HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Varikosel ameliyatı sonrası oluşabilecek sorunlar

Erkek kısırlığı tedavisinde en sık yapılan ameliyat varikosel ameliyatıdır.

Varikosel ameliyatı sonrası oluşabilecek sorunlar

Varikosel, testis çevresindeki damarların genişlemesine verilen isimdir. Damarlardaki bu genişleme çeşitli mekanizmalarla sperm sayı ve hareketinin azalmasına sebep olur. Sperm sayı ve hareketinin azalması çocuk olmasına engel bir durum oluşturur. Varikosel ameliyatı sperm sayı ve hareketinin artmasına yol açar.

Şekil 1 : Varikosel

Varikosel, sıklık olarak %15 oranında görülürken, çocuğu olmadığı için hastaneye başvuran erkekler arasında %35 oranında görülür, bir tane çocuğu olmuş fakat yıllar sonra ikinci çocuğu olmayanlar arasında % 75-81 oranında tespit edilmiştir.

Varikosel ameliyatı günümüzde en sık mikrocerrahi teknik kullanılarak yapılmaktadır. Mikrocerrahi teknik kullanılarak oluşabilecek sorunlar en az düzeye indirilmektedir. Mikrocerrahi tekniği kullanıldığında tek taraflı ameliyat yaklaşık 45 dakika ile 1 arasında bir süre yapılırken, iki taraflı varikoselde ameliyat süresi 1.5 saat ile 2 saat arası sürmektedir. Mikrocerrahi teknikte en ince damarlar dahi dikkatli bir şekilde değerlendirilip bağlanmaktadır.

Şekil 2. Varikosel Ameliyatında Mikroskop Kullanımı (Mikrocerrahi Teknik)

Varikosel Ameliyatına Bağlı Oluşan Sorunlar;

Hidrosel: Mikrocerrahi teknik kullanılmadan yapılan varikosel ameliyatı sonrası % 3 - % 33 oranında görülebilmektedir. Hidrosel testisi saran kılıfın iki yaprağı arasında sıvı birikmesidir. Ameliyattan kısa bir süre sonra testiste yavaş yavaş büyüme şeklinde kendini gösterir. Skrotal ultrason yapılarak tanı konulabilir. Sıvı ilerleyen zamanda gittikçe artarak ikinci bir ameliyat gerekliliğini doğurabilir. Mikrocerrahi kullanılarak lenf damarlarının büyütme altında görülmesi ve bu damarların bağlanmaması sonucu hidrosel oluşumu engellenebilmektedir.

Testis Atardamarının Yaralanması: Varikosel ameliyatı sırasında testise ait atardamarın yaralanması ya da yanlışlıkla bağlanması sonucu testiste küçülme ve sperm üretiminde bozulma gözlenebilir. Mikrocerrahi teknik kullanıldığında bütün damarlar çok net olarak görülebildiği için atardamar, toplardamar ve lenf damarı ayrımı rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Bu durumda atardamarın yanlışlıkla bağlanması durumu ortaya çıkmamaktadır.

Varikoselin Tekrarlaması: Varikosel ameliyatı yapılmasına rağmen bazı hastalarda bir süre sonra varikosel hastalığının tekrarladığı görülebilmektedir. Mikrocerrahi teknik kullanılmayan ve testisin doğurtulmadan yapıldığı varikosel ameliyatlarında varikosel tekrarı daha fazla görülmektedir. Varikosel ameliyatının inguinal ve mikrocerrahi teknikle yapılması tekrarlamasını önleyecektir.

Varikosel ameliyatı sonrası hastaların % 60 -80’inde sperm sayı ve hareketinde artış oluşmaktadır. Varikosel ameliyatı sonrası gebelik oranları % 20- 60 arasında değişmektedir.

Op.Dr.Murad ÇELTİK

**Web: www.muradceltik.com

**

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler