HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘Yangın fırtınası’ dinmedi

Küçük bir kıvılcım Bergama’ya kâbus yaşattı. Önceki gün öğleden sonra başlayan yangın, şiddetini azaltmayan rüzgar nedeniyle dün geceye kadar kontrol altına alınamadı, köyler boşaltıldı.

600 hektar ormanlık alanla birlikte zeytinlikler, tarlalar da büyük hasar gördü

İZMİR Valisi Cahit Kıraç, Bergama Göçbeyli Beldesi yakınlarındaki ormanlık alanda önceki gün öğleden sonra başlayan yangında 600 hektar alanın zarar gördüğünü tahmin ettiklerini bildirdi. Söndürme çalışmaları devam eden yangınla ilgili incelemede bulunmak üzere bölgeye giden Vali Kıraç, devletin afetle ilgili çalışma yapan tümbirimlerinin bölgede olduğunu söyledi. Kıraç, 10 helikopter, 1 uçak, 50 arazöz, 11 dozer, 500 işçi, civar köylerinden vatandaşlar, aramakurtarma birliği ve jandarma ekiplerinin bölgede canla başla çalışma sürdürdüğünü belirtti.
Vali Kıraç, şunları söyledi:

“Dün (önceki gün) öğleden sonra küçük bir alanda başlayan yangının bugün (dün) 600 hektar civarına ulaştığını tahmin ediyoruz. Söndürme çalışmaları bitmediği için tamtespit edilemiyor. Ormanlık alan, zeytinlikler zarar gördü. Bölgede müthiş bir rüzgâr var. Çalışmalar devamediyor. Akşamboşaltılan Aşağıılgındere ve Yukarıılgındere köylerinde, vatandaşlar evlerine döndü. Rüzgar olduğu sürece, son alev söndürülmeden ‘yangın kontrol altına alındı’ diyemiyoruz. Ancak canla başla çalışmalar devamediyor, vatandaşlarımız endişe etmesin.’’

‘MAĞDURİYET GİDERİLECEK’

Vali Kıraç, 6 ilin orman yangını söndürme ekiplerinin ve Türk Kızılayı’nın bölgede olduğunu, İl Tarım Müdürlüğü’ne talimat vereceğini, hasar gören tarım alanlarının tespit edileceğini, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla vatandaşlarınmağduriyetinin giderileceğini söyledi. Yangının nedeninin tespit edilemediğini belirten Kıraç, genel olarak orman yangınlarına insan faktörünün yol açtığını bildiklerini ifade etti. Vali Kıraç, köylülerin barınmasına yardımcı olan Göçbeyli ve Bergama belediye başkanlarına da teşekkür etti.

Manavgat’ta 10 dönüm kül oldu

ANTALYA’nın Manavgat İlçesi’ne bağlı Sarılar Beldesi’nde öğle saatlerinde yangın çıktı. Yangına 1 yangın söndürme helikopteri, 1 keşif helikopteri, Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü ait 6 arazöz, Manavgat ve belde belediyelere ait itfaiye araçları, iş makineleri ve yaklaşık 50 civarında orman işçisi müdahale etti. Yangın, yaklaşık 3 saatlik çalışma sonucunda tamamen söndürüldü. Yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmaları başlarken, iş makineleri de yanan alanın etrafında çalışmalar yaptı. Yangın sırasında Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu da incelemelerde bulundu. İtfaiye erleri bazı kaplumbağaları hemen üzerine su dökerek yangından korumaya çalıştı.

SAKIN ATEŞ YAKMAYIN

Manavgat Orman İşletme Müdürü Ali Bahşi yaptığı açıklamada, “Ormanların içinde insan boyunda ot olması sebebiyle alevler kısa sürede büyüdü. Erken müdahale ettiğimiz için çabuk kontrol altına aldık” diye konuştu. Cuma günü meteorolojiden poyraz ve kuru hava ihbarı aldıklarını belirten Bahşi, “3 gündür teyakkuz halindeyiz. İşçilerimize her an çıkabilecek yangınlar için botlarla uyumalarını söylüyoruz. Çarşamba gününe kadar kuru ve poyrazlı hava olacak. Vatandaşlarımıza evlerinin dışında kesinlikle ateş yakılmamasını söylüyoruz” dedi. Bahşi, ormanda cip safarinin de yasak olduğunu hatırlattı.

Gümüldür’de 10 hektar

İZMİR’in Gümüldür Beldesi’nde bir orman işçisinin çıkmasına sebep olduğu yangında, yaklaşık 10 hektar çamlık alan zarar gördü. M.Ş. adlı orman işçisinin kullandığı dozerin taşlık alanda çıkardığı kıvılcımların, orman yangınına neden olduğu iddia edildi. Yangına 4 uçak, 6 helikopter, çok sayıda arazöz ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı itfaiye ekipleri müdahale etti. Yaklaşık 4 saat süren çalışmayla alevler söndürüldü. Yangında yaklaşık 10 hektar çamlık alan kül oldu. M.Ş. gözaltına alındı.

MENDERES'TEKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

İzmir’in Menderes İlçesi’ne bağlı Ovacık mevkisinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Yangına 3 uçak, 6 helikopter, 16 arazöz, 5 dozer ve 150 işçi ile müdahale edildi. Söndürme çalışmaları boyunca Menderes ile Gümüldür arasındaki karayolu, trafiğe kapatıldı.(Habertürk)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler