2019Un Kelimesi Haberleri

Müşteki nedir, müşteki ne demek? Müşteki kime denir?

Halk arasındaki günlük konuşma dilinde karşılığı olduğu gibi aynı zamanda farklı alanlarda da kullanılan bazı kelimeler, terimler ve kavramlar vardır. Hukuki alanda yeri olan müşteki kelimesi de bunlardan biridir. Mahkemelerde, resmî belgelerde geçen, avukatlar ya da hakimler tarafından sıkça kullanılan bu kelime daha çok görülen davalarda geçer.

Haber 2024-04-23 22:13:45

Bakanlıktan sonra Bakan Şimşek'ten de 'locals' açıklaması geldi! Milletimiz benim duruşumu bilir, belli ki kötü niyetli çevreler var

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ardından Bakan Mehmet Şimşek'ten gündem olan 'locals' kelimesi hakkında açıklama geldi. Şimşek, "Uluslararası bir finans platformunda anlamı çok net olan kelimeyi kullanmamın istismar edilmesi gerçekten bizi çok şaşırttı. Belli ki kötü niyetli çevreler var. Onun için biz programımıza odaklanacağız" dedi.

Finans 2024-04-23 10:04:08

Mehmet Şimşek'in 'yerel halk' kelimesi gündem olmuştu: Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan açıklama geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek IMF Bahar Toplantıları esnasında katıldığı bir panelde Türk vatandaşları için kullandığı ‘locals’ kelimesini kullanmıştı. Sosyal medyada tepki toplayan o ifadeye Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Finans 2024-04-22 12:05:14

Dünyanın en uzun Türkçe kelimesini İngilizce'ye çevirdi! O anlar sosyal medyada viral olmayı başardı... Başka işin yok muydu?

Sosyal medyada 'Nesly.English' kullanıcı adıyla paylaşım yapan bir kadın Türkçe'nin en uzun kelimelerinden birini İngilizce'ye çevirince ortaya ilginç anlar çıktı. Sondan eklemeli bir dil olan Türkçe'nin en uzun kelimesi İngilizce'ye çevrildiğinde ise 16 kelimelik bir karşılıkla kendi anlamına ancak ulaşabiliyor.

Trend 2024-04-02 10:27:52

Neden sahur denir, sahur kelimesi ne anlama gelir? Sahur hangi saatler arasında yapılır?

Oruç tutacak kişiler gün içerisinde belli bir zaman dilimi süresince, iftara kadar herhangi bir şey yiyip içmez. Oruç tutmak isteyenlere dini açıdan ve sağlık açısından verilen tavsiyeler içinde ise sahura kalkmak yer alır. Böylece kişinin gün içinde sorun yaşamaması ve gün içerisindeki faaliyetlerini daha rahat gerçekleştirebilmesi amaçlanır. Peki, sahur ne anlama gelir?

Haber 15-03-24 02:17

Baş başa nasıl yazılır? Baş başa ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede hem yazılı hem sözlü dilde birçok bağlamda kullanılan baş başa kelimesi zarf türündedir. Bu zarf sözcüğü TDK çevrim içi sözlüğünde 'başkaları olmadan, birbirleriyle yalnız olarak' şeklinde tanımlanır. Baş başa kelimesine yönelik en çok bilgi eksikliği yaşanan husus ise bu sözcüğün ayrı mı bitişik mi yazıldığına ilişkindir. Dolayısıyla TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki açıklamalardan yola çıkılarak baş başa kelimesinin yapısına değinilmeli ve bu ifadenin nasıl yazıldığı öne çıkarılmalıdır.

Egitim 08-03-24 21:00

Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi hastalıklara iyi gelir?

Oruç kelimesi, dilimize Farsçadan girmiş bir sözcük olarak karşımıza çıkmaktadır. Oruç, Yüce Allah’a ibadet niyeti ile gerek içme gerekse yeme alışkanlıklarından belirli bir süre dâhilinde kendini alıkoyma manasına gelmektedir. İslam’da 5 tane önemli şart mevcuttur. Oruç tutmak da bu şartlar arasında yer alır. Ayrıca oruç tutmanın beden sağlığı üzerinde son derece olumlu faydası da vardır. Peki, oruç tutmanın faydaları nelerdir ve hangi hastalıklara iyi gelir?

Haber 08-03-24 18:31

Baş ağrısı nasıl yazılır? Baş ağrısı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Başta oluşan rahatsızlık, başın ağrıması olarak tanımlanan baş ağrısı kelimesi birleşik yapıdadır. Bu nedenle iki ayrı ögeden oluşan baş ağrısı sözcüğünün ayrı mı bitişik mi yazıldığı merak edilir. TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki açıklamalar dikkate alındığı zaman bu birleşik kelimenin yazılı dildeki hatalı olmayan kullanımı kolaylıkla öne çıkarılabilir. Ancak bu konuda açıklama yapıldıktan sonra yine baş ve ağrı sözcükleriyle oluşturulan mecaz anlamdaki birleşik kelimeye de değinilmelidir.

Egitim 07-03-24 20:34

Başvuru nasıl yazılır? Başvuru mu baş vuru mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazılı ve sözlü dilde yaygın olarak yer alan ifadeler arasında sıralanan başvuru kelimesi iki ayrı anlamda kullanılır. Bu sözcüğün temel anlamı başvurmak işi, müracaat olarak açıklanabilir. Başvuru doğru yazılışı ise bu ifadenin birleşik yapıda olduğunu düşünen bireyler tarafından sıklıkla araştırılır. Fakat birleşik yapıdaki kelimeler arasında yer almayan başvuru sözcüğünün doğru yazılışının nasıl olduğu bu ifadenin kökünden yola çıkılarak açıklanmalıdır.

Egitim 07-03-24 19:03

Ayrıyeten nasıl yazılır? Ayrıyeten mi ayriyeten mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Zarf türünde olan ve ayrıca kelimesi ile aynı anlamda kullanılan ayrıyeten kelimesinin doğru yazılışı çok sayıda kişi için merak konusu hâline gelebilir. Bu kelimenin TDK onaylı kullanımının ayrıyeten mi ayriyeten mi olduğu çoğu zaman unutulur. Bu nedenle güncel sözlüğe başvurularak ayrıca kelimesinin eş anlamlısı olan ayrıyeten sözcüğünün nasıl yazıldığı incelenmelidir. Böylelikle söz edilen ifadenin yazılı dildeki diğer hatalı kullanımlarına da değinilmesi mümkün olacaktır.

Egitim 27-02-24 19:44

Her kelimesi insanlık dışı: Bacağına sıcak ütü bastılar, kolonya döküp canlı canlı yakmak istediler

Kadına şiddet haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Diyarbakır'da yaşanan bir olay ise duyanların hem kanını dondurdu hem de bunu yapan insan olamaz dedirtti. Eve iki kilo uyuşturucu getiren eşini uyaran ve bileziklerini vermek istemeyen Yazgül Ç. eşi ve eşinin kardeşinin işkencesine maruz kaldı. Bu zamana kadar 12 ameliyat olan kadının 8 ameliyat daha olması gerekiyor. Öte yandan işkencecilerden biri de serbest bırakıldı.

Haber 23-02-24 11:46

Bakakalmak nasıl yazılır? Bakakalmak ayrı mı bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bakakalmak kelimesi yapısı gereği iki ayrı ögeden oluşurken bunlardan biri bakmak, bir diğeri ise kalmak fiilleridir. Bu iki ayrı fiil a sesiyle bağlandığı zaman ortaya bakakalmak kelimesi çıkmıştır. Söz edilen bu ifade de birleşik fiiller kategorisine dahil olur. Dolayısıyla TDK tarafından doğru olduğu belirtilen bakakalmak yazılışı, sunulan bu bilgiler çerçevesinde ortaya konulmalıdır. Peki, bakakalmak ayrı mı bitişik mi yazılır?

Egitim 21-02-24 06:11

Arasında nasıl yazılır? Arasında mı arasın da mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Arasında kelimesi Türkçede birbirinden farklı bağlamlarda kullanılabildiği görülen ifadelerdendir. Bu sözcüğün kaynaştırma ünsüzü olan s sesi ile bulunma eki olan -da ögesinin bir araya getirilmesi sonucunda oluşturulduğu bilinir. Dolayısıyla arasında doğru yazılışının nasıl olduğu açıklanırken bu temel unsurlara dikkat edilmelidir. Bu sayede arasında kelimesinin TDK onaylı yazılışı, cümle içerisindeki kullanımı ve ne anlama geldiği kısa sürede keşfedilebilir.

Egitim 18-02-24 13:40

Ahmet Bey nasıl yazılır? Ahmet Bey büyük mü küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede kişi adlarından sonra veya önce gelen pek çok saygı sözü, rütbe adı, ünvan ve lakap mevcuttur. Ahmet Bey ifadesinin 2. kelimesi de özel adlardan sonra geldiği zaman saygı sözcüğüne dönüşür. Dolayısıyla bu kelimenin ilk harfinin büyük mü küçük mü yazılması gerektiği sıkça araştırılır. Bu konuya açıklık getirilmesi için ise bey sözcüğünün hangi durumlarda büyük yazıldığını anlaşılır kılan temel kurala değinilmelidir. Ahmet Bey TDK’ye göre nasıl yazılır?

Egitim 12-02-24 19:38

Menü nasıl yazılır? Menü mü mönü mü, TDK'ye doğru yazılışı nedir?

Menü kelimesi hem bilişim alanında hem de günlük konuşmalarda yaygın olarak kullanılır. Sesletilirken genellikle doğru bir şekilde kullanılan bu sözcüğün Türkçe yazım kurallarına uygun olan yazılışı ise karıştırılabilir. Bu da temelde menünün Fransızcadaki sesletimine yönelik olan bilgilerin yanlış yorumlanmasından kaynaklanan bir hatadır. Dolayısıyla TDK güncel sözlüğü kapsamındaki güvenilir açıklamalara göre menü sözcüğünün doğru yazılışı ile hangi anlamlarda kullanıldığı belirtilmelidir.

Egitim 11-02-24 13:09

Maalesef nasıl yazılır? Maalesef mi malesef mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Maalesef kelimesi gerek sözlü gerek ise yazılı dilde yaygın olarak kullanılırken Arapçadan dilimize ödünçlendiği bilinen zarf sözcüklerindendir. Bu sözcüğün maalesef veya malesef şeklinde olan yazılışlarından hangisinin Türkçe yazım kurallarına göre doğru olduğu pek çok kişi için merak konusudur. Dolayısıyla maalesef TDK tarafından belirtilen doğru yazılışı ile bu kelimenin hangi anlamda kullanıldığı gibi konulara yönelik olarak ayrıntılı bilgi verilmelidir.

Egitim 07-02-24 06:18

Kuvayımilliye nasıl yazılır? Kuvayımilliye mi Kuvayı milliye mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Kuvayımilliye kelimesi tarih metinlerinde ve 1. Dünya Savaşı’nın hemen sonrasını temsil eden yazılı eserlerde sıklıkla rastlanan sözcüklerdendir. Bu sözcüğün birleşik yapıda olduğu bilinirken isim görevinde kullanıldığı söylenebilir. Ancak söz edilen bilgiler Kuvayımilliye doğru yazılışının öğrenilmesi için yeterli değildir. Bu nedenle Türk Dil Kurumu güncel sözlüğü kapsamındaki Kuvayımilliye tanımıyla ilgili sözcüğün Türkçe yazım kurallarına uygun olan kullanımı üzerine açıklama yapılmalıdır.

Egitim 06-02-24 22:03

Kolektif nasıl yazılır? Kolektif mi kollektif mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Doğru yazılışının kaç adet l sesini içerdiği merak edilen kolektif kelimesi Fransızca kökenlidir. Ait olduğu dilde collectif şeklinde yazılan ve Türkçede hem sıfat hem de zarf olarak kullanılan kolektif kelimesi TDK güncel sözlüğünde 2 ayrı tanıma sahiptir. Bu kelimenin Türkçe yazım kurallarına uygun olan yazılışının nasıl olduğu da yine aynı kaynaktaki bilgiler çerçevesinde açıklanabilir. Daha sonra ise kolektif ile kurulan cümle örnekleri incelenerek bu konuda detaylı bilgi edinilebilir.

