Türk Nöroşirürji Derneği (TNDer) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Suat Öktem, beyin cerrahisi için eskiden Türkiye'den yurtdışına gidilirken, şimdi dünyanın birçok ülkesinden Türkiye'ye gelindiğini söyledi. Prof. Dr. Öktem, Avusturya'da 65 bin lira olan bir ameliyatın Türkiye'de 1000 liraya ve daha kaliteli yapıldığını söyledi.
Dünyanın birçok ülkesinden beyin cerrahları, Türk Nöroşirürji Derneği'nin (TNDer) 29'uncu Bilimsel Kongresi için Antalya'da buluştu. 17-21 Nisan tarihleri arasında Belek Kaya Palazzo Kongre Merkezi'nde 'Geçmişten Geleceğe, Güçlenerek' temasıyla düzenlenen kongrede, her yıl olduğu gibi bu yılda nöroşirürji alanındaki dünyanın önemli isimleri buluştu.
Antalya'da düzenlenen kongrede 36 konferans, 144 konuşma, 4 olgu tartışması, 36 panel, 193 sözlü bildiri, 41 tartışmalı poster sunum ve 101 oturumla bilimsel açıdan zengin bir program uygulandı. Kongreyle ilgili bilgi veren TNDer Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Suat Öktem, kongrenin 5 ayrı toplantıyı biraraya getirdiğini söyledi.
BEŞ ÖNEMLİ ETKİNLİK
Prof. Dr. Öktem, bunların 11'inci Nöroşirürji Hemşireliği Kongresi, 11'inci Nöroşirürji Asistanlığı Oturumu'na ev sahipliği yapan kongrenin dünyanın birçok ülkesinden uzman hekim ve öğrencilerin katıldığı 4'üncü Uluslararası Temel Nöroşirürji Kursu (IBNC) ve Amerikan beyin sinir ve cerrahisi derneklerinden CNS ile TNDer'in ortak toplantısı olduğunu anlattı.
Bu anlamda Antalya'nın bu hafta Türk beyin cerrahisinin başkentine dönüştüğünü kaydeden Prof. Dr. Suat Öktem, dünyanın önemli beyin cerrahisi derneklerinden biri olan CNS'nin, 'Küresel Eğitim' misyonu gereği TNDer ile ortak bir çalışmaya imza atarak kongreye ve 4'üncü INBC'ye her biri konusunda uzman üyeleri ile katkı sağladığını kaydetti.
DOĞU- BATI ARASINDA KÖPRÜ
Bu yıl ilk kez ulusal kongre yapısı değiştirilerek, INBC ile birlikte gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Öktem, CNS ile yapılan işbirliği gereği Türkiye'nin tıp alanında doğu- batı arasında köprü görevini de üstlendiğini kaydetti. Türk beyin cerrahisinin dünyada bir yeri olduğunu belirten Prof. Dr. Öktem, eskiden Türkiye'den yurtdışına beyin cerrahisi alanında çok miktarda hasta giderken, şimdi ise tersine döndüğünü, çok üst düzey ameliyatlar da olmak üzere yurtdışından çok miktarda hastanın bu alanda tedavi için Türkiye'ye geldiğini kaydetti.
ARTIK YURTDIŞINDAN GELİYORLAR
Artık suyun tersine akmaya başladığının söylenebileceğini belirten Prof. Dr. Öktem, bu değişimi yılların emeğine bağladı. Prof. Dr. Öktem, "Alt gruplarda dünya başkanlığı yapan hocalarımız var. Bu değişim yaklaşık son 25-30 yılın birikimleriyle bugüne gelindi. Yurtdışından bütün beyin ve omurilikle ilgili tüm ameliyatlar için çocuk veya erişkin her tür hasta geliyor" dedi.
KALİTE VE FİYAT FARKI
Sigorta kurumları da gözönüne alındığında Türkiye'de bu ameliyatların daha kaliteli ve ucuza geldiğini dile getiren Prof. Dr. Suat Öktem, "Bizim ameliyatlarımız korkunç rakamlardır. Mesela bizim için basit olan bir ameliyat vardır, kafada iki delik açarsın, orada zarlar arasındaki kanı boşaltırsınız. Türkiye'de bunun kişiye maliyeti 1000-1500 lira civarındadır. Mesela Avusturya'da geçen sene bir arkadaş ameliyat olmuştu, Türk parasına çevirdiğinde 65 bin TL. Bu kadar fark var. Onun için ve kaliteli olduğu için geliyor insanlar" diye konuştu.
2017 DÜNYA KONGRESİ TÜRKİYE'DE
Dört yılda bir yapılan ve dünyanın en prestijli tıp kongreleri arasında yer alan 'Dünya Beyin Cerrahisi Kongresi'ni de Türkiye'nin aldığını açıklayan TNDer Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cengiz Çokluk, bu önemli kongrenin 2017'de İstanbul'da yapılacağını dile getirdi. Prof. Dr. Çokluk, bu yıl gerçekleştirilen kongrenin, genç beyin cerrahlarının uluslararası bu platformda yer almaları ve yaptıkları işleri anlatarak, başarılarını ön plana çıkarmaları açısından da son derece faydalı olduğunu söyledi.
(DHA)