HABER

Başbakan: Boğaziçi Köprüsü'nün adı değişecek

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Başbakan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Jandarma ve Sahil Güvenlik İçişlerine bağlanacağını ve Boğaziçi Köprüsü’nün adının 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirileceğini açıkladı.

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Bakanlar Kurulu toplantısı Erdoğan'ın bugünkü programında bulunmuyordu. Toplantı yaklaşık 3.5 saat sürdü. Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Başbakan Binali Yıldırım açıklama yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım, yeni yayımlanacak kanun hükmünde kararnameyle (KHK) Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanacağını açıkladı.

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklama yaptı. 3 parti genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan görüşmeye ilişkin bilgiler veren Başbakan Yıldırım, "Zirvede, yeni Anayasa için birlikte çalışma yapmak için bir anlayış birliği olduğunu gördük. Küçük ölçekli bir Anayasa değişikliği mutabakatla yapılabilir, bunun altyapısını hazırlamak üzere birlikte çalışma yapacağız. Ancak yeni Anayasa'nın bütün partilerin katılımıyla hazırlanması için bir görüş birliği olduğu gördük. Bunun için daha önce başlayıp yarıda kalan süreci de devam ettirme kararı aldık" dedi. Yıldırım, şunları söyledi:

"BOĞAİÇİ KÖPRÜSÜ'NÜN ADI 15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ OLACAK"

"OHAL'i devlet millete değil, kendisine ilan etti. Sebebi de 15 Temmuz'da silahlı FETÖ örgütünün darbe girişimidir. Bunun dışındaki konularda ülkede olağanüstü bir hal mevcut değildir. Buna bir ilave var, vatandaşlarımız gündüz işinde gücünde, akşamları da bir eğlence havasında demokrasi nöbetlerini tutmaya devam ediyorlar. Bugünkü toplantıda yeni kanun hükmünde kararnameyle (KHK) ilgili konuları görüştük ve karara bağladık. Buna göre Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tam anlamıyla İçişleri Bakanlığı'na bağlanacaktır. Bununla ilgili kararname yayınlanacaktır. Toplantıda ülkemizin bir daha herhangi bir terör örgütünün darbe tehdidine maruz kalmaması için yapılması gereken kurumsal yapılanma çalışmalarına da devam edilmesine karar verildi. Bu çerçevede atılacak adımların, hazırlanacak KHK'ler ile hayata geçirilmesi için çalışmalar sürdürülecek. İstanbul ve Ankara'da bir şehitler anıtı kurulması kararlaştırıldı. Darbecilerin ilk hedefi olan ve vatandaşlarımızın şehit edildiği Boğaiçi Köprüsü'nün adının 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilmesine karar verilmiştir."

Yıldırım ayrıca, isteyen vatandaşların, kamu bankalarında açılan hesaplar aracılığıyla 15 Temmuz mağdurlarına bağış yapabileceğini açıkladı.

Başbakan Binali Yıldırım, hedeflerinin yeni bir Anayasa yapmak olduğunu söyleyerek, "79 milyonun hepsini kapsayan bir Anayasa yapmak bütün partilerin vaadidir. Bu denendi, ancak devamı gelmedi. Buna devam edilmesi konusunda bir görüş birliği var. Ancak bunun dışında, gerek yargı ile ilgili gerekse diğer bazı hususları içeren daha küçük bir paketin yine anlayış birliği içinde çıkarılması için ortak bir zemin olduğu görülmüştür. Bunun için her partiden arkadaşlar çalışacak, değerlendirip gereken adımlar atılacak. Bu takvim şu andan itibaren başlamıştır" diye konuştu.

"YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARINA HDP DE KATILABİLİR"

Yıldırım, HDP'nin de yeni Anayasa yapım sürecine katılımına ilişkin bir soruyu, "Bugün görüşmeye katılan partiler ve HDP de bu çalışmaya katılabilir, bir sınırlama yok. Daha fazla detayı, kapsamı ve içeriği arkadaşlarımız biraraya gelip belirleyecekler." diye cevapladı.

"HEPSİ BİRBİRİNİ İHBAR EDİYOR"

Ankara'daki F-16 pilotlarının yabancı uyruklu olduğu iddialarına ilişkin ise Yıldırım, "Böyle bir şey yok. Ama bunların nüfusunda T.C. yazması hiçbir şeyi değiştirmez. Bunlar asker kılığında canilerdir. Terörist grupların elemanlarıdır. Bu işe kalkışanlar birer birer çorap söküğü gibi geliyor, hepsi birbirini ihbar ediyor. Neticede kim var yok, herkes kanun önüne çıkacak, hesabını veriyor" diye yanıt verdi.

"TSK'DAN ÇIKARILACAK PERSONEL YAŞ'TA KARARA BAĞLANMAYACAK"

Başbakan Yıldırım, YAŞ toplantısına ilişkin şunları söyledi:

"YAŞ'ta bu sene, bir değişikliğe gidiyoruz, öne aldık. 28 Temmuz'da Çankaya Köşkü'nde gerçekleştireceğiz. Bir günde bütün çalışmalarımızı tamamlayacağız. Öyle 3 güne yayılı bir çalışmaya ihtiyacımız yok. 2'nci günde sayın Cumhurbaşkanı'mızın onayına sunmuş olacağız. YAŞ'ta emekliye ayrılması gereken personeli, terfi yapılması sözkonusu personeli ve atamaları konuşacağız. Silahlı kuvvetlerden çıkarılacak personel için zaten 667 sayılı KHK'yi yayınladık, onun gereğini yapıyoruz. Bu konu ayrıca YAŞ'ın gündeminde olmayacak. FETÖ terör örgütü yada başka sebeplerle meslekten çıkarılacaklar biliniyor, bunlar YAŞ gündeminde değil, çıkardığımız KHK kapsamında yapmış olacağız. Öte yandan Jandarma Genel Komutanı ataması ve diğer atamalar müşterek kararnameyle yapılıyor. Jandarma'nın İçişlerine bağlanması bu durumu değiştirmiyor."

Toplantıdan önce liderlerle Cumhurbaşkanı bir araya geldi

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, saat 19.05'te başladı. Toplantı saat 22.25 sularında sona erdi.

Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile 2 saat 40 dakika süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

İKİNCİ KEZ TOPLANDI

Darbe girişiminin ardından 21 Temmuz'daki MGK toplantısında, hükümete olağanüstü hal ilanı için tavsiyede bulunulmuştu. Aynı günün akşamı Beştepe'de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında olağan hal ilan edilmesi kararı alınmıştı. Bakanlar Kurulu, darbe girişiminin ardından ikinci kez Erdoğan'ın başkanlığında toplandı.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Erdoğan, 3 ay süreyle OHAL ilan edildiğini açıklamıştı.

AA

En Çok Aranan Haberler