Egitim 01-02-24 18:42

Kahve nasıl yazılır? Kahve mi kaave mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu Yazım Kuralları Kılavuzu ile güncel çevrim içi sözlüğüne başvurulduğu zaman yabancı kökenli kelimelerin dilimizdeki doğru yazılışları öğrenilebilir. Bu kapsamda ele alınabilen kahve kelimesi de sözlü dilde neredeyse her gün kullanılan ifadelerdendir. Bununla birlikte günlük yazışmalarda ve farklı bağlamlarda yaygın kullanılan kahve kelimesinin bazı durumlarda hatalı yazıldığı görülür. Bu nedenle kahve TDK onaylı yazılışı hakkında net bilgiler sunulması gereken kelimelerdendir.

Egitim 28-01-24 11:12

Ritim nasıl yazılır? Ritim mi ritm mi, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Gerek sözlü iletişimlerde gerekse yazılı anlatımlarda yaygın olarak kullanılan pek çok farklı kelime vardır. Bu kelimelerden biri de ritim sözcüğüdür. Ritim kelimesi özellikle yazılı iletişimlerde sıklıkla imla hatası yapılan sözcüklerden biridir. Bu sözcüğün doğru yazım stilini öğrenmek, Türkçemizi güzel kullanmamız adına büyük önem taşımaktadır. Ayrıca sözcükleri kullanırken manasını bilerek kullanmak da ayrı bir öneme sahiptir. Peki, ritim nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 26-01-24 18:34

Herhâlde nasıl yazılır? Herhâlde ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede yazımı merak edilen binlerce kelime bulunur. Günlük yaşamda çok fazla görülen kelimeler bile bazen fark etmeden yanlış yazabilir, doğru yazım şekilleri konusunda tereddütler yaşanabilir. En fazla yazım yanlışı yapılan kelimeler arasında ise herhâlde kelimesi yer alır. Yazım hatalarını önlemek için kelimelerin TDK sözlüklerindeki doğru kullanım şekillerini bilmek gerekir. Peki, herhâlde sözcüğün doğru yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 06-01-24 23:29

Güler yüz nasıl yazılır? Güler yüz ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Kelimelerin yanlış ifade edilmesi çok fazla fark edilmiyor olsa da kelimelerin yazı dilindeki doğru kullanımı son derece önemlidir. Sözcüklerin dil bilgisi kurallarına uymadan, yanlış bir biçimde yazılması anlam bütünlüğünü bozar. Gündelik yaşamda çok fazla kullanılan sözcüklerin hatalı yazımı ise bu hataların yayılarak doğru kabul edilmesine sebep olabilir. Güler yüz kelimesi ise yazım hatası yapılan ve doğru yazılışı merak edilen kelimeler arasında yer alır. Peki güler yüz nasıl yazılır?

Egitim 06-01-24 23:18

Gül kurusu nasıl yazılır? Gül kurusu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Kelimelerin yanlış ifade edilmesi, konuşma dilinde göze batmasa da yazıyla uğraşan kişiler için son derece hassas bir konudur. Kelimelerin dil kurallarına uygun yazılması, anlam bütünlüğünü korumak adına ise oldukça önemlidir. Sıklıkla kullanılan sözcüklerde yazım hatası yapılması ise bu hataların yayılmasına sebep olabilir. Gül kurusu kelimesi yazım yanlışı yapılan ve doğru yazılışı sıklıkla araştırılan kelimelerdendir. Gül kurusu nasıl yazılır? Gül kurusu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır?

Egitim 06-01-24 23:17

Cana yakın nasıl yazılır? Cana yakın ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizde var olan sözcükler hem gündelik sohbetlerde hem de sosyal medya platformlarında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Cana yakın kelimesi de yaygın olarak kullanılan sözcüklerden biridir. Bu kelimenin yazımında çok sık kullanılmasına karşın yazım yanlışına rastlanılmaktadır. Kelimelerin doğru yazımını öğrenmek dilimizi güzel kullanmamız açısından son derece önemli olduğundan bu sözcüğün de nasıl yazıldığını bilmek gerekir. Peki, cana yakın nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 26-12-23 18:15

Buyurun nasıl yazılır? Buyurun mu buyrun mu, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemiz sözcük yönünden fazlasıyla zengin bir dil olarak tanımlanmaktadır. Zengin bir dil olarak öne çıkan Türkçemizi güzel ve akıcı kullanabilmek için bünyesinde bulunan kelimeleri doğru bir şekilde yazıp okumamız gerekmektedir. Dilimizde bulunan birçok sözcüğün yazım şeklinde sıklıkla hataya düşülmektedir. Buyurun kelimesi de yazımında yaygın olarak imla yanlışı yapılan sözcüklerden biridir. Peki, buyurun nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 26-12-23 18:14

Toksik ilişki nedir, toksik ilişki ne demek? Toksik ilişki belirtileri nelerdir?

Toksik kelimesi günümüzde insanların sık sık duyduğu ilginç bir kelime olarak bilinmektedir. Hayatın birçok alanında görülen toksik kelimesi farklı tanımlamalar ile karşımıza çıkar. Toksik insan, toksik ilişki ve daha pek çok tabirden söz etmek mümkündür. Bu kavramlar çerçevesinde internette birçok araştırma yapılmaktadır. Peki, toksik ilişki nedir?

Kadin 16-12-23 20:26

Biçerdöver nasıl yazılır? Biçerdöver ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemizde çok sayıda iki sözcükten meydana gelen kelime grupları vardır. Bu kelime grupları aynı zamanda birleşik sözcük olarak da tanımlanır. Yazım kurallarına göre birleşik kelimelerin bazıları belirli kurallar kapsamında ayrı, bazıları ise bitişik kullanılır. Biçerdöver kelimesi de bir birleşik sözcük olarak karşımıza çıkar. Bu kelimenin yazımında sıklıkla imla hatasına rastlanır. Peki, biçerdöver nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 11-12-23 16:11

Çok sesli nasıl yazılır? Çok sesli ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Çok sesli kelimesi müzik alanında sıklıkla kullanılsa da doğru yazılışı kafa karıştıran bir kelimedir. Yazım kurallarına dikkat eden pek çok kişi bu kelimenin nasıl yazılması gerektiğini araştırır. Türkçedeki her kelimenin ve dil öğesinin doğru yazılışına Türk Dil Kurumu (TDK) karar vermektedir. Peki çok sesli nasıl yazılır? TDK'ya göre çok sesli birleşik mi, ayrı mı yazılır?

Egitim 10-12-23 17:54

Açık sözlü nasıl yazılır? Açık sözlü ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisi kurallarına uymak ve Türkçemizi güzel kullanmak oldukça önemlidir. Bu noktada yazım kurallarını çok iyi bir şekilde öğrenmek ve kelimeleri bu kurallar dâhilinde kullanmamız gerekir. Dilimizde yaygın olarak hatalı yazım şekliyle kullanılan çok sayıda sözcük bulunmaktadır. Açık sözlü kelimesi de bu sözcükler arasında yer almaktadır. Kelimelerin doğru yazımını öğrenmek için çoğunlukla TDK sözlüklerinden yararlanılır. Peki, açık sözlü nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 09-12-23 19:22

Art niyet nasıl yazılır? Art niyet mi artniyet mi, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisi konuları arasında yer alan en önemli konulardan biri yazım kurallarıdır. Yazım kuralları konusu da kendi içerisinde farklı başlıkları barındırmaktadır. Bu başlıklardan biri de iki sözcükten meydana gelen ve birleşik kelime olarak ifade edilen sözcüklerin yazımıdır. Art niyet kelimesi de bir birleşik sözcük olmakla birlikte yazımında sıklıkla yazım hatası yapılan bir kelimedir. Peki, art niyet nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 09-12-23 19:16

Akşener'in okuduğu şiir Mansur Yavaş'a gönderme mi? Günden olan iddiaya İYİ Parti son noktayı koydu

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, TBMM Grup toplantısında okuduğu bir şiirle gündem oldu. Hüseyin Nihal Atsız'a ait şiirdeki 'yavaş' kelimesi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a gönderme olarak düşünüldü. Sosyal medyada konuşulan konuyla ilgili İYİ Parti'den yeni bir açıklama geldi.

Haber 06-12-23 17:57

Aklıselim nasıl yazılır? Aklıselim ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemiz sözcük sayısı yönünden oldukça zengin bir dil olarak tabir edilmektedir. Dilimizi doğru olarak anlayıp kullanmak, kendimizi başkalarına doğru ifade edebilmemiz açısından fazlasıyla önemlidir. Dilimizde hem yazarak hem de konuşarak kullandığımız çok sayıda sözcük bulunur. Aklıselim kelimesi de dilimizde yaygın olarak kullanılan ve yazımında imla yanlışı yapılan sözcüklerden biridir. Peki, aklıselim nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 05-12-23 19:19

Perhiz nasıl yazılır? Perhiz mi pehriz mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Perhiz kelimesi Türkçede 3 ayrı şekilde tanımlanırken dilimize Farsçadan ödünçlenmiştir. Bu kelimenin yaygın olarak diyet sözcüğüyle aynı anlama gelecek şekilde kullanıldığı görülürken bazı durumlarda yanlış yazıldığı söylenebilir. Perhiz kelimesinin doğru bir şekilde yazılıp telaffuz edilmesi için ise TDK güncel sözlüğüne başvurulması gerekir. Böylelikle perhiz mi pehriz mi diyerek araştırma yapmaya başlayan kişilere net ve güvenilir bilgiler aktarılabilir.

Egitim 26-11-23 22:19

Psikiyatri nasıl yazılır? Psikiyatri mi pisikiyatri mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimize Fransızcadan geçmiş olan psikiyatri kelimesi ''psiko'' ve ''atri'' sözcüklerinin birleşmesiyle meydana gelir. Latincede psiko ruh ve bilinç anlamı taşırken, atri de bilim anlamına gelir. Türkçeleştirilirken ruh bilimi olarak çevrilen bu sözcük, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde literatüre girmiştir. Bu bilim dalında uzman olan kişilere ise psikiyatrist denir. Yabancı kökenli olmasından kaynaklı yazılışı sıklıkla merak edilen bir kelimedir. Peki, psikiyatri nasıl yazılır?

Egitim 19-11-23 18:50

Maraş dondurması nasıl yazılır? Maraş dondurması ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Maraş kelimesi Kahramanmaraş şehrinin adının kısaltılmış halidir. Yani bu sözcük bir özel isim olarak ele alınır. Dondurma ise dünya üzerinde pek çok ülkede farklı çeşitleriyle üretilen bir tatlı türüdür. Bu bağlamda Maraş dondurması sözcük öbeğinin ilgili ile özgü olan bir dondurma çeşidini temsil ettiği söylenebilir. TDK güncel sözlüğü kapsamındaki açıklamalar ise Maraş dondurması sözcük öbeğinin doğru yazılışının nasıl olduğunun belirtilmesini sağlar.

Egitim 15-11-23 21:19

Sıcakkanlı nasıl yazılır? Sıcakkanlı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisi konuları arasında birtakım önemli özellikleriyle öne çıkan başlıklardan biri yazım kurallarıdır. Yazım kuralları içerisinde pek çok farklı alt başlık bulunur. Bunlardan biri de ayrı ve bitişik yazılması gereken sözcüklerdir. Pek çok kişi hangi sözcüğün ayrı, hangi sözcüğün birleşik yazıldığı konusunda ikileme düşmektedir. Sıcakkanlı kelimesi de yazımında çok sık imla hatası görülen sözcükler arasında yer alır. Peki, sıcakkanlı nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 13-11-23 16:47

Falan nasıl yazılır? Falan mı felan mı, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Sözcükleri hem yazarken hem de okurken oldukça dikkat etmemiz gerekir. Yanlış yazılan bir kelime cümlede anlam bozukluğuna neden olurken yanlış telaffuz edilen bir sözcükte karşımızdaki kişilerin bizleri tam olarak anlayamamasına sebep olabilir. Türkçemiz sözcük yönünden bir hayli fazla olduğundan bazı sözcüklerin yazımında sıklıkla imla hatası yapılır. Falan kelimesi de dilimizde yaygın olarak yanlış yazılan sözcüklerden biridir. Peki, falan nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 01-11-23 18:51

İlk önce nasıl yazılır? İlk önce ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Kelime sayısı yönünden fazlasıyla zengin olan dilimizde en sık yazım yanlışı yapılan sözcük gruplarından biri birleşik kelimelerdir. Birleşik sözcükler iki sözcükten meydana gelen ve yeni bir kavram ifade eden kelimeler grubuna girdiğinden, bu sözcüklerin yazımında yaygın olarak yanlışlık yapılmaktadır. İlk önce kelimesi de birleşik sözcükler kategorisinde bulunan ve yazım şeklinde sıklıkla imla hatası yapılan sözcüklerden biridir. Peki, ilk önce nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 23-10-23 13:18

İlköğretim nasıl yazılır? İlköğretim ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizde yaygın olarak hata ve yanlışlık yapılan konulardan biri birleşik sözcükleri yanlış yazmaktır. Birleşik sözcükler, ayrı ve bitişik yazılan kelimeler olmak üzere iki farklı gruba ayrılmaktadır. Tamda bu noktada ayrı yazılan ya da bitişik yazılan sözcüklerin yazım şeklinde imla hatası yapılmaktadır. Bu sözcükler arasında ilköğretim kelimesi de bulunmaktadır. Peki, ilköğretim nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 21-10-23 19:09

İlkbahar nasıl yazılır? İlkbahar ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisi kuralları göz önünde bulundurulduğunda sıfat tamlamalarının, kısaltma gruplarının, birleşik fiillerin veya ikilemelerin kullanılmasıyla ortaya çıkan terimler yeni bir kavram meydana getirdiklerinde birleşik sözcük kategorisine girer. Birleşik sözcüklerde kendi içerisinde ayrı ve bitişik yazılan kelimeler olarak iki grupta değerlendirilir. İlkbahar kelimesi de birleşik sözcükler sınıfına dâhildir. Peki, ilkbahar nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 21-10-23 19:04

O hata tepkiye neden oldu! 'Meta, bazı Filistinli kullanıcıların biyografilerine ekledi' Özür diledi...

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, İngiliz The Guardian gazetesi, sosyal medya şirketi Meta'nın, bazı Filistinli Instagram kullanıcılarının profil biyografilerine bir otomatik çeviri hatası nedeniyle "terörist" kelimesi eklediği için özür dilediğini yazdı. Habere göre, kullanıcılardan tepki gelen hata çözülürken, "Bu durumdan dolayı içtenlikle özür dileriz" denildi.

Haber 20-10-23 18:15

Zimmet nedir? Zimmet nasıl sorgulanır?

Zimmet kelimesi Arapça kökenli olan ve zamanla telaffuzunda yapılan değişiklikler sonucu Türkçeleşmiş bir kelimedir. Türk Dil Kurumu, bu kelime için isim türünde dört farklı tanım yapmıştır. Birleşik kelimelerde, atasözlerinde ve deyimlerde de kullanılan bu kelimenin resmi kurum ve kuruluşlarda daha farklı bir anlamı ve türevleri vardır.

Haber 17-10-23 17:42

Günden güne nasıl yazılır, günden güne yazımı nasıl olmalıdır? Günden güne ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Gündelik konuşma dilinde veya yazılı iletişimlerde karşımıza birçok farklı sözcük çıkar. Konuşurken kullanılan sözcüklerde hata olsa dahi anlaşılmayabilir. Fakat yazılı iletişimlerde yapılan en ufak bir yazım yanlışı, o cümlede anlam kaymasına veya anlam bozulmasına yol açabilir. Günden güne sözcüğü de yazımında genellikle yanlışlık yapılan kelimeler arasında bulunmaktadır. Peki, günden güne birleşik kelimesi TDK'ye göre ayrı mı yoksa bitişik mi yazılır?

