HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘Heykel adamlar’dan Aylan Bebek duruşu

Aylan Kurdi’nin ölüm yolculuğu Avcılar’da 'Duran adam'ı canlandıran sanatçılar tarafından sokakta sahnelendi.

Bodrum’dan Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na geçmek isterken bindikleri botun alabora olması sonucu kardeşi ve annesi ile boğularak ölen 3 yaşındaki Aylan Kurdi’nin ölüm yolculuğu Avcılar’da 'Duran adam'ı canlandıran sanatçılar tarafından sokakta sahnelendi.

Avcılar’da palyaço ve mim sanatlarını birleştirerek 2.5 saat hareketsiz durup 'Heykel Adam' karakterini canlandıran 'Çığlık Sanat Atölyesi' sanatçılarından 27 yaşındaki Özgür Çalışkan ile 45 yaşındaki Cemal Uçarman, bugüne kadar sokakta sergiledikleri 'Duran Adam' performansında ilk kez Suriyeli göçmenlerin dramını canlandırdı. DHA muhabiri Nilüfer Demir’in görüntülediği Suriye'deki savaş ve insan kaçakçılarının kurbanlarının simge fotoğrafı Aylan bebeğin dramını ‘Duran adam’ performansı ile trafiğe kapalı Marmara Caddesi'nde hareketsiz durarak canlandıransanatçıları görenler şaşırdı.

Üzerinde sahile vuran Aylan bebek gibi kıyafet bulunan oyuncak bebeği yüz üstü bırakan, arkasında yaldızlı boya ile baştan aşağı boyanan çaresizlik içerisindeki iki sığınmacıyı hareketsiz durarak canlandıran, Uçarman ile Çalışkan, yere 'Çocuklara kıymayın yazısı bıraktı. İki sanatçıyı görenlerden bir bölümü bu performanstan çok etkilendiklerini, akıllarına torunlarının geldiğini belirtirken, Suriyeli sığınmacılar konusunda Amerika ve Avrupa ülkelerinin tutumunu eleştirenler oldu. Çocuklar ilk kez sokakta hareketsiz duran sanatçıları görüp yanlarına gitmeye çekinirken, yerdeki oyuncak bebeğin gerçek olduğunu zannedenler de çıktı. Yoldan geçenler, daha önce değişik karakterleri canlandıran sanatçılar fotoğrafladı. Gösteri sırasında Suriyeliler de aralarında Arapça konuşarak birbirlerini aydınlatmaya çalıştı.

İlk kez sergiledikleri ‘Aylan bebek’ performansına gösterilen ilgiden memnun olduklarını anlatan sanatçı Cemal Uçarman, daha önce madencileri, simitçileri, Aşık Veysel’i, Yunus Emre ve Çanakkale Zaferi’ni hareketsiz durarak canlandırdıklarını anlatırken, "Amacımız bu dramı artık herkes görsün. Bunu önlemediğimiz, ses çıkarmadığımız sürece başka Aylan bebekler olacak. Bunun unutulmasını istemiyoruz. Bu tarihi bir fotoğraf. Bu sadece bir çocuğun ölümü değil" dedi.

DHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler