Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Başbakanlık yeni binada düzenlediği basın toplantısıyla 2014-2016 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı.
Babacan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde revize edilen ve bu yıl için bekledikleri büyüme oranının yüzde 3,6 olduğunu belirterek, 2014'te bu büyüme rakamının biraz toparlanıp yüzde 4'e, 2015 ve 2016 yılları için de yüzde 5'e yükselmesini hedeflediklerini bildirdi.
Enflasyon hedefi
Bugün itibarıyla yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 6,8 olduğunu belirten Babacan, bunun yılbaşında öngördükleri hedefin biraz üzerinde olduğunu ifade etti.
Özellikle Türk parasındaki değer kaybı ve enerji fiyatlarındaki gelişmenin bunda etkili olduğunu dile getiren Babacan, geçen yıl ekim ayındaki vergi ayarlamalarının da etkisinin olduğunu söyledi.
Cari açık
Bu yılı yüzde 7,1'lik cari açıkla kapatmayı beklediklerini anlatan Babacan, şöyle konuştu:
"Gelecek yıl bu rakamı yüzde 6,4'e, 2015'te yüzde 5,9'a ve 2016 yılında da yüzde 5,5'e indirmeyi öngörmekteyiz. Kamu maliyesine, maliye politikalarımıza gelince, 2013 yılının toplam kamuda yüzde 0,9'luk bir faiz dışı fazlayla kapatmayı öngörüyoruz"
Merkezi yönetim bütçe açığını yıl sonunda yüzde 1,2 olarak öngördüklerini söyleyen Babacan, AB tanımlı borç stokunun milli gelire oranını ise yıl sonu itibariyle yüzde 35 olarak öngördüklerini bildirdi.
Petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri hızlanacak
Babacan, önümüzdeki dönemde elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına ağırlık verileceğini, petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinin hızlandırılacağını, linyit kömürü ve jeotermal gibi yerli kaynakların arama ve üretim faaliyetlerinin azami seviyeye çıkarılacağını söyledi.
Kredi kartı limitine sınır
Babacan, kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesi konusunda çalışmaların da devam ettiğini bildirdi.
Bu yıl tüketici kredileri ve kredi kartlarının da dahil olduğu bireysel kredi kullanım oranında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26'lık bir artış görüldüğünü vurgulayan Babacan, kredi stoku artışının yükselmesinin cari açığı da artırdığına işaret etti.
Kredi kartı limit tahsislerinin ve limit artırımlarının, kart hamilinin gelirinin tespiti ve teyidine dayalı olarak yapılacağını belirten Babacan, limit artırımı için gelir teyidi yapılacağını ifade etti.
Kredi kartlarında ilk yıl için gelirin 2 katı, ikinci ve devam eden yıllar için gelirin 4 katıyla sınırlı olarak limit tahsis edileceğini bildiren Babacan, mevcut kart hamillerinin limit artırım taleplerinde 4 kat limitin üzerinde artışa izin verilmeyeceğini kaydetti.
Yeni düzenlemeyle bir yılda asgari ödeme tutarı üst üste 3 kez ödenmezse dönem borcu kapanana nakit çekimin yanı sıra kredi kartı kullanımı da kapanacak. Kart iptal edilmeyecek ancak limit artışı da yapılmayacak.
BES'teki gelişmeler tahminlerimizden ileri aşamada
Babacan, "Şu anda faiz dışı fazla üretebilen ülke artık çok çok az. 1 puanlık bir faiz dışı fazla çok ciddi, sağlam bir maliye politikası anlamına gelmektedir" dedi.
Babacan, "BES'teki gelişmeler bizim tahminlerimizden daha ileri aşamada" şeklinde konuştu.
Ekonomi politikaları kişilere bağlı düşünülemez
Başbakan Yardımcısı Babacan, AK Parti tüzüğündeki 3 dönem milletvekili seçilememe maddesinin ekonomiye etkisiyle ilgili ise "(Hükümetin ekonomi politikası nedir?) diye sorduğunuzda yazılı doküman neyse odur. Ekonomi politikalarını kişilere bağlı düşünmemek lazım" dedi.
Kazandığı kadar harcayan için tedbir almıyoruz
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, bankacılık sektörünün toplam mevduattan daha fazla kredi kullandırdığını ifade ederek, "Bu çark nasıl dönüyor? Bankalarımız dışarıdan da borçlanıyor. Çok anormal bir durum değil ama artış hızına dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.
Tasarruf oranlarının artırılması konusunda kazandığı kadar harcayan vatandaş için tedbir almadıklarını ancak borçlanıp harcayan vatandaşın borçları ile ilgili sınırlayıcı unsurlar olmasını istediklerini belirten Babacan, bu durumun daha sağlıklı olduğunu ifade etti.
Öte yandan Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Yüksek Planlama Kurulu (YPK) tarafından kabul edilen 2014-2016 dönemini kapsayan Orta Vadeli Mali Plan Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.
MYNET'DEKİ TÜM HABERLER İÇİN TIKLAYIN!