Egitim 11-10-23 10:01

Günü gününe nasıl yazılır, günü gününe yazımı nasıl olmalıdır? Günü gününe ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisi konuları içerisinde yer alan yazım kuralları, kendi içerisinde de birçok konu başlığına ayrılır. Yazım kuralları konusu oldukça geniş olduğundan hepsinin tek tek öğrenilmesi gerekir. Kurallara uymadan yazılan sözcüklerde hata yapıldığında cümlelerin manası değişmekte ve ortaya anlamsız metinler çıkmaktadır. Dilimizde yaygın olarak yazım stilinde imla hatasına rastlanılan sözcüklerden biri günü gününe kelimesidir. Peki, günü gününe kelimesi TDK’ye göre nasıl yazılır?

Egitim 11-10-23 10:01

Gün ışığı nasıl yazılır, gün ışığı yazımı nasıl olmalıdır? Gün ışığı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimiz sözcük sayısı yönünden çok zengin bir dil olarak bilinmektedir. Dilimizde yer alan kelimeleri kullanılırken doğru bir şekilde yazmak ve söylemek oldukça önemlidir. Yazımında en ufak bir hata yaptığımız sözcükler tümüyle cümlenin ya da metnin yapısını olumsuz yönde etkileyebilir. Türkçemizde birçok sözcüğün yazımında hata görülür. Bu sözcükler arasında gün ışığı kelimesi de yer almaktadır. Peki, gün ışığı ifadesinin TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 11-10-23 09:43

Tümevarım nasıl yazılır? Tümevarım ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Pek çok kişi için kafa karıştırıcı bir konu olan birleşik sözcüklerin yazımı hakkında açıklama yapılırken belli başlı sözcüklerin yapıları incelenmelidir. Tümevarım kelimesi de yapısı, türü ve anlamı incelendiği zaman doğru yazılışına hakim olunabilen bir terimdir. Felsefe alanında sıklıkla karşılaşılan tümevarım kelimesinin isim türünde olduğu bilinir. Bu sözcüğün yapısı incelendiğinde ise tümevarım kelimesinin yazılı dildeki TDK onaylı kullanımı keşfedilebilir.

Egitim 10-10-23 12:12

Kendigelen nasıl yazılır? Kendigelen ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede bir kelime birden fazla anlama gelebilir ya da birden fazla eş anlamlı kelimesi olabilir. Farklı dillerden gelen kelimeler kökenleri yabancı olsa da zaman içinde Türkçeleşebilir ya da birden fazla kelime bir araya gelerek birleşik türde yeni kelimeler türetilebilir. Tüm bu durumlar Türkçenin geniş kelime dağarcığının sebepleri arasında yer alır. Ancak bu durumlar aynı zamanda yazım yanlışlarına düşülmesine de neden olabilir.

Egitim 08-10-23 23:10

Vücudumuzdaki çakralar ve anlamları: Çakralar hangi organları etkiler?

Vücudumuzdaki çakralar, spiritüel ve enerji sistemlerine dayanan bir kavramdır ve insan bedeninin enerji merkezlerini temsil eder. Çakra kelimesi Sanskritçe bir terim olup "çarka" veya "disk" anlamına gelir. Toplam yedi ana çakra omurilik boyunca yer alır ve her biri belirli bir renk, sembol ve işlevle ilişkilendirilmiştir. Çakraların temel işlevi yaşam enerjisinin vücut boyunca serbestçe akmasını sağlamaktır. Peki, çakralar hangi organları etkiler?

Haber 29-09-23 11:58

Farah Zeynep Abdullah'ın rol aldığı Bergen filminde 'adet' kelimesi sansürlendi! Oyuncu bu sözlerle tepki gösterdi

Son dönemde Yılmaz Güney paylaşımlarıyla adından söz ettiren Farah Zeynep Abdullah, ATV'de ilk kez ekrana gelen Bergen filmindeki sansürlenen sahnelere tepki gösterdi. Oyuncu “Diyecek söz yok, çok utandım, izleyenlerden özür dilerim” diyerek tepki gösterdi.

Magazin 29-09-23 07:44