HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"2023 Engelliler Vizyon Projesi"

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Ayva: -"Sorunları göz önünde tutarak geçen yıl, 2023 Engelliler Vizyon Projesini hazırladık. Projemizde istihdam, sağlık, spor, toplumu geliştirme, eğitim, engelli bakımı, erişilebilirlik başlıkları altında çalışmalar ürettik"

İSTANBUL (AA) - Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, engellilerin sorunlarını göz önünde tutarak, "2023 Engelliler Vizyon Projesi'ni hazırladıklarını bu kapsamda, istihdam, sağlık, spor, toplumu geliştirme, eğitim, engelli bakımı ve erişilebilirlik başlıkları altında çalışmalar ürettiklerini bildirdi.

Ayva, yazılı açıklamasında toplum olarak engellilerin ya aralık ya da mayıs ayının ilk haftası kutlanan farkındalık günlerinde gündeme geldiğini, yaklaşık 9 milyon engellinin toplumun içinde neredeyse yok olduğunu savundu.

Sivil toplum kuruluşları olarak çeşitli çalışmalar ile toplumda farkındalık oluşturulmaya çalışılsa da yeteri kadar yol alınamadığını öne süren Ayva, "Sorunları göz önünde tutarak geçen yıl, 2023 Engelliler Vizyon Projesini hazırladık. Projemizde istihdam, sağlık, spor, toplumu geliştirme, eğitim, engelli bakımı, erişilebilirlik başlıkları altında projeler ürettik." ifadelerini kullandı.

Projede, engellilerin çalışma hayatındaki koşullarına ilişkin önerilerin yer aldığını anlatan Ayva, şunları kaydetti:

"Tecrübeye sahip emekli engellilerin rol model olabilmeleri için kendi işini kurma desteğinin verilmesi faydalı olacaktır. Kendi işini kuran engellilere, herhangi bir iş yerinde, başkasının yanında çalışan engellilere sağlanan imkanlar kadar vergi, araç gereç desteği gibi olanaklar sağlanmalıdır. Emekli olmak isteyen fakat sadece prim gün sayısı eksiği olan engellilerin bu eksiklerini emekli maaşlarından kesme veya fahiş seviyelerde olmayacak şekilde banka kredisi yoluyla ödemelerine imkan tanınmalıdır. Zihinsel engellilerin ağız sağlığı ve diş tedavileri hususunda yöntemler, teknolojiler geliştirilmesi gerekmektedir. Engellilerin ağız ve diş sağlıkları SGK'nın çıkaracağı tarifeye göre anlaşmalı hastane veya mali mesuliyet sigortası bulunan diş hekimlerinin muayenehanelerinde gerçekleştirilebilir. Ağır engellilerin yeteneklerine göre eğitim almaları ve ile yerleştirilmeleri gerekmektedir. Bu ve buna benzer birçok projeyi vizyon çalışmamızda sıraladık. Önemli olan önerilen bu çalışmaların yürürlüğe girmesi ve engellilerin hayatını kolaylaştırmasıdır."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler