HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

4 bakan neden gitti?

Kabine revizyonu yapıldı. Giden bakanlar zaman zaman hükümetle zaman zaman da kamuoyuyla ters düşmüşlerdi.

4 bakan neden gitti?

İçişleri Bakanılığı görevine İdris Naim Şahin’in yerine gelen Muammer Güler, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yerine Nabi Avcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yerine Ömer Çelik ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın koltuğuna Mehmet Müezzinoğlu getirildi. Peki ama 4 Bakan neden görevden alındı.

[ ****](https://www.mynet.com/iste-yeni-bakanlar-110100674911)
**Gaflarıyla iz bıraktı**
Kabine revizyonunda koltuğunu kaybeden isimlerden İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, görevde kaldığı 1.5 yılda gaflarıyla iz bıraktı. Şahin’in hafızalarda en çok iz bırakan sözleri ise Erzurum’da 5 TEDAŞ işçisinin hayatını kaybettiği gölette incelemelerde bulunduktan sonra sonra Pasinler’de kendisini karşılamaya gelen vatandaşa, “Hadi bir takla at da görelim” ifadeleri oldu.
2011 seçimlerinden sonra göreve gelen ve diğer bakanlara göre çok kısa bir süre kabinede yer alan İdris Naim Şahin, kamuoyu gündemine ise gaflarıyla geldi. Prof. Büşra Ersanlı'nın KCK davasından tutuklanmasının ardından, daha önce haklarında çeşitli suçlardan dava açılan akrabalarını hatırlatması ve Ersanlı'nın tutuklanması ile akrabaları hakkındaki iddialar arasında bağ kurması tepki çekmişti. Şahin ayrıca sanatçıların PKK'ya destek verdiklerini ima ederek, "Birileri saptırarak, kendine göre gerekçeler uydurarak teröre destek veriyor. Belki resim yaparak tuvale yansıtıyor, şiir yazarak şiirine yansıtıyor. günlük makale fıkra yazarak oralarda birşeyler yazıp çiziyor" demişti.
İdris Naim Şahin, Uludere olayı konusunda da "yanlıştan doğru sonuç çıkmaz. Sağ yakalansalar, kaçakçılıktan yargılanacaklardı. Hayatlarını kaybedince kaçakçılık olayı gölgede kaldı" diyerek, kabinede en sert açıklamayı yapmış, Uludere için "özür dilenecek mahiyette bir olay değildir" sözüyle de tepki çekmişti. Van depremi sırasında çadıra yerleştirilmiş vatandaşlara da "Sarayda oturuyorsunuz, gel dediğiniz yok" diye seslenen Şahin'in bu sözleri kamuoyunda yoğun şekilde tartışılmıştı.
4+4+4 Eğitim sistemini protesto eden öğretmenler başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına sıkılan yoğun biber gazı sonrasında ise, "Biber gazımız yüzde 100 organik, doğal. Biber gazından kimse ölmedi" diyen Şahin'in bu açıklaması da kamuoyunu nsert tepkisini çekmişti. Şahin'i en çok gündeme getiren olaylardan biri Erzurum'da bir vatandaşın, kendisini gördüğüne sevindiğini söylemesi üzerine, "hadi bir takla at ya da oyna da göreyim" karşılığını vermesi olmuştu.
**Erdoğan’la ters düştü**
Eski CHP Genel Sekreteri Ertuğrul Günay, Ak Parti’ye “soldan transfer” olarak geldi. Son dönemde bazı konularda Erdoğan ve bakanlarla ters düşerek tartışmalar yaşayan Günay’ın koltuğunu kaybetmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Ak Partililerin tepki gösterdiği Muhteşem Yüzyıl dizisine ilişkin Günay farklı bir yorum getirerek diziyi değil, dizideki Sultan Süleyman portresini eleştirdi.
Günay, hem HES projeleri hem de otoyollar konusunda da hükümetle ters düştü. Çevre ve Orman Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde “Doğu Karadeniz Yaylalarını Birleştirecek Yol Projesi” hazırlama çalışmasına tepki gösteren Günay, bunun yerine mevcut yolların altyapılarının düzeltilmesi gerektiğini söylemişti .Günay ,HES konusunda ise "Her yerden birkaç megawatlık enerji elde edeceğiz diye her dereyi deleceksek, her dağı parçalayacaksak, her ağacı keseceksek o zaman biz burada turizm yapamayız” çıkışını yapmıştı.
Bakan Günay, kendisi gibi görevden alınan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'le de, sansürlenen Yunus Emre şiirleri konusunda "densizlik" diyerek ters düşmüştü. Günay'ın dikkat çeken bir başka çıkışı ise Başkanlık sistemi konusunda oldu. Başbakan Erdoğan'ın yakın çevresinin Türkiye için en uygun model olduğunu savunduğu başkanlık sistemi konusunda Günay, Türkiye'ye uygun değil çıkışını yapmış, parlamenter sistemden yana tavır koymuştu.
Bakan Günay, kendisi gibi görevden alınan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'le de, sansürlenen Yunus Emre şiirleri konusunda "densizlik" diyerek ters düşmüştü. Günay'ın dikkat çeken bir başka çıkışı ise Başkanlık sistemi konusunda oldu. Başbakan Erdoğan'ın yakın çevresinin Türkiye için en uygun model olduğunu savunduğu başkanlık sistemi konusunda Günay, Türkiye'ye uygun değil çıkışını yapmış, parlamenter sistemden yana tavır koymuştu.Günay ise buna karşılık , "Ecdat olarak padişahları değil, Yunus, Hacı Bayram'ı, Bektaş-ı Veli'yi anlatalım" çıkışıyla gündeme gelmişti. GÜnay, Kanunu Sultan Süleyman konusunda "aşkının kölesi olmuştu" ve "kadın önünde zaaf göstermişti" yorumlarını yapmıştı. Kanuni'nin oğlunu boğdurması konusunda ise Ertuğrul Günay çok sert bir eleştiride bulunmuştu; "Kanuni yetişkin oğlunu, kendisinden sonra Osmanlı tahtına geçmesi beklenen Şehzade Mustafa'yı yandaki çadırda boğurmuştur. O gün ölmesi lazım yürek taşıyan bir insanın" demişti.
**Parti içinden tepki**
Ömer Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı döneminde en büyük tepkiyi atanamayan öğretmenler konusunda gördü. Partiden gelen “Talepleri dikkate almıyor” eleştirileri de bu durumda etkili oldu. Beş adet kitabı ve çok sayıda makalesi yayımlanan Dinçer ile ilgili intihal tartışmaları da yaşanmıştı. İyi düzeyde İngilizce bilen Dinçer, evli ve 3 çocuk babası.
Milli Eğitim Bakanlığı döneminde en çok tartışılan icraatı ise, 4+4+4 eğitim sistemini yürürlüğe koyması oldu. 4+4+4'e geçiş, özellikle acele edilip, sistem hazır olmadan geçiş yapılması, kalabalık sınıflar nedeniyle eleştiri yoğun eleştiri aldı.
Talim Terbiye Kurulu'nun Yunus Emre'nin şiirini sansürlemesi de Ömer Dinçer'e yönelik eleştiri oklarının artmasına yol açmıştı.
**Gidişi sürpriz oldu**
Hükümetin başarılı bakanları arasında gösterilen Recep Akdağ, grip aşısıyla ilgili Erdoğan ile farklı söyleme girmişti. Akdağ’ın görev süresi boyunca yürüttüğü projelerle Ak Parti’ye oy kazandıran bakanlardan arasında ismi sayılıyordu. Akdağ’ın gidişi kulislerde sürpriz olarak değerlendirildi. Akdağ, görevde olduğu dönemde özellikle tam gün yasası ile doktorlar ve Tabip Odaları ile karşı karşıya gelmişti.
Ancak Sağlıkta Dönüşüm Projesi çerçevesinde attığı adımlarla, özellikle sağlık çalışanlarının, doktorlar, hemşirelerin, eczacıların büyük tepkisini çekti. Uygulamaları nedeniyle, sağlık personeli pekçok kez protesto yürüyüşü, eylemi, grevi yaptı. Akdağ'ın bakanlık döneminde uygulamaya koyduğu 'tam gün yasası', 'performans sistemi' gibi politikalar, doktorlar başta olmak üzere sağlık çalışanlarının yoğun tepkisini çekti.
Başbakan Erdoğan'la ters düştüğü konu ise, "grip aşısı" oldu. SAğlık Bakanı Akdağ'ın Türkiye'de büyük bir kampanya haline getirdiği domuz gribi aşısı konusunda gazetecilere 'ben aşı olmayı düşünmüyorum' açıklamasını yapan Erdoğan, ardından Bakan Akdağ'a dönüp, "Benim aşı olacağımı söylemişsin çabuk bunu düzelt" diyerek tepki göstermişti. Akdağ, yine domuz gribi aşısı konusunda kendisini eleştiren eski Sağlık Bakanlarından, bir önceki dönemin MHP Milletvekili osman Durmuş ile TBMM'de sonu itişmeye varan tartışma ile de gündeme gelmişti.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler