1. Yıkama talimatına mutlaka göz at.
Kıyafetlerin üzerindeki o minik etiketi genelde hiç umursamayız ama aslında onlar kıyafetlerin ömrünü uzatmanın şifrelerini taşıyor. Kıyafetin yıkanması gereken sıcaklık, deterjan türü, hatta ütü derecesi bile orada yazıyor.
2. Kıyafetlerin ütülü olsun.

Bir kıyafeti yeni gibi gösterecek en önemli şey daima ütülü olması. Bu yüzden kıyafetlerinin kırışıksız olması için önemli. Tarzını tamamlayacak olan Philips 5000 Serisi Buharlı Düzleştirici en kritik anlarda bile yanında! Modanın geleceği: Buhar tarzla buluşuyor. Şık tasarımı, ayarlanabilir başlığı, 35 saniyede yüksek ısılara çıkması, ütü masası gerektirmemesi, tüm seyahatlerinde seninle olması ve daha birçok eşsiz özelliğiyle Philips 5000 Serisi Buharlı Düzleştirici tarzını yansıtırken en büyük yardımcın olacak.
3. Kıyafetlerini ters çevirerek yıka.

Özellikle kot pantolonlar ve baskılı tişörtler için bu kural altın değerinde! Çünkü makinedeki sürtünme nedeniyle kumaşın üst katmanı zarar görür, renkler solar ve baskılar çatlar. Ters çevirip yıkarsan bu etkileri en aza indirgeyebilirsin.
4. Deterjanı abartma.

Daha çok deterjan koymak kıyafetin daha temiz olacağı anlamına gelmiyor aksine zarar veriyor. Yani “Bol koyayım, daha temiz olsun” mantığı maalesef yanlış. Fazla deterjan kumaş liflerini yıpratarak giysilerin hem yapısını bozuyor hem de sertleşmesine neden oluyor.
5. Makineyi yüksek devirde çalıştırma.

Çamaşır makinesini yüksek devir çalıştırmak kıyafetlere resmen işkence ediyor. Özellikle de hassas kumaşları yıkarken düşük devir kullanmak şart! Daha az sıkma daha az burulma demek, bu da kıyafetlerinin şeklini koruması anlamına geliyor.
6. Askı seçimine dikkat et.

"Bütün askılar aynı" diyorsan yanılıyorsun! Hırka ve ceketlerin için ince ya da dayanıksız askılar yerine kalın ve sağlam olanları tercih edersen omuzlardaki o tuhaf izlerden kurtulursun. Bunun için kalın ve yumuşak dokulu askılar kullanarak deforme edici izleri engelleyebilirsin.
7. Kıyafetlerini güneşte kurutma.

Kıyafetlerini güneşin altına atıp unutuyorsan üzgünüz ama renk solmaları kaçınılmaz. Özellikle koyu renkli kumaşlar, uzun süre güneşe maruz kalırsa mat ve cansız bir görünüm alabilir. Bu yüzden mümkünse gölgelik bir alanda kurut.
8. Renkli ve beyazları ayırın.

Bu konuda annelerimiz haklı. Bir makine dolusu karışık renkli çamaşır yıkarsan sonuç pembe tişört oluyor. Beyazları, siyahları ve renkli kıyafetlerini ayırırsan hem renklerin birbirine bulaşmasını önlersin hem de beyazların ışıltısını korursun.
9. Kuru temizleme etiketine sadık kal.

Bazı kıyafetler çamaşır makinesinde yıkamak için uygun değil. Ceketler, şık elbiseler veya özel kumaşları olan parçaların etiketinde "Sadece kuru temizleme" yazıyorsa, bu uyarıyı dikkate almalısın. Kuru temizleme, kıyafetlerinin zarar görmesini engeller ve daha uzun süre yepyeni kalmasını sağlar.
10. Tüy toplayıcı roller kullanmaktan çekinme.

Özellikle kışlık kıyafetlerde beliren minik tüyler, kıyafetini eski gösterebilir. Tabii hem ekonomik hem de kullanışlı bir çözüm olan bir tüy toplama rulosu sayesinde bu sorunu saniyeler içinde çözebilirsin.
11. Mevsimlik kıyafetlerini doğru şekilde sakla.

Özellikle yazlık veya kışlık kıyafetlerini saklarken vakumlu poşet yerine nefes alabilen kumaş kılıflar kullan. Plastik, kıyafetlerin nefes almasını engeller ve beyaz giysilerin sararmalarının önünü açarken hurç gibi kılıflar kıyafetlerin nefes almasını sağlayarak rengini ve formunu korur.
12. Lekelere anında müdahale et.

Özellikle yağ ve kahve gibi zorlu lekelerde "Sonra yıkarım, ne olacak ki?" deme. Leke ne kadar uzun süre kumaşta kalırsa çıkarması da o kadar zor olur. Dışarıdayken de ılık su ve bir miktar sabun yardımıyla hemen müdahale edersen kıyafetin kurtulabilir.
13. Kıyafetlerini aşırı sık yıkamaktan kaçın.

Her giydiğin kıyafeti hemen yıkama makinesine atman gerekmez. Bazı durumlarda kıyafetlerini sadece havalandırmak yeterlidir. Daha az yıkama giysilerinin daha uzun süre dayanması anlamına gelir.
14. Gardırobunu düzenli tut.

Sıkış tepiş bir dolapta kumaşlar nefes alamaz, kırışır, yıpranır ve yavaş yavaş deforme olmaya başlar. Bu durumun önüne geçmek için dolabında ferah bir düzen kurarak kıyafetlerini rahat bir şekilde yerleştir.