı, kumar bağımlılığı, egzersiz bağımlılığı ve aşırı seks tutkusu hep bu ödül mekanizmasını tatmin etme çabasından kaynaklanır. Tüm bunları değerlendirdiğimizde ödül merkezini tatmin etmenin herkes için en kolay yolu bu bölgeye bol bol şeker sunmaktır.

Bol şeker veya aşırı gıdanın doğal sonucu ise kilo almak ve şişmanlıktır. Buradan varılacak en mühim ama vahim sonuç yeme bağımlılığının, alkol ve madde bağımlılığıyla aynı mekanizma üzerinden yürüyor olmasıdır. Yani obezite genetik ve fiziksel faktörler dışlandığında ki %10’nu geçmez bir karbonhidrat bağımlılığıdır.

Bu nedenle obezite tedavisinin madde bağımlılığı tedavisi şeklinde ele alınması gerekmektedir. Aksi takdirde zayıflatmak en kolay iştir. Çünkü az yemek ve daha fazla hareket etmek kadar basit bir çözümü vardır. Zor olan az yeme işini kişinin ne kadar sürdürebileceğidir. Çünkü obez kişi şeker bağımlısıdır. Bağımlı kişi ise kurtulmak istediği maddeye bir süre ara verebilir ancak değişen ve allak bullak olan beyin kimyasalları kişiyi öyle bir yemeye iter ki sonuç en geç bir yıl içinde kiloların aynen ve çoğunlukla daha fazla geri gelmesidir.
Çözüm amino asit tedavisi olabilir…

Devamı yarın…

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler