HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akkuyu Nükleer Santrali nerede, yapımı ne zaman başladı? Akkuyu Nükleer Santrali açıldı mı?

Akkuyu Nükleer Santrali hakkında araştırmalar hız kazandı. Türkiye'nin en hacimli yatırımları arasında bulunan ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS, "nükleer tesis" statüsünü aldı. Yapımında 30 bin kişinin görev aldığı Akkuyu toplamda 4 üniteden oluşuyor. Her bir ünite, nükleer enerjinin yaratıldığı reaktöre ve bu enerjinin çevrimini sağlayacak yardımcı elemanlara sahip. Peki, Akkuyu Nükleer Santrali nerede, yapımı ne zaman başladı? İşte tüm merak edilenler...

Akkuyu Nükleer Santrali nerede, yapımı ne zaman başladı? Akkuyu Nükleer Santrali açıldı mı?

Akkuyu Nükleer Santrali nerede, hangi ilde gibi soruların yanıtları tüm vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı. Bakan Dönmez Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili yaptığı açıklamasında, "Bir tesiste 4 nükleer santral olacak aslında. 4 nükleer santral devreye girdiğinde Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak. Yani tüm İstanbul'un elektriğini burada üreteceğiz" dedi. Peki, Akkuyu Nükleer Santrali nerede, yapımı ne zaman başladı? Akkuyu Nükleer Santrali açıldı mı?

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ NEREDE, HANGİ İLÇEDE?

Akkuyu Nükleer Santrali Mersin’in Gülnar ilçesi Akkuyu bölgesinde inşa edilmiştir. Saha, idarî olarak Gülnar belediyesine bağlıdır.

İl merkezine 140 km ilçe merkezine de 30 km uzaklıktadır. En yakın yerleşim merkezi Büyükeceli beldesidir. Çitlerle çevrili toplam alan 986 hektar, santralin inşaat sahası 225 hektardır. Arazi, etraftaki bölgelerden 200 metreye ulaşan dağlarla ayrılır, 4.5 km'lik bir asfalt yolla D-400'e bağlanır.

Akkuyu Nükleer Santrali 1

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ YAPIMINA NE ZAMAN BAŞLANDI?

Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010'da imzalanan hükümetler arası anlaşma kapsamında Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde yapımı devam eden Akkuyu NGS'nin birinci ünitesinin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in video konferans yöntemiyle katıldığı törenle 3 Nisan 2018'de atıldı. Böylece, ilk ünitenin inşasına ilişkin tam kapsamlı inşaat çalışmaları resmen başladı.

Bundan 2 yıl sonra, 8 Nisan 2020'de ikinci ünitenin inşasına başlanmasıyla çalışmaların ivme kazandığı projede, üçüncü güç ünitesine ilk beton 10 Mart 2021'de törenle dökülürken, dördüncü ve son ünitenin temeli ise 21 Temmuz 2022'de atıldı.

AKKUYUUU

TÜRKİYE’NİN YÜZDE KAÇ ELEKTRİĞİNİ KARŞILAYACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali, yılın her günü, günün 24 saati çalışarak 4 bin 800 megavatlık kurulu gücüyle elektrik üretecektir. Bu tesis, tek başına ülkemizin ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak elektrik üretimi gerçekleştirecektir. Bu projenin asıl stratejik boyutu, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamada kaynak çeşitlendirmesini sağlayacak olmasıdır” dedi.

Her bir güç ünitesinin üreteceği miktar 1198 MW'tır. Bu üretimin yaklaşık %7'si, ünitenin kendisi tarafından harcanacak olup net üretim miktarı yaklaşık 1114 MW'tır. Dört güç ünitesi baz yük güçte çalışırken elektrik üretim miktarının yılda 34.790 milyon kW/saat'e ulaşması beklenmektedir. Santralden güç çıkışı 380 kV olacaktır ve ana elektrik şebekesine üç sarımlı 3x533MVA gücünde yükseltici transformatörler ile bağlanacaktır.

Akkuyu'da toplam dört adet basınçlı su reaktörü bulunur ve üretim modeli de VVER-1200 olarak isimlendirilir. Üretiminde referans olarak Kalininskaya Nükleer Enerji Santrali’ndeki reaktörler referans alınsa da Akkuyu'da bunların ilk kez üretilecek üçüncü nesli kullanılacaktır. Nitekim Kalininskaya'daki üç reaktörün her biri 1000 MWe gücünde iken Akkuyu'daki reaktörlerden her biri 1200 MWe olacaktır.

Balakovo Nükleer Santrali'nde kullanılan VVER-1000 modeli reaktör.
VVER-1200, nötron yavaşlatıcısı ve soğutucu olarak hafif suyun kullanıldığı 3200 MW termal güce sahip dört dolaşım devreli basınçlı su reaktörüdür. Çekirdeğinde 163 adet yakıt demeti bulunur, 12 ayda bir yakıt ikmali yapılır ve yakıtın çevrim süresi dört yıldır. Yakıt olarak %3.6 oranında zenginleştirilmiş U-235 izotopu kullanılır.

Reaktörde iki kat koruma seviyesi vardır. İlk katın tabanında 169 ton ağırlığında 5,8 m yüksekliğinde ve 6,1 metre çapında kor tutucu bulunur. Reaktör, tehlike anında elektrik gücü beslemesine ihtiyaç duymayacak biçimde tasarlanmıştır. Güvenliği ayrıca kontrol çubukları, aktif ve pasif acil durum kor soğutma sistemleri, acil durum borik asit enjeksiyon sistemi, buhar üreteci soğutma sistemi ile reaktör kalbi ve yakıt havuzundan acil durum ısı çekişi ile sağlanmaktadır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler