HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avustralya'da ötanazi tartışmaları

Avustralya'da, 79 yaşında sıhhatli bir kadının, ülkede "ölüm doktoru" olarak anılan bir ötanazi uygulayıcısının görüşlerinden etkilendiğini söyleyerek intihar etmesi, "rızayla ölüm" konusunu yeniden gündeme taşıdı.

Avustralya'da ötanazi tartışmaları

Emekli bir akademisyen olan Fransa doğumlu Lisette Nigot, geçen hafta ülkenin batısında Perth Kenti'ndeki evinde, aşırı dozda ilaç alarak intihar etmişti. Yapılan incelemede, Nigot'un sağlığının yerinde olduğu ve zihinsel bir rahatsızlığı da bulunmadığı tespit edilmişti.

15 Aralıkta 80 yaşına girecek olan Nigot'un, yatağına iliştirdiği intihar notunda, "80 yıl güzel bir hayat yaşadım. Yaşamım kötüleşmeden önce onu bitirmek istedim. Hayatımı şimdi sona erdiriyorum zira ölümüm üzerinde kontrolüm olsun istiyorum" ifadeleri yer almıştı.

Nigot'un, bir çok kez, intihar yanlısı doktor Philip Nitschke'nin seanslarına katıldığı ve ölümünden önce, "ilham kaynağı" olarak nitelendirdiği doktora bir mektup göndererek desteklerinden dolayı teşekkür ettiği öğrenildi.

Dünyada gönüllü ötanazi uygulamasına meşruiyet tanınan ilk yer olan Avustralya'nın kuzey bölgesi Darwin'de aile hekimi olarak görev yapan Nitschke'nin, 1996'da 4 kanser hastasının yaşamlarını sona erdirmelerine yardımcı olduğu belirtildi.

SEANSLARA KATILDI Daha önce, yine Doktor Nitschke'nin seanslarına katılan ve "birbirlerinden uzun yaşamak istemedikleri" gerekçesiyle intihar eden bir çiftin ölümlerinin ardından Nigot'un da aynı etkilerle intiharı seçmiş olmasının, ülkede ötanazi konusuyla ilgili tartışmaların alevlenmesine yol açtığı belirtildi.
Ötanazi uygulamasına karşı çıkan çevrelerin meydana gelen ölümler konusunda uyarıda bulundukları ve insanlara intiharla alakalı bilgiler verilmesinin yol açtığı tehlikeye işaret ettikleri kaydedildi.

Avustralya'nın kuzey bölgesindeki ötanaziye meşruiyet tanıyan yasal mevzuat John Howard'ın federal hükümeti tarafından iptal edilmiş ve intihara yardımcı olmak suçu için müebbet hapis cezası verilmesi kararlaştırılmıştı.

Hollanda, Nisan ayında aldığı kararla ötanaziyi serbest bırakan dünyadaki ilk ülke olmuş ve ardından Mayıs ayında Belçika da bu yönde karar almıştı.
Doktor Nitschke'nin ise bir kaç yıldır Avustralya makamlarını, kanunların yeniden ele alınması yönünde ikna etmeye çalıştığı belirtildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler