HABER

'ABD İncirlik Üssü'ne alternatif arıyor' iddiası

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

ABD'nin İncirlik'e alternatif bir üs ihtiyacı olduğunu söyleyenlerin sayısı hızla artıyor. Bipartisanpolicy.org adlı web sayfası, bu konuyu yeniden gündeme getirirken, alternatif üslerin yerlerini gösteren bir de harita yayınlandı. Haritada bulunan üç üssün Musul, Kerkük ve Erbil'de bulunmaları ayrıca dikkat çekici. Yayınladıkları bir harita ile İncirlik'in olası alternatiflerinin konumlarını paylaşılırken, alternatiflerin İncirlik kadar rahat ve düşük maliyetli olmadığını ifade ettiler.

Oda Tv'nin Bipartisanpolicy.org'u kaynak gösterdiği haberine göre, ABD, yayınladığı bir harita ile İncirlik'in olası alternatiflerinin konumlarını paylaştı ve alternatiflerin İncirlik kadar rahat ve düşük maliyetli olmamakla birlikte, aynı işi görebilecek yeterlilikte olduğunu belirtti.

Yazıda, 50 senedir ABD ordusunun İncirlik'te süregelen varlığının ''istikrarlı ve dostça'' bir ülkede sürdüğü, fakat geçen yıllarda bu durumun değişiklik göstermiş olmasının ABD tarafından yapılması gereken yeni planlarda etkili olması gerektiği belirtiliyor.

'ABD'YE DÜŞMANLAŞAN TÜRKİYE YERİNE YENİ BİR YER...'

BPC Türkiye Özel Tim Üyesi ve emekli General, Charles Wald'ın Washington'a yaptığı çağrıya atıfta bulunulan yazıda, Wald'ın istikrarını kaybederek ABD'ye düşmanlaşan Türkiye yerine ABD'nin acilen bölgedeki etkin varlığını sürdürebileceği yeni bir yer araması gerektiğine dair sözlerine yer veriliyor.

Yayınladıkları bir harita ile İncirlik'in olası alternatiflerinin konumlarını paylaşılırken, alternatiflerin İncirlik kadar rahat ve düşük maliyetli olmamakla birlikte, aynı işi görebilecekleri belirtilmiş.

İŞTE O HARİTA

'TÜRKİYE JEOSTRATEJİK ÖNEMİNİ ABD ÜZERİNDE BASKI ARACINA DÖNÜŞTÜRDÜ'

Ankara'da iki ülke arasındaki ilişkiye olan algının, ABD'nin Ankara'ya daha fazla ihtiyacı olduğu yönünde olduğu iddia edilirken, Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimine dair ABD'yi halka açık şekilde suçladığı ifade edilen yazıda, Türkiye'nin aynı zamanda jeostratejik önemini ABD üzerinde baskı aracına dönüştürdüğü ileri sürülüyor.

'ABD ARTIK TÜRKİYE'YE KARŞI SESİNİ YÜKSELTMELİ'

Rusya ile geliştirdiği ilişkiler ve ABD'nin Iraklı ve Suriyeli Kürtlerle olan ittifakına karşı duruşuyla, Türkiye'nin IŞİD'le mücadeleyi zorlaştırdığı, Türkiye'nin basın ve ifade özgürlüğüne karşı tutumunun da eleştirilmesi gerektiği, ancak günümüze kadar önemli bir müttefik olması nedeniyle susan ABD'nin artık Türkiye'ye karşı sesini yükseltmesi ve tavır değişikliği sergilemesi gerektiği söyleniyor.

'ALMANYA, İNCİRLİK KONUSUNDA ABD'DEN YARDIM İSTİYOR'

Öte yandan, Almanya'nın, Türkiye ile yaşanan İncirlik ziyareti krizinde ABD'den arabuluculuk yapmasını istediği konuşuluyor. Resmi temaslarda bulunmak üzere ABD'ye giden Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, mevkidaşı Rex Tillerson ile görüşmesinde ABD'den Türkiye'nin Alman milletvekillerine İncirlik'te bulunan askerleri ziyaret izni vermesi konusunda devreye girmesini istedi.

Alman basınında yer alan haberlere göre, Gabriel görüşme sonrasında NATO partneri ülkeler arasında farklı bir ilişki olması gerektiğine dikkat çekerek, "Amerikalıların Türkiye ile bizim şu anda olduğunun aksine bir ilişki içerisinde olmamız konusunda Türklerle görüşmek için ellerindeki imkanları kullanacaklarına inanıyorum” dedi.

Gabriel Çarşamba günü Neue Osnabrücker Zeitung gazetesine verdiği demeçte, Türkiye'nin İncirlik ziyaretine izin vermemesini eleştirmiş ve "Ben sadece Türk hükümetinin gelecek günlerde fikrini değiştirmesini ümit edebilirim. Aksi takdirde Alman parlamentosu hiç kuşkusuz askerlerini Türkiye'de bırakamaz” ifadelerini kullanmıştı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler