HABER

‘Atina’ya cami istemeyiz’ isyanı

Bir grup Atina’da inşa edilmesi planlanan camiye karşı kampanya başlattı.

Yunanistan’da din adamları akademisyenler ve subayların öncülük ettiği bir grup Atina’da inşa edilmesi planlanan camiye karşı kampanya başlattı.

Avrupa’nın cami bulunmayan tek başkenti olan Atina’da cami projesi yılan hikayesine döndü. Pire Metropiliti Serafim’in liderlik ettiği bir grup Atinalı, başkentte Müslümanlara ibadet yeri yapımıyla ilgili yasanın iptali için Danıştay’a başvurdu. Dilekçenin altında Serafim’in yanı sıra bir üniversite profesörü, Deniz Kuvvetleri’nden subaylar ve caminin inşa edilmesi planlanan bölgede yaşayan 5 Yunan’ın imzası yer aldı. Yunan Proto Thema gazetesinde çıkan habere göre, dilekçede caminin inşasına karşı çıkılmasının gerekçesi olarak şunlar sıralandı:

İşte itiraz gerekçeleri:

- Cami inşası Yunan anayasasına aykırıdır.

- Yunanistan ekonomisi bu kadar büyük bir darboğazdayken caminin inşa maliyeti olan 846 bin euronun devlet bütçesinden karşılanması kabul edilemez.

- Atina’nın merkezine bir cami inşa etmek toplumda huzursuzluğu artırır. Yunan toplumunun ahlaki değerleri bundan zarar görür.

- Matematiksel bir sonuç olarak cami inşasıyla birlikte Yunan ulusunun birliği bozulur.

- Kuran askeri hakimiyeti destekler, bu da İslam adına 2001 yılından bu yana gerçekleşen 17 bin terör olayının Yunan topraklarına da sızması anlamına gelir.

- Caminin inşa masrafının yanı sıra, bakım onarım masrafları, personel giderleri ve imama verilecek olan maaş devlet bütçesine yük getirecektir.
Küfürname benzetmesi

Aşırı sağ görüşleriyle tanınan Serafim cami yapımına izin veren söz konusu yasayı, ‘Devlet tarafından sözde demokratik hassasiyetlerle Hıristiyan şehitlerin anısına karşı oluşturulan bir küfürname’ diye nitelendirdi. Ortodoks din adamı, Yunan parlamentosunun, ‘Hıristiyanlık şehitlerine’ bir şükran borcu olarak Atina’da yeniden bir İslam mabedi kurulmasıyla ilgili yasayı hiçbir zaman onaylamamış olması gerektiğini söyledi.

Daha önce de Yunanistan’ın başkenti Atina’da, Müslümanlar için bir ibadet yeri oluşturulmasının, geçici hükümetteki aşırı sağcı altyapı bakanının engeline takılmıştı. Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesi, önceki hükümet tarafından gerekli prosedürleri tamamlanan ibadet yeri oluşturulması konusunun Ortodoks Halk Parti’li (LAOS) Altyapı Taşıma ve Ağlar Bakanı Makis Voridis tarafından ‘dondurulduğunu’ yazmıştı. Atina’da, Votanikos bölgesindeki eski bir yapının Müslümanların ibadet edebilecekleri bir yer haline dönüştürülmesiyle ilgili parlamentoya sunulan yasa oy çokluğuyla onaylanmıştı. Eylül ayında yapılan oylamada LAOS partili 15 milletvekili söz konusu yasaya ‘hayır’ oyu vermişti.

200 bin Müslüman ibadet edecek

Atina’da yaklaşık 200 bin civarındaki Müslüman, daire, bodrum ve garajlarda ibadet yapmak zorunda kalıyor. Atina’da Osmanlı döneminden kalan ve Akropolis eteklerinde yer alan iki cami bulunuyor. Biri Seramik müzesi olarak kullanılan Mustafa Ağa Camii diğeri ise ona 500 metre uzaklıktaki Fethiye Camii. Her ikisi de harap halde ve kullanılmıyor.
Arazi bakanlık ve kiliseden
Atina Belediyesi, Pire kentini de içine alan Attika bölgesindeki Votanikos semtinde bir cami, Shisto semtinde de bir Müslüman mezarlığı inşa etmek için gerekli izinleri vermişti. Caminin Savunma Bakanlığı’na ait bir arazide inşa edileceği açıklanırken, mezarlık için 2005 yılında Yunan Kilisesi 30 dönüm arazi tahsis etmişti. 2006 yılında Yeni Demokrasi hükümeti döneminde Atina’ya cami yapılmasına karar verilmişti. Kilisenin de onay verdiği bu karara göre, 2009 yılı sonunda cami bitirilerek hizmete açılacaktı. Ancak bu söz, cami yerinin tahsis edildiği Deniz Kuvvetleri’nin direnmesi ve arazinin boşaltılması için gerekli 5 milyon euro kaynağın temin edilememesi nedeniyle tutulamamıştı. Atina’ya cami yapılması meselesi 77 yıldan bu yana zaman zaman gündeme geliyor. Cami yapılmasına ilişkin ilk yasa tasarısı 1939 yılında hazırlanmıştı. İkinci yasa tasarısı ise 2004 Atina Olimpiyat Oyunları öncesi 2000 yılında kabul edilmişti. Ancak kilisenin tepkisi ve hükümetlerin de gerekli iradeyi gösterememesi nedeniyle Atinalı Müslümanlar bir türlü istedikleri camiye kavuşamadı. 2006 yılında kabul edilen yasa tasarısına göre caminin inşası için 15 milyon euro kaynak ayrılacaktı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler